Roditelji 21. kolovoza 2024.

'Korištenje narukvica protiv komaraca nije najbolja ideja', upozorava roditelje Francuska agencija za zaštitu zdravlja

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na Facebook stranici "Halo, inspektore" objavljeno je upozorenje kako korištenje narukvica protiv komaraca i nije najbolja ideja.

Kako su nakon nedavnih kiša komarci ponovno zavladali, mnogi će se okrenuti raznim metodama zaštite, uključujući i nošenje narukvica protiv komaraca, kako bi sebe i djecu zaštitili od dosadnih insekata. Ali roditelji budite oprezni. Na Facebook stranici "Halo, inspektore" objavljeno je upozorenje kako korištenje narukvica protiv komaraca i nije najbolja ideja.

Te raznobojne narukvice protiv insekata dolaze u obliku narukvice s ili bez kopči, najčešće su od plastike na koju je pričvršćena pločica ili kapsula koja ispušta mirisnu smjesu na bazi eteričnih ulja ekstrahiranih iz biljaka. U smjesu se također mogu dodati hlapljive kemikalije koje dodatno potiču mirise.

Možda te zanima... Što napraviti ako dijete ubode pčela ili osa? Vrtić

"No, iako su ove narukvice vrlo trendi i vrlo popularne među roditeljima koji misle da nisu štetne za djecu, u stvarnosti je upravo suprotno", ukazuju francuski ANSES (Francuska agencija za hranu, zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti na radu) i UFC-Que Choisir (najstarija udruga za zaštitu potrošača u Francuskoj). Zapravo te NARUKVICE treba koristiti s velikim oprezom.

Ovisno o pojedinim slučajevima i dobima djece, sve brojniji incidenti uključuju različite reakcije poput “opekotina na obrazima nakon produljenog kontakta s eteričnim uljima tijekom drijemanja," zatim "grčeva kod dojenčadi" (vjerojatno zbog prolaska eteričnih ulja kroz kožu u krvotok). Neka djeca mogu dobiti "osip nakon slučajnog oralnog kontakta", ističu u objavi.

Što učiniti kad je dijete alergično na ubod komarca?

'Kod odraslih, incidenti su više u obliku iritacije povezane s nošenjem plastične narukvice," kažu iz Agencije i dodaju: "Budući da ulja, poput geraniola (tvar za miris), potencijalno iritiraju kožu i oči ove se reakcije pojavljuju još intenzivnije ako je kontakt s kapsulom ili mjehurićima bio produljen i ako su zahvaćena posebno osjetljiva područja kao što je lice malog djeteta," pojašnjava ANSES u svom upozorenju.

Ovome je dodan rizik od lokalne iritacije kod djece i odraslih zbog mehaničkog fenomena uzrokovanog plastičnom narukvicom.
Na žalost, većina proizvođača (posebice oni kineski) ne navode na svojim deklaracijama preporuku prema kojoj se "ne preporučuje nošenje tih narukvica prije 3. godine starosti, jer može dovesti i do apsolutnih kontraindikacija kod djece'. Zato ANSES takve narukvice ne preporučuje niti djeci niti trudnicama. U Hrvatskoj takve preporuke, za sada, nema, stoji u objavi.

Možda te zanima... 11 opasnih simptoma kod djece koje nikada ne smijete ignorirati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.