Roditelji 20. veljače 2024.

Emocionalno inteligentni ljudi koriste ovu rečenicu da ne bi odustali – neuroznanost potvrđuje

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad nešto istinski želimo, onda ne tražimo isprike i opravdanja za sebe, nego to jednostavno napravimo. No, nekad usprkos želji i odlučnosti jednostavno nije trenutak za to…

Postoje stvari koje istinski želimo i ne trebaju nam izlike niti opravdanja niti ništa slično. Odlučni smo u naumu da to napravimo, sviđa nam se ideja, znamo da će nam koristiti i nema zapravo nikakvog razloga da to NE napravimo. Pa ipak, nekad jednostavno nismo na dijelu svog života kad bismo to mogli napraviti – ma koliko željeli i bili odlučni. Znaš ono, kao kad rodiš, a već u trudnoći si odlučila odmah početi skidati kilograme i vježbati, ali ne ide odmah.

Možda te zanima... Ovih 5 rečenica mogle biti promijeniti vaš brak – nabolje, naravno Roditelji

Jednostavno u tom trenutku nismo u toj točki života kad bismo to mogli bez problema napraviti. Nedostaje ono nešto – snaga, zdravlje, vrijeme ili bilo što na što u tom trenutku ne možemo utjecati. Na primjer, očajnički želiš početi vježbati, ali još uvijek se oporavljaš od teške bolesti ili „samo“ gripe. I znaš da će doći taj trenutak kad ćeš opet moći vježbati. A do tad, da ne zaboraviš na svoju odlučnost, kažeš si:

Čekaj pravi trenutak.

Iako si toliko puta u životu čula ovu rečenicu, u možda nešto drukčijim okolnostima, imaj na umu da to nije tek jednostavna rečenica koja služi za utjehu. To je uistinu alat emocionalne inteligencije koji se temelji na neuroznanosti okrenutoj motivaciji. Ta rečenica pruža okvir koji ti pomaže da upravljaš emocijama i da ih držiš pod kontrolom.

Na prvu ne zvuči logično: kako nas to što si govorimo da trebamo čekati zapravo može potaknuti da nešto poduzmemo? Da, to je malo iznenađujuća rečenica u ovom kontekstu. No, iza te rečenice stoji bihevioralna neuroznanost koja kaže da ova motivacija funkcionira.

„Motivacija, definirana kao poticanje ponašanja u potrazi za ciljem, temeljni je element naše interakcije sa svijetom i jednih s drugima,“ piše Eleanor Simpson, klinička neurobiologinja na Sveučilištu Columbia. „Zadovoljenje ovih potreba je uvjet za preživljavanje, ali u svim slučajevima ciljevi se moraju ispuniti u odgovarajućim količinama i u odgovarajuće vrijeme.“

Pozitivno za motivaciju

Bezbrojni čimbenici utječu na motivaciju u bilo kojem trenutku, objašnjava neuroznanost. Ti čimbenici uključuju naše okruženje, kako se fizički osjećamo i naše kolektivno iskustvo. Često nemamo puno kontrole nad mnogima od tih čimbenika. Kad nisu sve stavke ispunjene, tu dolazi rečenica „Čekaj pravi trenutak.“

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

To ne znači da jednostavno i samo – čekamo. Čekamo to nešto što istinski želimo i odlučili smo napraviti, ali na našem putu do tog postoji nešto što nas sprječava trenutno, a znamo da će to nešto u nekom trenutku nestati ili se popraviti, promijeniti. „Napravit ću to čim budem emocionalno/fizički spremna.“

I taj vremenski okvir u kojem odlučiš čekati nije namijenjen odugovlačenju. Nekad jednostavno ne možemo krenuti u smjeru u kojem želimo, ma koliko to željeli. I tada to „pričekaj pravi trenutak“ može pomoći zapravo održati zdravu motivaciju. Jer umjesto da pasivno čekamo, ta rečenica zahtijeva od nas da učinimo tri stvari:

1. Razmisli što čekaš.

2. Vizualiziraj kako će to izgledati.

3. Razgovaraj s drugima o tome i traži savjet.

Na primjer, dobro je to vrijeme dok čekaš pravi trenutak iskoristiti za planiranje i razmišljanje o tom kako ponovno početi. Na primjer: što mogu promijeniti u svojoj rutini da bi mi olakšalo početak vježbanja? Kako će to izgledati? Možda mogu tražiti savjet od prijateljice sa starijom djecom kako započeti.

Priprema za akciju

Na taj se način možeš emocionalno pripremiti za – akciju, recimo. Dakle, kad tvoje tijelo bude spremno za vježbanje, kad uspiješ osloboditi vrijeme za to, kad postigneš razinu na kojoj možeš dijete ostaviti s nekim dok vježbaš – tada ćeš početi vježbati. To ne znači da odgađaš nešto što možeš već sad. Ne, nego čekaš pravi trenutak.

Kada koristiš okvir, odnosno rečenicu „čekaj pravi trenutak“, iskorištavaš ključno načelo emocionalne inteligencije: Misli utječu na emocije. A emocije potiču akciju. Čekaj pravi trenutak. Mudro iskoristi svoje vrijeme: razmisli. Vizualiziraj. Traži savjet. Na taj ćeš način svoje emocije dovesti na pravo mjesto. To će te spriječiti da odustaneš, a kada dođe pravo vrijeme, bit ćeš spremna.

Možda te zanima... Koliko si puta to čula i/ili izgovorila? Vrijeme je da roditelji prestanu slušati tu toksičnu rečenicu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.