Vrtić 26. srpnja 2022.

11 opasnih simptoma kod djece koje nikada ne smijete ignorirati

Foto: Shutterstock ;11 opasnih simptoma kod djece koje nikada ne smijete ignorirati
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatri su podijelili kojih 11 simptoma uvijek zahtijeva reakciju roditelja i liječničku pomoć.

Kad se dijete razboli, uvijek se nameće pitanje: „Je li potrebno voditi ga liječniku ili možemo pričekati i vidjeti kako se situacija razvija?” Ipak, ponekad je teško procijeniti koliko dugo čekati prije nego što ćete se sa svojim djetetom uputiti liječniku. Koja se temperatura klasificira kao visoka? Kakve vrste boli u trbuhu znače da dijete boluje od nečeg ozbiljnijeg od želučane viroze?  “Roditelji bi uvijek trebali biti oprezni i potražiti medicinsku pomoć kada su zabrinuti”, ističe pedijatrica Anita Chandra-Puri za portal Parents.com. U nastavku pročitaj 11 simptoma koji uvijek zahtijevaju hitru reakciju roditelja i liječničku pomoć.

Visoka temperatura

Temperatura koja je 38 Celzijusa ili viša kod beba mlađih od 3 mjeseca, viša od 38.3 Celzijusa kod beba u dobi od 3 do 6 mjeseca, ili iznad 39.4 Celzijusa kod djece u dobi od 6 mjeseci do 2 godine smatra se visokom temperaturom. Pedijatri naglašavaju da je osim na temperaturu važno obratiti pozornost na raspoloženje djeteta. 

“Ako je groznica uzrokovana bakterijskom infekcijom poput infekcije mokraćnog sustava, mogla bi se brzo proširiti tijelom kod dojenčadi”, upozorila je pedijatrica Jennifer Shu. “Obično je to samo uobičajen virus, ali moramo provjeriti kako bismo bili sigurni”, napomenula je. Kod djece starije od 2 godine, temperatura nije znak za uzbunu sve dok je dijete hidrirano i normalno se ponaša. Tada ne morate juriti na hitnu pomoć, ali dobro je javiti se liječniku za savjet.

Dugotrajna temperatura

Temperatura koja se ne snižava ili koja traje više od pet dana je dugotrajna. Ako djetetu nije bolje ni nakon što ste mu dali paracetamol ili ibuprofen, to je možda znak da je infekcija prejaka da bi se tijelo moglo boriti, a pedijatar će tada možda htjeti obaviti temeljit pregled kako bi utvrdio uzrok. Groznica uzrokovana običnim virusom prehlade ili gripe obično nestaje u roku od pet dana. Ona koja traje dulje, čak i kada je niska, može biti uzrokovana infekcijom poput bakterijske upale pluća, a to zahtijeva liječenje antibioticima.

Groznica praćena glavoboljom

Alarm za uzbunu je i groznica koju prate ukočenost vrata, glavobolja, osip nalik modricama ili osip u vidu sitnih crvenih točkica. Odmah nazovite svog liječnika jer to mogu biti znakovi meningitisa koji zahtijevaju liječničku pomoć.

Osip na koži

Promjene kože mogu biti simptom brojnih bolesti te se trebaju pregledati kako bi se mogla započeti primjerena terapija. Ako primijetite bilo kakve točkice, konzultirajte pedijatra. Primjerice, osip u obliku kruga koji se sastoji od sitnih crvenih točkica ili ne nestaje pritiskom na kožu također je znak da nešto možda nije u redu. Ovo stanje može značiti lajmsku bolest, ali i druga ozbiljna stanja. Osip, posebno malo izdignut, može biti znak alergijske reakcije. Ako dijete uz osip ima poteškoća s disanjem ili je uznemireno ili letargično, treba ga odmah odvesti liječniku.

Alergije na sunce kod djece Možda te zanima... Alergije na sunce kod djece: Dermatologinja prof. Brajac objašnjava uzroke, simptome i kako zaštiti dijete Beba

Neobičan madež

“Pripazite na madeže svog djeteta, posebno na one koje ima od rođenja jer oni imaju veću šansu da postanu maligni”, kaže pedijatar Ari Brown. Roditelji bi svakoga mjeseca trebali obaviti provjeru kože i obratiti pozornost na nove madeže ili one koji se mijenjaju. Obavijestite svog liječnika ako primijetite madež koji je nepravilnog oblika, ima neravne granice, nije samo jedne boje ili je uzdignut. Sve su to znakovi potencijalnog raka kože.

Iznenadna bol u trbuhu

Ako se vaše dijete žali na bol oko područja pupka ili s desne strane abdomena, odvezite se do pedijatra, posebno ako su ove smetnje povezane s ostalim simptomima kao što su povraćanje ili proljev. Ovo može biti znak upale slijepog crijeva, stanja koje se naglo razvija ako se na vrijeme ne dijagnosticira. Iako se slijepo crijevo nalazi na donjoj desnoj strani trbuha, bol uzrokovana upalom slijepog crijeva može početi oko pupka i migrirati udesno. “Kod uobičajenog želučanog virusa, obično se javljaju groznica, povraćanje, bol u trbuhu i proljev. Kod upala slijepog crijeva, ponekad će se prvo javiti proljev, a onda bol u trbuhu pa povraćanje i temperatura”, tvrdi dr. Brown. Ako sumnjate na upalu slijepog crijeva, nazovite liječnika jer je riječ o stanju koje brzo napreduje i najučinkovitije se liječi kada se otkrije rano.

Smanjeno mokrenje

Smanjeno mokrenje može biti znak dehidracije koje može dovesti do šoka. Ovaj se simptom često povezuje sa suhim ustima, bljedilom kože, povraćanjem ili proljevom i može biti znak dehidracije. Ako primijetite bljedilo i iscrpljenost, odmah se javite liječniku.

Plave usne

Ovaj znak može biti povezan s otežanim disanjem. Možda primijetite da je vaše dijete zadihano ili da zviždi dok diše. Ovo bi mogao biti respiratorni problem uzrokovan alergijskom reakcijom ili čak napadaj astme. U tom slučaju, potražite najbližu liječničku pomoć. “Problemi s disanjem su zabrinjavajući kada zvuk dolazi iz prsa i pluća, a ne iz nosa”, tvrdi dr. Shu.  Znakovi koji ukazuju da se morate javiti liječniku su plavilo ili promjena boje oko usta, otežano disanje, dahtanje, grcanje ili zvuk zvižduka pri disanju.

Oticanje lica, jezika ili usana

Ovo su karakteristični znakovi snažne alergijske reakcije. Kontaktirajte svog liječnika da biste provjerili zahtijevaju li ovi simptomi liječničku pomoć i brzo odvedite svoje dijete na hitnu pomoć.

Povraćanje nakon pada

Padovi općenito nisu problematični kod djece starije od 6 mjeseci, ali ako uočite očite neurološke promjene kao što su zbunjenost, gubitak svijesti, povraćanje ili lom kostiju, ne odgađajte; smjesta otiđite liječniku.

Prekomjerno krvarenje

Posjekotina koja ne prestaje krvariti u roku od nekoliko minuta ili je široka i duboka ukazuje na to da dijete treba hitnu liječniku pomoć. Liječnika trebate konzultirati i ako neka životinja ugrize dijete ili ako drugo dijete ugrize vaše dijete i napravi mu ranu.

Zapamtite, važno je što prije reagirati ako primijetite da vaše dijete pati od jednog ili više ovakvih simptoma. Čak i ako se na kraju pokaže da nije ništa  ozbiljno, bolje je spriječiti, nego liječiti. Ako se situacija nakon posjeta liječniku pogorša ili simptomi ne nestanu, zatražite drugo mišljenje.

Možda te zanima... 9 najvećih ljetnih opasnosti za bebe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.