09. svibnja 2013.

Laringitis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Laringitis je upala sluznice larinksa, uzrokovana virusom.

Simptomi su nagli i impresivni: dojenče kašlje cijelu noć. Kašalj je hrapav. Ima tegoba s disanjem, a pri udisaju zviždi. Temperatura raste na 38 °C do 38.5 °C. Pozovite odmah liječnika ili hitnu pomoć.

Dok čekate njihov dolazak možete olakšati djetetu podigavši ga u sjedeći položaj i ovlaživši zrak u prostoriji (para iz kupaonice). Rashladite ga kako biste spriječili porast temperature i/ili mu dajte paracetamol u dozama predviđenima za njegovu dob. Kada dođe liječnik, dat će mu injekciju kortikosteroida (kortizon).

Kada se opisane tegobe pojave u vrijeme teže zarazne bolesti ili u većega djeteta (akutni laringitis ne stvara drugih tegoba osim grlobolje, promuklosti i hrapava kašlja), možda se radi o drugoj bolesti, upali epiglotisa. Pozovite hitno liječnika.

Ako vaše novorođenče ili dojenče često ima laringitis, liječnik će vas uputiti specijalisti otorinolaringologu. On će napraviti laringoskopiju (pregled grkljana uvođenjem tanke optičke cijevi). Može se dogoditi da je hrskavica larinksa premekana (laringomalacija) što dovodi do čestih ponavljanja bolesti. U većini slučajeva ozdravljenje je spontano prije dobi od 18 mjeseci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.