Roditelji Mama zna najbolje 04. lipnja 2018.

Kako pravilno uzimati dodatke prehrani za trudnice?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi DNA te sintezi proteina u svim stanicama što je od osobite važnosti od samog trenutka začeća

Od začeća do poroda, ali i tijekom razdoblja kad je jedini izvor nutrijenata majčino mlijeko, rast i razvoj djeteta ovisi o hranjivim tvarima koje majka unosi u svoj organizam. Zbog toga je razdoblje trudnoće i dojenja s nutritivnog aspekta iznimno važno, a zahtjevi koji se stavljaju pred majku vrlo izazovni.

No, nerijetko se zanemaruje razdoblje pripreme za trudnoću, a upravo je postizanje i održavanje adekvatnog nutritivnog statusa  i prije samog začeća od iznimne važnosti i za majku i za novorođenče. Buduća majka koja u trudnoću uđe s adekvatnim zalihama nutrijenata (čije su potrebe nerijetko povećane tijekom trudnoće i dojenja) osigurava temelj za zdravu trudnoću – pokazalo se kako se u njih rjeđe javlja anemija, umor i brojne druge tegobe svojstvene trudnoći. Također, njihova djeca imaju veće šanse da će biti dobroga zdravlja, dobro jesti, optimalno rasti, biti bistri i komunicirati s okolinom.

Važnost folne kiseline prije trudnoće

Buduće majke u današnje su doba dobro informirane o važnosti unosa folne kiseline tijekom trudnoće. Folna kiselina je vitamin B skupine koji ima iznimnu važnost u prevenciji malformacija ploda odnosno oštećenja neuralne cijevi kod djeteta u razvoju. No, ono što se često zaboravlja je naglasiti važnost uzimanja folne kiseline i prije začeća. Naime, folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi DNA te sintezi proteina u svim stanicama što je od osobite važnosti od samog trenutka začeća, a mnoge žene ne znaju da su u drugom stanju do šestog ili čak osmog tjedna trudnoće.

Nažalost, i istraživanja pokazuju da većina žena putem hrane ne unosi dovoljne količine folata tijekom ključnog razdoblja – prije nego što shvate da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos folne kiseline od najveće važnosti jer je niska razina folata majke prepoznata kao čimbenik rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.

Stoga je savjet, kojeg valja shvatiti ozbiljno, 12 tjedana prije trudnoće započeti s primjenom prenatalnih pripravaka koji, među ostalim, osiguravaju 400 μg folne kiseline, poželjno kao kombinacija aktivnog oblika folata (5 – MTHF) i folne kiseline. Općenito, svim ženama reproduktivne dobi savjetuje se redovan unos folne kiselinu u obliku dodataka prehrani zbog velikog broja neplaniranih trudnoća. 

Možda te zanima... Važnost omega-3 masnih kiselina za trudnicu i bebu Roditelji

Prenatalni pripravci krojeni su upravo za potrebe trudnice i prate povećane potrebe na hranjivim tvarima koje je teško osigurati prehranom tijekom cijele trudnoće. Stoga je iznimno važno i tijekom cijele trudnoće, ali i perioda dojenja koristiti kvalitetne prenatalne pripravke. Štoviše, potrebe za nekim vitaminima i mineralima još su više tijekom dojenja nego tijekom trudnoće te je njihov dodatan unos putem prenatalnih pripravaka u tom razdoblju od posebne koristi. Trudnicama i dojiljama vegetarijankama i osobito vegankama preporučuje se dodatak vitamina B12, kako bi imale dovoljnu zalihu ovoga vitamina za prijenos fetusu u svrhu sprječavanja zaostatka u razvoju.

Osim folne kiseline, danas je prepoznato nekoliko temeljnih nutrijenata koje bi prenatalni pripravci trebali osigurati i to u adekvatnim dozama. Na listi „ključnih nutrijenata“ za zdravu trudnoće i dojenje nalaze se i omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), željezo, jod, vitamine B6, B12, D te magnezij

Pripravci koji u istom dozirnom obliku sadrže više bitnih nutrijenata imaju prednost zbog praktičnosti primjene – primjerice, pripravak koji osigurava potrebnu dozu omega-3 (barem 250 mg), folne kiseline (barem 400 µg), te glavninu vitamina i željeza, osigurat će prijeko potrebne nutrijente u praktičnom obliku. Dodatni kalcij i magnezij obično se moraju osigurati iz zasebnih pripravaka budući da su dnevno preporučene doze poprilično visoke i iznose 375 mg za magnezij i te dodatnih 300 – 600 mg za kalcij – ovisno o prehrambenim navikama trudnice ili dojilje.

Almagea® PRENATAL  OMEGA3+ posebno je formuliran dodatak prehrani koji osigurava omega-3 masnu kiselinu (DHA) , važnu za pravilan razvoj djeteta, dnevni unos od 200 mg DHA, koji za vrijeme trudnoće i dojenja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi, te zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom za vrijeme trudnoće i laktacije povećavajući razinu folata majke. Naime, niska razina folata u organizmu majke čimbenik je rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju,stoga je unos folne kiseline od iznimne važnosti. Almagea® PRENATAL  OMEGA3+ također je formulacija koja je iznimno bogata željezom koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina te zadovoljava potrebe trudnica i dojilja za vitaminima B6, B12, D, E i jodom. Almagea® PRENATAL  OMEGA3+ kapsule nemaju specifičan „riblji okus i miris“ te su blage za želudac.

 | Author: Promo Foto: Promo

Almagea PRENATAL OMEGA3+ kapsule ne sadrži otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene ni GMO sastojke. 

Način primjene: Dva puta dnevno po  jedna kapsula, uz obroke.

Upozorenje: Ne preporučuje se osobama alergičnima na ribu i morske plodove.

Almagea PRENATAL OMEGA 3+ dodatak prehrani dostupan je za kupnju u svim ljekarnama i preko Almagea web shopa.

Pakiranje sadrži 60 kapsula. Cijena pakiranja iznosi 153,75 kn.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.