Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. siječnja 2022.

Dijete grize nokte! Kako mu pomoći da prestane?

Foto: Shutterstock ; Dijete grize nokte
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kažnjavanje ili opominjanje zbog grizenja noktiju nemaju nekog smisla. Razlog je u tome što je to nesvjesna navika, a dodatan pritisak može je samo potencirati. Ni mazanje noktića premazima koji bi trebali spriječiti dijete da grize nokte nije uvijek pravo rješenje jer dijete ima osjećaj da ga se kažnjava

Djeca obično počnu gristi nokte jer im je dosadno, zbog oponašanja vršnjaka, jer su uzbuđena, nesigurna ili osjećaju tjeskobu. A upravo zbog osjećaja tjeskobe grizenje noktiju može prijeći u naviku. Naime, grizenjem noktiju dijete nastoji ublažiti stres koji osjeća. Iako smo se mi odrasli koliko toliko naučili nositi sa stresnim situacijama, djeca to tek uče, i za njih i male promjene mogu biti uzrok velike tjeskobe. Tako recimo, promjena tete u vrtiću ili čitanje pred razredom, za dijete može biti iznimno stresno.

Opomene i kazne nemaju smisla

A da bi se riješio problem grizenja noktiju, prvo treba utvrditi razlog zašto se ono uopće događa. Ako roditelj zna što bi mogao biti uzrok ove navike, bilo bi dobro da s djetetom pokuša porazgovarati o onome što ga muči. Roditelji mogu reći i nešto kao: "Ti brusiš svoje noktiće?" Djetetu će to biti smiješno i može ga navesti da kaže pravi razlog.

dijete kopa nos Možda te zanima... 7 savjeta kako spriječiti loše dječje navike Vrtić

grize nokte | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Ono što je bitno naglasiti da kažnjavanje ili opominjanje zbog grizenja noktiju nemaju nekog smisla. Razlog je u tome što je to navika koju dijete nesvjesno radi, a dodatan pritisak može samo potencirati naviku. Ni mazanje noktića premazima koji bi trebali spriječiti dijete da grize nokte nije uvijek pravo rješenje jer dijete ima osjećaj da ga se kažnjava.

Što ipak možeš učiniti?

Ono što roditelji mogu napraviti je da vode računa o čistoći noktiju, da ih redovito režu kako dijete ne bi došlo u napast da grize okrhnute vrhove, te da usmjere pažnju na nešto drugo. Recimo mogu djetetu ponuditi neku igračku, usmjeriti mu pažnju na omiljenu aktivnost, kao što je bojanje, ili mu ponuditi nešto za grickanje kao što je jabuka ili neka zdrava grickalica. Također je bitno djetetu osigurati dovoljno igre na otvorenom jer to ublažava nervozu i omogućava mu da potroši višak energije. 

grizenje nokti Možda te zanima... Djeca koja sišu palac ili grizu nokte imaju jednu veliku prednost Vrtić

Ako dijete ne ozljeđuje sebe i povremeno grize nokte kako bi umanjilo stres, nema neke veće potrebe za brigom. Roditelji trebaju biti strpljivi i pomoći djetetu da samo svlada naviku. Ne smijemo zaboraviti i da mi odrasli ponekad muku mučimo s nekom navikom i da ju je poprilično teško eliminirati.

djevojčica grize nokte Možda te zanima... Djevojčica grize nokte i usne i čupa kosu. Što učiniti? Vrtić
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.