Roditelji Sretna mama 25. veljače 2019.

10 tajni mame i pedijatrice za zdravu i sretnu djecu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica i mama podijelila je 10 najvažnijih roditeljskih tajni i lekcija koje je dosad naučila

"Jedna od prvih stvari koje sam naučila na Medicinskom Fakultetu je da je medicina umjetnost, a ne znanost", započinje svoju kolumnu na portalu Motherly dr. Tiffany Otto Knipe, pedijatrica i majka. "Isto vrijedi i za roditeljstvo", dodaje.

"To je nešto što sam naučila puno prije nego što sam postala pedijatrica, ali jako brzo nakon što sam postala roditelj. Budući da sam odrasla u domu s majkom koja je zaista bila umjetnica, moja prirodna sklonost prema 'braku' znanosti i umjetnosti bila je jednostavna za prihvatiti."

Možda te zanima... 10 važnih lekcija koje me naučilo majčinstvo Roditelji

Kako govori Tiffany, i roditeljstvo i medicina zahtijevaju doživotno učenje. "Ja sam liječnica 11 godina, a roditelj pet godina i svaki dan naučim nešto novo i o jednom i o drugom."

Ona je stoga podijelila 10 najvažnijih tajni i lekcija koje je dosad naučila:

1. Važno je biti prisutan

Pametni mobiteli, televizija, tableti i laptopi proželi su naš svijet. Naravno da mogu obogatiti naše živote, pojednostaviti održavanje odnosa s prijateljima i obitelji diljem svijeta, omogućiti iz udobnosti doma javiti se djeci kada su vani i slične stvari, ali također mogu smanjiti našu kvalitetu života i potkopati našu namjeru povezivanja.

Moramo se isključiti s uređaja kako bi se uključili, odnosno povezali s djecom. Znam da uz sve ostalo u životu to može biti poprilično zahtjevno, ali ja osobno svakodnevno nađem vrijeme u danu u kojem isključim svoj mobitel, ostavim ga u drugoj sobi ili ga jednostavno ne provjeravam ostatak vremena. Tada zaboravljam na posao, na obaveze i sve ostale stvari na mobitelu i budem prisutna sa svojom djecom. Pokušaj ovo. 

'Djeca neće pamtiti naše poslove niti čistu kuću nego naše vrijeme posvećeno njima'

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

2. Svako dijete je drugačije

Tvoje dijete će spavati. Jesti. Hodati. Prestati sisati svoj palac. Odviknuti se od pelena. Dječji rast i razvoj je proces, a ne natjecanje. Pokušaj ne uspoređivati razvoj svog djeteta s djecom svojih prijatelja, poznanika ili čak sa svojom drugom djecom. Svako dijete je jedinstveno i svako dijete ima svoju jedinstvenu putanju fizičkog i psihičkog rasta. Prihvati to.

3. Ponekad je strpljenje najbolji lijek

Bez obzira radi li se o upali uha, boli u trbuhu, odvikavanju od pelena ili učenju hodanja - ponekad samo trebaš pričekati. Možemo pronaći načine zbog kojih će se naše dijete osjećati ugodno, ali ne postoji uvijek lijek koji će 'riješiti' ono što je 'slomljeno' ili ubrzati ono što se čini sporo. 

Znam koliko teško je vidjeti djecu u nelagodi, bilo da se radi o visokoj temperaturi i curenju nosa zbog zimske prehlade ili povraćanju od viroze. Povremeno, tijekom takvih situacija i ja tražim ponovno potvrđivanje. Zovem svoje kolege pedijatre, pitam ih da mi pomognu sjetiti se da sve napreduje normalno i podsjetiti me da jednostavno ne postoji ništa više što mogu učiniti osim pružiti utjehu i ljubav. Nemoj podcjenjivati ove lijekove! Ljudsko tijelo je nevjerojatan stroj, a djeca su itekako otporna. Ponekad je lijek koji si dobila na recept - čekanje. U svijetu u kojem očekujemo neposrednost ispred svega - napravi mjesta za strpljenje.

Možda te zanima... 6 stvari koje pedijatri žele da roditelji prestanu raditi Roditelji

4. Dobre navike započinju rano

Od dobrog sna do zdrave prehrane, ponašanja i vrijednosti: Položi temelje što je prije moguće i nadogradi ih. Jedan moj pacijent me jednom upitao: "U kojoj dobi treba učiti manire?" Odgovor je od prvog dana!

Djeca oponašaju ponašanje nas odraslih. Odnosi se prema partneru s ljubaznošću i poštovanjem, a tvoja djeca će prirodno naučiti kako se prema prijateljima (i vama roditeljima) odnositi na isti način. Nemoj psovati kod kuće, osim ako ne želiš da i tvoje trogodišnje dijete psuje. Izgovaraj molim i hvala kada je potrebno i djeca će naučiti taj vokabular na isti način na koji nauče sve ostale riječi. Zapamti da si ti najutjecajniji model svojoj djeci.

Želiš biti sretniji roditelj? Otpusti ovih 15 stvari

5. Uživaj u trenucima

Posebno onim malim trenucima. Čak i onim sramotnim. Svi ti trenuci su prekrasni i jedinstveni. Neki od tih malih trenutaka za mene su slušanje mojih dečkiju kako pjevaju u autu. Gledanje kako uzimaju list u parku i dive se njegovoj ljepoti. Osjećaj njihovih ruku dok me grle. Slušanje njihovih pitanja. Svi ti mali trenuci daju boju i ljepotu životu. Nemoj ih uzimati zdravo za gotovo.

 | Author: Guliver Foto: Guliver : Savjeti majke troje djece

6. Budi fleksibilna i spremna na kompromise

Neka roditeljska pravila moraju biti crno bijela, ali neka ne trebaju biti. Ti znaš sama što je važno za tvoju obitelj. Odredi granice i zatim dopusti sivilo. Znači li to dopustiti ponekad odgodu spavanja za pola sata ili pojesti Nutellu na kruhu za doručak.Izaberi svoje bitke.

7. Budi kreativna

Razmišljanje izvan granica je od iznimne važnosti u roditeljstvu. Ima trenutaka kada je planiranje dobro, ali također postoje oni trenuci kada je spontanost bolja. Prihvati posebnosti članova svoje obitelji, dopusti svojoj jedinstvenoj obiteljskoj kulturi da isplovi, ali zapamti da nikad ne trebaš prestati stvarati

Možda te zanima... 7 stvari koje će djeca pamtiti o roditeljima kad odrastu Roditelji

8. Pitaj za pomoć

Ako nemaš obitelj u blizini koja ti može pomoći, pitaj prijatelje, susjede, kolege, liječnika, odgajatelje ili učitelje. Odgoj djece nije jednostavan, nitko ga ne prolazi sam i svi trebamo neku vrstu pomoći i podrške.

9. Radi pogreške

To je jedini način na koji nešto možeš naučiti. Samo ih nemoj ponavljati i nemoj se utopiti u krivnji, bilo kojoj pogrešci ili propustu koje si napravila. Uči iz pogreške, nastavi dalje i sljedeći put postupi bolje. Zapamti, djeca su otporna - fizički i psihički.

10. Zabavi se (i pij kavu)

Biti majka je najteža zabava koju sam ikad doživjela. Dovoljno rečeno.

Možda te zanima... 50 najvećih i najljepših trenutaka u majčinstvu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.