Roditelji Kolumne roditelja 12. studenoga 2019.

Život uz troje djece - od blagoslova do potpunog kaosa

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tek sada, nakon toliko godina počinjem shvaćati da su svi ti trenuci ono što moj život čini sadržajnim, jer kad se jednom otisnu u svijet nestat će buke i ona će svakako neopisivo nedostajati

Nedugo su moji klinci oštetili kuhinjska vrata. Isprva sam bila gnjevna i nisam ih željela gledati neko vrijeme. Oboje su sjedili kao dva pokunjena štenca nakon učinjenog nestašluka. Zatim me to, naravno, popustilo i smislila sam privremeno rješenje za tu štetu. Shvatili su što su učinili, no znam da će to ubrzo zaboraviti i da u budućnosti neću biti pošteđena takvih scenarija.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album L. (9) je u zadnjih godinu dana postala vrlo buntovna. Kad ja povisim ton dok joj nešto pokušavam objasniti ona također povisi ton, radi grimase, služi se poštapalicama tipa” da i što sad” ili “briga me”. Pomalo sam se zabrinula zbog njezinog ponašanja, pa sam priupitala mame njezinih vršnjakinja doživljavaju li slične situacije kod kuće sa svojim ‘gospođicama’ i nekoliko njih je priznalo da su bile u sličnoj situaciji. L. je srednje dijete i žustro se bori za svoj položaj u obiteljskoj hijerarhiji. Temperamentna je i sve doživljava vrlo emotivno.

M. je petogodišnjak, vrlo živahan, druželjubiv, veseo i poput malenog zvrka ima ga posvuda. Vrlo je obziran brat i sve što ima dijeli s članovima obitelji.

Možda te zanima... 18 stvari koje znaju samo roditelji troje djece Roditelji

N. (18) je već vrlo samostalan, zaposlen i uživa u najljepšim godinama sanjajući o željenom automobilu i jureći djevojke.

Kad sam najljuća tješim se onom poznatom: 'Proći će'

Između najstarijeg i dvoje mlađih sve se više osjeća generacijski jaz. Svjesni smo da neće zauvijek trajati, ali znamo često biti isfrustrirani njihovim odnosom. Postoje dani kad se dvoje mlađih aktivno igraju i u toj igri se dogovore oko svega kao i dani kad je svatko na svakoga bijesan i kad ih moram svakih desetak minuta rastavljati. Kad sam najljuća tješim se onom poznatom ’proći će’. Tako i bude. Kad mi dojadi buka i dječje zanovijetanje nastojim se natjerati da i na tome budem zahvalna.

Čas mi prirede neki neugodnjak, čas me raznježe papirićima koje često pronađem u svojoj torbici, a na kojima su crteži srdaca u kojima piše ”Mama, volimo te”. Problemi izviru iz svakog kutka. Bez njihove drame teško je zamisliti dan. Prepirke se vrte uglavnom oko istih stvari svakodnevno. Npr. “Mama, on uništava moje stvari!” ili “Ne želim jesti karfiol, zašto ne ispečeš pizzu?

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Inate se, negoduju, protestiraju i dovode naše strpljenje do granica. Ponekad ‘pobjegnem’ u šoping kako bih mogla u miru obaviti isplanirano bez da me itko povlači za rukav, da se makar nakratko odmorim od konstantnog dozivanja “mama”. Gledanje omiljene serije ili dokumentarca teško da prođe neometano.

U to vrijeme baš bi htjeli popiti vruću čokoladu ili im se jede griz, a problem je pričekati da serija završi. Naravno da se tada ne skače na svaki njihov zahtjev pa ih to frustrira i nastave me terorizirati cendranjem.

Možda te zanima... Zašto su mame troje djece pod stresom, a mame četvero tako opuštene Roditelji

Kad se jednom otisnu u svijet, nestat će buke i ona će neopisivo nedostajati

Predvečer je umor svih ukućana okidač za prepirke i tada je jedino rješenje da svatko od nas što prije otiđe na počinak. Tek sada, nakon toliko godina počinjem shvaćati da su svi ti trenuci ono što moj život čini sadržajnim, jer kad se jednom otisnu u svijet nestat će buke i ona će svakako neopisivo nedostajati.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Vrijeme je neumoljivo. Stariš i sabireš uspomene. Gledaš u čudu i sa sjetom kako se tvoja djeca formiraju u ljude i istovremeno te strah razmišljati što će ti prirediti u budućnosti. Tebi ostaju oni njihovi nevini osmjesi kojih se nastojiš sjetiti kad te najviše rastuže.

Pošarani zidovi, mliječni zubići i uokvireni otisci stopala, rupe u vratima, odjeća koju su prerasli i sve ono što uspiješ sačuvati od zuba vremena. I nađeš se kako drhturiš nad time ne bi li sve zauvijek zadržala. U svaku tvoju poru utisnu svoje žigove i tako živiš da bi oni sretni disali, jer jedino tako možeš i ti disati. Štogod da se dogodi, to je tvoja misija, započeta onog dana kad si se zaljubila, kako kažu, na prvi pogled.

Možda te zanima... 7 stvari koje će djeca pamtiti o roditeljima kad odrastu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.