10. svibnja 2013.

Ospice

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ospice su zarazna bolest praćena vrućicom, uzrokovana virusom. Uz njih se javlja rinitis, upala očiju, grčevit kašalj s laringitisom i osip od crvenih točkica.

Ospice često počinju s vrućicom (39 °C), rinitisom povezanim s upalom očiju, kašljem i laringitisom. Zatim se pojavljuju crvene točkice po vratu (iza ušiju) koje se prošire na cijelo tijelo za dva do tri dana. Katkada taj osip može izgledati kao purpura. Tada treba napraviti pretrage krvi kojima se utvrđuje razina trombocita, koja može biti nešto niža.

Ospice su najčešće bezopasne, no katkada mogu izazvati komplikacije: febrilne konvulzije, gnojni otitis, upalu pluća itd. Liječnik će prije svega nastojati sniziti temperaturu, te možda propisati antibiotike.

Druga komplikacija, mnogo rjeđa, koju može izazvati virus, jest meningoencefalitis. Zbog njega se, između ostalog, provodi obvezno cijepljenje djece protiv ospica.

Dijete je zarazno za vrijeme inkubacije, koju je teško otkriti i zbog toga se preporučuje cijepljenje. Cijepi se jednom jedinom injekcijom koja se obično daje između 12. i 24. mjeseca, zajedno s cjepivom protiv rubeole i zaušnjaka. U 5 do 10 posto djece dolazi do reakcije u obliku blagoga osipa, koja vas ne treba zabrinjavati.

Ako se epidemija ospica pojavi u kolektivu, na primjer u jaslicama, moguće je istodobno cijepiti svu djecu, jer se imunitet može steći tijekom 10 dana inkubacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.