Roditelji Kolumne roditelja 01. siječnja 2019.

Savjeti slavnog pedijatra za sretnu obitelj: Djeca nam nisu ništa dužna

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

To što se žrtvuješ za svoju djecu, što radiš za njih i na njima ne znači da ti išta duguju. Jedino tko je u toj priči kome dužan si ti njima

Nedavno sam čitala što o ulozi oca kaže jedan od najpriznatijih pedijatara Evgeniy Komarovsky. Jako mi se svidjelo sve što je rekao, pa sam odlučila to podijeliti. Najbitniji savjet za sve očeve je taj da njihova najveća briga mora biti majka njihove djece, njeno psihičko blagostanje, a sve ostale probleme s primjerice rodbinom i drugim ljudima treba rješavati on sam, kako bi se ona u potpunosti mogla posvetiti djeci.

Biti otac

Biti otac nije samo napraviti dijete, biti otac je napraviti čovjeka od tog djeteta. Najlakše je napraviti dijete, ali ono bitno je najteže i oko toga se treba truditi od prvog dana. Sretno dijete je ono koje ima i tatu i mamu, koji imaju vremena za njega, a ne da ga samo vole. Djeci je potrebna i ljubav i vrijeme provedeno s njima. 

Možda te zanima... 7 razloga zašto muža volim još više otkad je postao tata Roditelji

Sretno dijete

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Sretno dijete je isto tako dijete koje je zdravo, a tek nakon toga dolaze na red pamet i slobodne aktivnosti. Ne preopterećuj djecu slobodnim aktivnostima u želji da budu napredni i najbolji. Oni će sami s vremenom pokazati svoje interese. Djeca vam nisu ništa dužna. To što se žrtvuješ za svoju djecu, što radiš za njih i na njima ne znači da ti išta duguju. Jedino tko je u toj priči kome dužan si ti njima. 

Možda te zanima... 5 tajni djece koja nikad nisu bolesna Vrtić

Zdravstveni problemi

Nema tog pedijatra koji može riješiti sve zdravstvene probleme vašeg djeteta. Zdravstvene probleme djeteta prvo i isključivo mogu riješiti samo roditelji. Djeci koja su tijekom godine često boležljiva treba odlazak na selo. Treba im slobodno vrijeme, vrijeme za trčanje, otkrivanje prirode i boravak u prirodi. Niti jedan hotel ili usluga s 5 zvjezdica u tome im ne može pomoći. 

Udomite psa

Često boležljivoj djeci treba životinja, najbolje pas. Zašto je to tako? Zato što je pas realan razlog za natjerati roditelje da izađu van barem dva puta na dan i odvedu djecu u šetnju. Poznati pedijatar kaže da se većina djece rađa zdrava, a da im kroz vrijeme zdravlje narušavaju medicinski radnici i sami roditelji, razmisli malo o tome. 

24 Možda te zanima... Obitelj s dvoje male djece udomila napuštene kujice Roditelji

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Zdravo dijete

Znaš onu da vam je dijete preaktivno i mršavo, odgovaraj s neka je, jer dijete jedino takvo i treba biti, aktivno i mršavo. Što se pelenaša tiče i upotrebe jednokratnih pelena, pelene kao takve su jedino potrebne majci, a ne djetetu. 

Prve godine

Kada se dijete rodi ono je biološko stvorenje i zato se u prvim godinama života djeteta jedino toga i treba držati, kasnije se tek prelazi na razvoj sociologije. Jedna od najvažnijih stvari koje roditelji trebaju biti svjesni je da njihovo dijete nije centar svemira. Vaša obitelj, znači svi članovi u njoj su centar svemira. Trebaš biti dobra prema svima i dijeliti sve, od stvari, raspoloženja, hrane, itd. I ono još važnije ne kukaj.

Što je najvažnije

Zdravlje i sreća obitelji su najvažnije. Obitelj se treba ponašati u skladu s interesima obitelji, a ne interesima djeteta.  Savjeti ovog slavnog pedijatra pomogli su tisućama roditelja diljem svijeta, ja sam isto jedna od njih i smatram da čovjek stvarno zna što priča. Nadam se da će i tebi pomoći!

Možda te zanima... Želite biti sretniji roditelj? Otpustite ovih 15 stvari Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.