Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 08. lipnja 2021.

Kada djeca mogu početi koristiti repelente protiv komaraca?

Foto: Shutterstock ; zaštita od komaraca
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Repelenti za insekte važan su dio zaštite djeteta od virusa koji se prenose od krpelja i komaraca, posebno kada putujete u mjesta gdje su ove bolesti česte.

S toplim vremenom stigla je i sezona uboda od komaraca. Šetnje po prirodi u blizini vode, piknik uživanja u zelenilu ili popodnevne igre u parku mjesta su gdje nećete moći zaobići pokoji ugriz komarca. Iako uglavnom nisu opasni, ubodi komaraca zbog svrbeža mogu biti zaista neugodni, osobito za malu djecu, koja će teško kontrolirati poriv za grebanjem. Čak i ako nema razloga za strah od ovih ozbiljnijih posljedica, dobro je poduzeti sve što možemo kako bismo zaštitili bebe i djecu od komaraca i poštedjeti ih, u najmanju ruku, neugodnog svrbeža.

Možda te zanima... Što napraviti kod uboda pčele i ose? Vrtić

Kada djeca mogu početi koristiti repelente protiv komaraca?

Prema američkim Centrima za kontrolu bolesti (CDC) i Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), možeš početi koristiti repelente protiv insekata registrirane prema EPA koji sadrže DEET, pikaridin, 2-undekanon ili IR3535 kada dijete napuni 2 mjeseca. Za djecu u dobi od 3 godine i više možeš koristiti i proizvode koji sadrže ulje limunskog eukaliptusa (OLE ili para-mentan-diol, PMD).

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da se repelenti s koncentracijom DEET-a većom od 30 posto ne koriste na djeci. Važno je napomenuti i da se proizvodi s DEET-om ne stavljaju na kožu ispod odjeće, jer bi se u tom slučaju moglo apsorbirati previše te kemikalije. Također, kad se vratite izvana i više nam opasnosti od komaraca, vodom i sapunom operite dijelove tijela koje ste pošpricali repelentom. 

Ako se odlučiš na prirodno sredstvo za odbijanje insekata, poput proizvoda citronele registriranog u EPA, obavezno prvo pročitaj deklaraciju kako bi bila sigurna da se može koristiti na bebama. Prirodni repelenti uglavnom ne traju toliko dugo koliko kemijski repelenti, pa ćeš možda morati češće mazati dijete.

Repelenti za insekte važan su dio zaštite djeteta od virusa koji se prenose od krpelja i komaraca, posebno kada putujete u mjesta gdje su ove bolesti česte. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Praktični i učinkoviti savjeti za zaštitu djeteta od komaraca

  • Tijekom boravka na otvorenom djecu oblači u odjeću svjetlijih nijansi (bež, bijela), jer se smatra da komarce privlače tamnije boje.
  • Prehrana može biti od presudnog značaja jer osobe kojima je prehrana bazirana na slatkišima, kao i slanijoj hrani, "privlačniji su" ovim insektima.
  • Ne bi trebalo koristiti jake cvjetne i voćne mirise, jer za tobom može krenuti čitav roj, čime ugrožavaš i sebe i dijete. Osim ovih mjera prevencije, na raspolaganju su ti i razni preparati koji štite najmlađe od ugriza komarca.
  • U kućnim uvjetima najučinkovitiji vid zaštite su mrežice za prozore i vrata koji će sigurno biti od velikog značaja, a za bebin krevetić može poslužiti i baldahin.
  • Na tržištu postoje razni preparati koji štite mališane od ugriza. Prilikom odabira preparata na neke činjenice posebno treba obratiti pozornost, a to je uzrast za koji je preparat namijenjen, rok upotrebe, kao i korištenje gdje je točno naznačeno kako se preparat pravilno koristi (da se ne nanosi na oštećenu ili iritiranu kožu, da se maže u tankom sloju ...).
  • Kada si u kući, na raspolaganju imaš uređaje koji tjeraju komarce, ali koje nije poželjno koristiti u blizini djece. Postoje i uređaji koje možeš zakačiti za bebina kolica, torbu, dio garderobe, jer rade na baterije.
Možda te zanima... Što učiniti kad je dijete alergično na ubod komarca? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.