Roditelji Kolumne roditelja 13. srpnja 2016.

Hoće li se moj majčinski instinkt probuditi?

Maja Belobrajdić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnica Maja je u našem nagradnom natječaju osvojila najbolji tretman za sebe i svoju bebu: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom dr.sc. Škrablin. Pročitajte njenu novu kolumnu te stručni osvrt ginekologinje dr. Škrablin

Od kad znam za sebe fascinirala me intuicija moje mame. Točno je znala ako sam nešto napravila, dobila 1 u školi, planirala nešto smuljati, lagala ili samo pomislila da nešto slažem... Jedno vrijeme sam bila uvjerena da je vještica, da je vidovita, da ima posebne moći. A onda se ispostavilo da je „samo“ Mama...

Fascinira me kako je znala na kilometre „nanjušiti“ svaki moj korak i misao i to u vrijeme bez mobitela, interneta, Facebooka... Kao da su joj svi majčinski instinkti radili pojačano i prekovremeno. Danas sam uvjerena sam da se to ne može naučiti, da se taj „Mama instinkt“ rodi zajedno sa bebom. I nadam se da će tako i biti, jer kako stvari sada stoje - moj majčinski instinkt trenutno spava.

Više nego Googleu, vjerujem svom majčinskom instinktu

Bila sam uvjerena da nosim dečka

Naime, svaki dio mene je, od prvog dana trudnoće, bio uvjeren da čekam dečka. Da bismo KONAČNO saznali da si dom ispod moga srca radi jedna cura! Moram priznati da me ta informacija u početku iznenadila, no upravo je ta cura razlog mog osmijeha i svaki njen udarac stvara posebnu i neraskidivu vezu... Nadam se da će već prvi pogled na nju probuditi svu majčinsku intuiciju i da ću znati što joj je i kada potrebno!

'Očekivali smo curicu, a na porodu nas je iznenadio još jedan dječak'

Polako i počinjemo s pripremama za dolazak naše bebe... Kako neke stvari sa popisa prekrižimo - druge se na njemu stvore! Trenutno sam u fazi istraživanja dobrobiti (ili ne) pamučnih pelena... Srećom da imam još vremena, jer mi je trebao jedan dan da otkrijem što su „tetra pelene“.

Veselim se uređenju dječje sobe

Obzirom da nas uskoro očekuje i preseljenje u naš novi dom, veseli me pomisao da će se dio tog „zadatka“ odnositi i na uređenje dječje sobice. Tako da smo trenutno u mjerenjima, radovima, obilascima trgovina i “vaganju“ što nam je zaista potrebno, a bez čega možemo...

Rabljena ili nova oprema za bebu: što smijete posuditi, a što ne?

I još jedna novost je da više ne radim! Danas je prvi dan mog duuugooog „odmora“. Još uvijek se navikavam na tu činjenicu, no uvjerena sam da ću brzo naučiti što sa slobodnim vremenom kojeg trenutno imam! Od ekipe sa posla sam dobila Starke za svoju curu i za sebe, tako da ćemo biti totalno usklađene u našim šetnjama.

 

Maja Belobrajdić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

 

Sljedeći tjedan krećemo na trudnički tečaj - nadam se da će biti koristan i da će mi barem približiti što me to točno čeka.

Nadamo se skoroj selidbi, pa da možemo pobjeći malo na more i uživati u ovom ljetovanju (još uvijek) u dvoje! Jer već sljedeće ljeto će se još netko tiskati na ručniku između nas.

PS - OGTT test je obavljen i nalazi su super! I nije bio baš tako strašno kako se priča... Nadam se da će se to nastaviti primjenjivati i u ostalim stvarima koje me čekaju na ovom uzbudljivom putovanju!

 

GinOps logo | Author: Promo Foto: Promo

 

U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja je osvojila najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin. Maja će voditi dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosi stručni osvrt.

Što vas očekuje u drugom tromjesečju?

Nakon privikavanja na trudnoću i "uzbuđenja" prvog tromjesečja, trudnoća je u drugom tromjesečju za ženu najčešće puno ugodnija i podnošljivija. Maternica je već odavno izišla iz male zdjelice, njeno se dno penje prema ošitu i sve se jasnije vidi na silueti trudnice. Ona se povremeno kontrahira, ali te su kontrakcije bezbolne i segmentalne i ne ostavljaju nikakvih promjena na vrat maternice. Ima ih 10-15 dnevno, posebice navečer, i neophodne su za normalan razvoj osjetila i živčanog sustava djeteta.  

Bebini pokreti u trbuhu - što je normalno, a kada se zabrinuti?

Dijete naglo raste, a povećava se i količina plodove vode. S 12 tjedana trudnoće fetus je duljine 6-7 cm, sa 16 tjedana već 12 cm. S 20 tjedana trudnoće on već teži oko 300 grama, dalji je rast težine linearan, a miče se svake minute. S 24 tjedna njegova težina dosiže oko 650 grama, I, ako se rodi,  pokušat će disati, ali to neće biti uspješno jer su pluća vrlo nezrela i nema surfaktanta (površinski aktivna tvar koja sprečava kolaps I prerastezanje alveola).  

Dno male zdjelice i perineum su zbog hipervaskularizacije i proširenja vena nabreknuti, iscjedak iz rodnice takodjer je obilniji, sluzav i bjelkast jer žlijezde vrata maternice pojačano luče. Dojke se dalje povećavaju, areola se povećava i na njoj se vide odebljale lojnice poput bijelih točkica. Zbog visokih koncentracija progesterone svi glatki mišići u tijelu su relaksirani pa se, zbog relaksacije kardije javlja žgaravica, a zbog relaksacije crijeva zatvor. Probava može biti jako usporena. 

U antenatalnoj skrbi, kao i ranije tijekom trudnoće, redovito mjerimo krvni tlak trudnice, porast njezine tjelesne težine i prisutnost proteina u mokraći. Pratimo rast maternice (jer tako indirektno pratimo rast djeteta) i promjene na vratu maternice (jer nam one pokazuju opasnost pobačaja). Kod svake sumnje na poremećeni rast maternice, obavit ćemo i ultrazvučno mjerenje djeteta (biometrija). Tijekom drugog tromjesečja, nastavit ćemo s praćenjem razvoja fetalnih tkiva i organa kako bi se eventualne deformacije otkrile na vrijeme. 

Kako pomoći pri pojavi žgaravice i zatvora?

S obzirom da je žgaravica posljedica relaksacije spoja jednjaka i želuca, a ne pojačanog lučenja želučane kiseline, lijekovi koji neutraliziraju kiselinu samo su prolazna i kratkotrajna pomoć. Puno bolje je izbjegavati obroke tri i više sati prije spavanja, jer se tako smanjuje količina hrane u želucu i tako obim sadržaja koji se vraća u jednjak. Opstipacija je nerijetko tvrdokorna i neugodna. Nekim ženama pomažu tablete magnezija, nekima promjena prehrane uz obilnije količine voća i povrća koja sadrže vlakna, nekim je potrebno davati lagane laksative.

Vodič kroz trudničke tegobe

Obavezne pretrage

Većina trudnica već je tijekom prvog tromjesečja obavila neki od testova probira kromosomskih anomalija djeteta (iz krvi majke) ili je bila podvrgnuta ultrazvučnom i biokemijskom probiru (“rani probir”). One koje to nisu obavile tijekom prvog trimestra, a pripadaju skupini visokorizičnih trudnica (dob, anamneza), kao i  one s pozitivnim rezultatima probira ili one svrstane u biokemijsku skupinu visokog rizika, tijekom drugog će tromjesečja obaviti dijagnostiku biokemijskim probirom (dvostruki ili trostruki ili slični testovi) ili ranom amniocentezom. 

Drugo tromjesečje trudnoće, posebice razdoblje izmedju 22. i 24. tjedna trudnoće je doba kada se preporučuje učiniti test opterećenja glukozom (OGTT)

Treba li uzimati lijekove i koje?

Osim daljeg redovitog nadzora, tijekom tog razdoblja trudnoće rutinski nije potrebno obavljati druge pretrage. Jednako tako, nije potrebno uzimati preparate vitamin ili druge lijekove, a dodatno željezo daje se samo trudnicama kod kojih je kod pretraga u prvom tromjesečju nadjena nedvosmisleno smanjena rezerva željeza u tijelu. Naime, prijenos željeza prema djetetu je “aktivan”, dakle željezo se prenosi i kod trudnica sa smanjenom količinom željeza u krvi i depoima, pa će se u takvih žena zalihe željeza dalje smanjivati i anemija produbljivati. Za njih je dodatno željezo lijek.

U žena sa dovoljnim količinama željeza u depoima i s dovoljnom količinom hemoglobina u krvi, dodatno željezo taložit će se u parenhimatoznim organima gdje djeluje štetno. Za njih je, dakle, dodatno željezo otrov.

Oprezno s lijekovima bez recepta i dodacima prehrani!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.