Roditelji 22. svibnja 2023.

Ovih 9 savjeta pomoći će ti da budeš dobar očuh ili pomajka

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije lako biti očuh ili pomajka. Prije svega, da bi stvari bile kako treba, moraš dati djetetu svog partnera/partnerice vremena da dođe k tebi onda kada se osjeća ugodno. Strpljenja…

Kada si u vezi s nekim tko ima djecu, moraš prihvatiti da su ona temeljni dio njegova/njezina života. Osim toga, moguće je da ćete svi skupa morati biti bliski i prihvatiti bivšu obitelj, te ih uključiti u neke planove, što predstavlja veliki izazov. Dakle, potrebna je prilagodba i tu nema drugih opcija. Za izgradnju tog odnosa, važno je izgraditi temelje – odnosno vezu s djecom partnera/ice.

Prije razmišljanja o tome kako biti dobra pomajka ili dobar očuh, važno je razmisliti o ono što je važno odraditi ranije. Što za tebe znači biti dobar roditelj, brat ili sestra ili prijatelj? Kada gledamo tako, iako su uloge unutar obitelji nekako unaprijed propisane i određene, važno je razmisliti o tome koje vrijednosti mi želimo istaknuti u našim postupcima.

Možda te zanima... 10 rečenica koje nikada ne smiješ reći svojoj djeci ako se ti i partner(ica) razvodite Roditelji

Veze se stvaraju, a ne rađaju. Dakle, ako želiš biti dobar poočim ili dobra pomajka i graditi pozitivan odnos, pokušaj biti primjer te veze koju namjeravaš njegovati.

Evo nekoliko savjeta koje treba imati na umu kako biste bili dobar poočim ili pomajka.

1. Izbjegavajte biti samozadovoljni

Ne pokušavajte pridobiti naklonost partnerove djece pretjeranom velikodušnošću ili pretjerano lakim i čestim izgovaranjem riječi "da“, odnosno popuštanjem. Sasvim je normalno ne slagati se s nekim ponašanjem. To je mnogo korisnije i iskrenije od pokušaja laskanja.

Zbližavanje s mališanima i dijeljenje trenutaka s njima ključno je za povezivanje. Isto tako, ako neprestano samo dajete naređenja, bit će teško izgraditi povjerenje.

2. Približite se djeci

Da biste uspostavili odnos, morate poznavati drugu osobu. Dakle, ako želite izgraditi pravu vezu s djetetom svog partnera, možete početi tako da se zbližite, podijelite njihove igre ili interese i pričate im o svojoj obitelji, na primjer.

3. Prihvatite da svaka obitelj ima svoja pravila i običaje

Izbjegavajte nametanje svoje vizije stvari kao da je to univerzalno pravilo i kao da postoji samo jedan način da budete obitelj. Imajte na umu da postajete dio grupe koja je već postojala i funkcionirala na određeni način. To se može promijeniti i obogatiti, ali nametanje nije način.

4. Poštujte njihovo vrijeme

Ako su se partner(ica) i djetetov drugi roditelj tek nedavno razdvojili, možda to dijete još uvijek žali za konceptom obitelji koje je poznavalo i stvari više nisu kao prije. Možda je razdvajanje bilo burnije nego što se željelo i još uvijek postoje sukobi. Stoga je važno biti oprezan u pogledu faze kroz koju obitelj prolazi i situacije u kojoj se nalazi dijete.

5. Izbjegavajte usporedbe

Klasične fraze kao što su “u mojoj kući ovo nije dopušteno” ili “da je po mom, ti bi već bio kažnjen”, najbolje je izbjegavati, kao i one usporedbe ili negativne komentare koji se odnose na drugog roditelja. Upamtite da će ta osoba uvijek biti njihova majka ili otac, bez obzira na to jeste li vi ušli u djetetov život ili ne.

6. Prihvatite da svatko ima svoje mjesto

Nemojte se pokušavati natjecati s djetetom kako biste pokazali tko je važniji ili ima veći autoritet. Pokušajte poštivati ​​trenutke nasamo koje vaš partner ima s djetetom, kao i stvoriti vlastiti prostor i vrijeme. U nekom trenutku, možda ćete moći provoditi više vremena zajedno.

7. Nastojte stvoriti nove tradicije ili aktivnosti

Izbjegavajte natjecati se s partnerovim bivšim u tome tko ima najbolje obroke ili više planova na otvorenom. Ako se želite povezati s njihovom djecom, pokušajte se distancirati od onoga što već rade i osmislite originalne planove.

8. Nemojte nadglasavati njihove roditelje kako biste dobili djetetovu podršku

Možda se nećete uvijek slagati sa svime što radi djetetov roditelj. Međutim, ne znate zašto to rade. Dakle, izbjegavajte osuđivati ​​nešto što samo napola znate i, štoviše, nemojte tjerati dijete vašeg partnera da zauzme stav za ili protiv. Stoga je važno da ne govorite loše o njihovim roditeljima i da ih pokušate slušati i razumjeti.

9. Postavite ograničenja s poštovanjem

Ne smijete biti toliko fleksibilni da vam se čini da granice ne postoje niti prakticirati autoritarno roditeljstvo, jer niti jedan pristup nije primjeren. Ako vas partnerovo dijete ne poštuje, možete istaknuti da to ponašanje nije ispravno i kako se osjećate zbog toga. Izbjegavajte nasilje, sarkazam i svaki stil komunikacije koji nije konstruktivan. Bolje je prethodno razgovarati s partnerom o svojoj ulozi i djelokrugu, kao i definirati pravila kako bi obiteljski suživot funkcionirao.

Za sve treba vremena

U osnovi, kada govorimo o odnosima, mislimo na veze koje se razvijaju i rastu ili stagniraju zbog različitih radnji. Na primjer, dijeljenje obroka, davanje mišljenja o filmu ili međusobno zanimanje za svakodnevni život. Međutim, prije nego što prijeđete na ovu fazu, također će biti bitno porazgovarati s partnerom kako biste saznali koji je najprikladniji način i kada je najbolje vrijeme za upoznavanje obitelji.

U tom smislu, trebali biste se također zapitati o vlastitim idejama o obitelji. Jeste li spremni upoznati djecu svog partnera? Je li vam jasan vaš interes za osnivanje nove obitelji? Dobro je biti iskren prema sebi i svom partneru. Na taj način izbjeći ćete iznenađenja i neugodnosti u budućnosti.

Također, zaboravite očekivanja i društvene pritiske. Možda vam je obitelj vrlo važna, što je u redu. Međutim, ne morate osnovati novu obitelj preko noći da biste pokazali da ozbiljno mislite.

Rastava braka Možda te zanima... Problemi u braku: Trebaju li roditelji ostati zajedno zbog djece? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.