Roditelji 07. kolovoza 2024.

Mama: 'Volim svoju djecu, ali većinu vremena majčinstvo mi ne pruža zadovoljstvo'

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi mi roditelji znamo da roditeljstvo može biti teško i svi mi znamo da roditeljstvo može biti velika nagrada. No, je li zadovoljavajuće? Jedna je mama na TikToku rekla ono što mnogi roditelji možda misle…

Roditeljstvo je divna stvar. Svaki se roditelj, u globalu, kad gledaš onako neki prosjek, osjeća kao najsretniji na svijetu. Biti roditelj je nagrada za sve loše što ti se dogodi, ma koliko ono zapravo teško bilo. Znaš da će ti se jednog dana isplatiti i to nije uopće upitno, a u većini vremena istinski uživaš.

Možda te zanima... Za umrijeti od smijeha: Mama prošla kroz cilj utrke, a sin joj doviknuo da pokupi smeće Roditelji

No, kad gledaš svakodnevicu, nije li ona zapravo vrlo iscrpljujuća? Svakodnevica svakog roditelja, posebno onog roditelja koji puno vremena provodi s djecom, a to su najčešće mame. Celeste Yvonne, Tiktokerica i mama, podijelila je s drugima svoje misli koje vrlo vjerojatno dijele mnoge mame, ali se o tom najčešće ne usude govoriti. I njezin iskreni stav nije prošao nezapaženo.

„U redu, evo mog 'vrućeg' mišljenja, nemojte me napadati. Ali majčinstvo je uglavnom nezadovoljavajuće. I ne razgovaramo dovoljno o tome... Volim biti mama i jako volim svoju djecu, ali 90% moje uloge kao majke nije zadovoljavajuće“, započela je.

„Sve su to sitnice. Tjeraj djecu da počiste nakon nereda. Podsjećaj ih da operu ruke. Uvjeravaj ih da jedu obroke koje ja pripremam. Mislim, puno je posla. Toliko posla i s njima i samo po sebi, taj dio nije zadovoljavajući“, objasnila je.

Kad tako razmisliš… Da, svakodnevica s djecom u 'sasvim običnim danima' nije nešto što bismo mogli nazvati 'zadovoljavajućim', zar ne? Naravno, tu su oni divni dani na godišnjem, tu su oni divni trenutci na blagdanima, svi oni zagrljaji pred spavanje, sva ona 'volim te'… Naravno da uživamo u tom, naravno da nas to ispunjava kao roditelje!

No, istina je da je svakodnevica ispunjena istinski zadovoljavajućim trenutcima. Niti ne treba biti tako, jer je to na duge staze neodrživo. Samo je važno da o tom govorimo, kako bismo znali da nismo sami u tom razmišljanju…

Zbog straha osjeća nezadovoljstvo

Celeste je objasnila kako je njezin strah da njezino roditeljstvo nije dovoljno dobro sprječava da se osjeća potpuno zadovoljnom - čak i ako je to na kraju zapravo čini boljom mamom.

„Većinu noći ne idem u krevet osjećajući se zadovoljno u svojoj ulozi majke, daleko od toga. Ako ništa drugo, idem u krevet s nametljivim mislima zbog brige za njihovu budućnost, osjećajući se kao da nisam dovoljno dobro obavila posao. I ni u kom smislu ne bih rekla da me to čini lošom mamom. Ako ništa drugo, to me čini sjajnom mamom, ali to nije zadovoljavajući osjećaj,“ podijelila je.

No, zašto dijeliti ove potencijalno kontroverzne osjećaje s bespućima interneta?

„Govorim ovo naglas jer mislim da nismo dovoljno razgovarali o tome“, objasnila je. „Dugo sam se vremena osjećala kao da radim krivo jer sam vidjela druge ljude, druge mame na društvenim mrežama kako blistaju i sa žarom govore o djetetovim prekretnicama govoreći o tome koliko je ova uloga zadovoljavajuća i pitajući se radim li krivo. Istina je da jednostavno ne govorimo o nezadovoljavajućim dijelovima. I mislim da bismo trebali.“

@theultimatemomchallenge Don’t mistake my words for being ungrateful. There is a huge difference between gratitude and satisfaction. #motherhood #momlife ♬ original sound - Celeste Yvonne | Author

U komentarima su se mnogi roditelji složili s Celesteinim riječima, te zahvalili na ​​iskrenosti.

„Najpodcijenjeniji, psihički i fizički naporan, nezahvalan posao. Molim te nastavi govoriti. Ima nas još“, rekla je jedna mama.

„Ovo je tabu tema, a ismijavaju nas autsajderi koji ne mogu razumjeti. To je najteži posao i posao koji najviše ne ispunjava. Osakaćena sam tjeskobom zbog njihove budućnosti“, rekla je druga mama.

„Mame trebaju više razgovarati o ovome – volim svoju djecu više od svega – ali ne uživam biti mama“, priznala je treća.

No, bilo je i onih koji se nisu složili.

„Ja sam samohrani otac s punim skrbništvom. To je najtemeljitija stvar koju sam ikad učinio i nastavljam raditi u svoje 43 godine,“ rekao je jedan tata.

„Shvaćam, ali sada kada je moja godinu do fakulteta, vratila bih te užurbane mlađe godine u sekundi. Iskreno, nisam bila sigurna želim li djecu, postala sam mama s 33 godine, ali meni je to bila uloga koja me najviše zadovoljava“, rekla je mama jedne skoro studentice.

Možda te zanima... Mama priznala da joj nedostaje 'stari život' i da 'žali što je rodila': 'Suprug me nagovorio' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.