Trudnoća 19. listopada 2023.

MATI centar: Zagreb je dobio cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelj

Foto: Ana Surač ; Kristina Hrvoić Podhraški, Seka Pašić, i Una Pašić Gregović
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Zagrebu je otvoren cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji...

Potrebno je čitavo selo… Puno puta smo čuli ovu poslovicu, ali istina je da većina današnjih majki nema to selo. Suvremeni način života, iako nam je dao mnogo, izgurao je zajednice koje su nekad činile veliku podršku ženama i majkama. Zbog toga se trudnice danas često osjećaju zbunjeno i prestrašeno, a majke preopterećeno i usamljeno.

To pokušavaju promijeniti tri nevjerojatne žene i majke - Una Pašić Gregović, certificirana porođajna i postpartum doula i porođajna edukatorica, Stamenka Pašić, doula i učiteljica joge i bodyworka i Kristina Hrvoić Podhraški, certificirana postpartum doula, porođajna edukatorica i savjetnica za dojenje koje su sinoć u ugodnom ambijentu brojim okupljenima predstavile Mati centar - cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji. 

"Iza MATI centra stojimo nas tri. Kristina Hrvoić Podhraški, Seka Pašić, i Una Pašić Gregović. Posebna jedna priča i povezanost. Mama, kćer, prijateljica, kolegica, mentorica, učiteljica, učenica, podrška. Žena za ženu. Svaka od nas. Zajedno smo zaplovili u vode rada sa ženama i obitelji u raznim aspektima i oblastima, a najviše od svega -podrške. Među nas tri smo certificirane porođajne i postpartum doule, savjetnice za dojenje, porođajne edukatorice, instruktorica joge i fitnessa…te još jako puno toga!!, ispričala nam je Una Pašić Gregović.

Njegove začetnice među sobom imaju ekstenzivno znanje i višegodišnje iskustvo u područjima trudnoće, poroda, postpartuma, dojenja, prehrane, tjelovježbe i bodyworka te su odlučile spojiti ta znanja i stvoriti jedno sigurno mjesto na kojem će žene u svim životnim fazama, kao i obitelji moći pronaći sve što im treba - od predavanja, radionica, stručnih suradnika, do druženja, pričaonica te ženskih krugova.

 | Author: Ana Surač Foto: Ana Surač

"Mati centar je nastao kao naša zajednička želja da stvorimo jedno sigurno gnijezdo za žene u kojoj god životnoj fazi se nalazile. Glavni fokus nam je na trudnicama i majkama, a žene kod nas mogu očekivati edukacije i radionice pripreme za porod, postpartum, dojenje, začeće, žensko zdravlje, masaže beba…te individualan rad koji uključuje i baby handling, vježbe za optimalno pozicioniranje bebice u trbuhu, i naravno Yin yoga te vježbe prilagođene trudnicama i mamama postpartum, a i komplementarne prakse kao što je tretman abdomena. Uz to pokrećemo ženske krugove, družionice i tematske pričaonice, kao i proslave koje slave žene i djevojčice", objasnila je Una. 

Ideja se stvorila prije nepunih 5 godina, kada je Una krenula držati radionice te je stalno tražila prostor u kojem bi mogla ponuditi ženama maksimalno od sebe i svog rada. U prostor kojeg je tražila htjela je inkorporirati i rad svoje majke, Seke, koja je joga instruktorica i bodyworkerica. Ubrzo su počele poslovno surađivati i s Kristinom i zajedno su njih tri radili na različitim projektima i sanjarile o jednom toplom prostoru u kojem mogu spojiti svoja znanja, a ženama ponuditi sve svoje usluge, a najbitnije podršku, na jednom mjestu! 

Ime Mati stoji na papiru zajedno s nacrtom ideje skoro 4 godine, a došao je jer je Mati naziv za majku, koju Seka koristi iz milja za svoju mamu, a Una za Seku. Jedan topao, “narodni” izraz za ženu koja nas je dovela na svijet, istovremeno tako snažan a nježan. Još se k tome i Kristinin sin zove Matija, i ime koje je došlo sasvim prirodno i nikada nismo ni imale potrebu razmišljati o drugom. 

Posebna priča i povezanost ove tri žene dokaz su da je i u 21. stoljeću moguće imati svoje selo i zajednicu u kojem će se svaka žena osjećati sigurnom, saslušanom, viđenom i poštovanom jer upravo je to ono što danas često izostaje. Kristina se nakon poroda carskim rezom osjećala izolirano. “Zbog manjka podrške u vlastitom postpartumu odlučila sam biti upravo ta podrška koja mi je nedostajala. Vjerujem da svaka žena zaslužuje iskrenu podršku i razumijevanje u osjetljivom periodu postpartuma kada se rađa u majku.”, otkrila je Kristina i dodala da je u njoj rasla želja za centrom gdje će žene biti vođene, podržane, educirane i sigurne.

Stamenka je s vremenom postala porođajna i postpartum doula, u početku da podrži svoju najmlađu kćer Unu u njezinoj trudnoći, porodu i babinju, a nastavila u tom smjeru jer se zaljubila u rad sa ženama kako bi im pružala što kvalitetniju podršku. “Radom na sebi zadnjih godina otkrila sam veliku ljubav prema podržavanju svoje zajednice i ženskim krugovima. Veselimo se upoznati svaku ženu koja će ući u naš Mati centar.”, zaključila je Stamenka.

Više o radu i uslugama Mati centra provjerite na službenom webu kao i društvenim mrežama.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.