24. svibnja 2013.

Strana tijela

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U dišnim putovima

 Ako vaše dijete odjednom teško diše, odnosno kašlje ili se guši, možda je "krivo progutalo" ili je progutalo prevelik zalogaj hrane. Možete ga pokušati izvaditi prstima.

Nasuprot tome, ako je kakav mali predmet (puce, čavlić, kikiriki, koštica, zub) pogrešno uletio u dušnik ili bronhe, odvedite svoje dijete bez oklijevanja u najbližu bolnicu. Rendgenska snimka pluća potvrdit će ili isključiti postojanje stranoga tijela. Nepoželjni predmet će se odstraniti endoskopski, uz pomoć savitljiva optičkoga sustava koji se uvodi u bronhe.

U probavnom sustavu

 Ako je vaše dijete progutalo mali predmet, on će prirodno izaći sa stolicom, možda uz pomoć laksativa koji će ubrzati njegovo izbacivanje. Međutim, uvijek je važno utvrditi položaj predmeta. Šiljasti predmeti (pribadače), krhotine (komadići čaše) su osobito opasni i zahtijevaju također odstranjivanje endoskopom.

Strano tijelo u uhu

 Strano tijelo u uhu rijetko izaziva ozljedu bubnjića. Nestručni pokušaji vađenja stranoga tijela češći su uzroci ozljede zvukovoda (krvarenje) i bubnjića. Ako je u uho ušao kukac, nagnite glavu djeteta na stranu i ulijte malo mlake vode u uho. Voda će natjerati kukca da izađe na površinu. U svim drugim slučajevima, ne pokušavajte sami izvaditi predmet iz uha, jer postoji opasnost da ga ugurate još dublje. Javite se bez odlaganja otorinolaringologu ili odvedite dijete na hitnu pomoć ili u najbližu bolnicu. Nepoželjni objekt će biti izvađen pomoću posebnih hvataljki kojima se ne može povrijediti uho vašega djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.