Roditelji Mama zna najbolje 21. svibnja 2018.

Važnost omega-3 masnih kiselina za trudnicu i bebu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pokazalo se kako posljednje tromjesečje trudnoće te prvih nekoliko godina bebinog života igraju ključnu ulogu u razvoju bebinog mozga

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih, ali i nutritivno najzahtjevnijih razdoblja u životu žene. Zbog brzog dijeljenja stanica i razvoja organa iznimno je važno organizam opskrbiti ključnim nutrijentima kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj bebe, ali i održalo zdravlje buduće majke.

Omega – 3 masne kiseline prepoznate su kao vrijedna skupina nutrijenata s vrlo važnom ulogom u razdoblju trudnoće i ranog djetinjstva, ali i u smanjenju rizika od nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Naime, dokazano je kako prehrana koja obiluje ovim masnim kiselinama osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece te djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja.

Ključ je u posljednjem tromjesečju

Pokazalo se kako posljednje tromjesečje trudnoće te prvih nekoliko godina bebinog života igraju ključnu ulogu u razvoju bebinog mozga. Jeste li znali da kada novorođenče dođe na svijet, veličina njegovog mozga čini čak 70 posto veličine mozga odrasle osobe? Za usporedbu, tjelesna masa novorođenčeta čini tek 5 posto mase odrasle osobe.

Zanimljivo je da se upravo tijekom trećeg tromjesečja trudnoće svaki dan u prosjeku 50-60 mg DHA omega – 3 masne kiseline prenosi iz majčinih zaliha kroz placentu do fetusa, te se tada većinom koncentrira u mozgu i oku. Upravo zbog ove činjenice, omega – 3 masne kiseline imaju bitnu ulogu u razvoju mozga nerođenog djeteta.

No, važnost unosa omega – 3 masnih kiselina ne prestaje rođenjem djeteta. Čak štoviše, dojilje također trebaju osigurati dovoljan unos ovih dragocjenih masnih kiselina jer ih dojenčad ne može sama sintetizirati, već ih dobiva putem majčinog mlijeka u koje se izlučuju.

 | Author: Promo Foto: Promo

Zašto je važna DHA?

Dokozaheksaenska masna kiselina, DHA, pripada skupini omega-3 masnih kiselina, a poznata je po svojoj ulozi u izgradnji strukture mozga i mrežnice oka. Stoga se smatra da adekvatan unos DHA kod trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi. DHA je u prvim ključnim godinama života esencijalna, naše tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa. 

Važno je napomenuti kako trudnice i dojilje postižu blagotvorni učinak uz dnevni unos 200 mg DHA, a preporučeni ukupni dnevni prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina iznosi 250 mg.

Riba, osobito ona masna, kao i alge najbolji su prehrambeni izvor DHA. No, zbog današnjeg suvremenog načina života vrlo je teško namiriti dovoljan unos ove omega – 3 masne kiseline. Tako se uzimanje dodataka prehrani u obliku posebno dizajniranih modernih proizvoda obogaćenih omega-3 masnim kiselinama pokazalo kao logičan izbor u ovom osjetljivom razdoblju života. 

Almagea® PRENATAL OMEGA3+ inovativni je dodatak prehrani za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje te jedan od rijetkih proizvoda koji osim ostalih nutrijenata ključnih za razdoblje trudnoće sadrži i riblje ulje kao izvor blagotvornih omega – 3 masnih kiselina, a u preporučenoj dnevnoj dozi osigurava čak 250 mg DHA.

Nova poboljšana formulacija postojećeg proizvoda sadrži 400 µg folne kiseline. Od toga 200 µg pteroilglutaminske kiseline (folacin) i 200 µg (6S)-5-metiltetrahidrofolne kiseline, sol glukozamina (5-MTHF-glukozamin). Vitamin D3 je povišen na 10 µg. Preporučena maloprodajna cijena iznosi 153,75 kuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.