11. svibnja 2013.

Otitis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otitis je upala vanjskoga uha (bubnjić i vanjski zvukovod), unutarnjeg uha (labirint) ili srednjega uha (bubnjište i slušne koščice). Djeca najčešće obolijevaju od upale srednjega uha.

Upala uha kod djece najčešće izaziva vrućicu. Često povraća i nema teka. Ne deblja se. Upala srednjeg uha može biti akutna (nagla pojava jake boli) ili kronična (postojanje upale bez boli duže vrijeme).

Prilikom liječničkog pregleda bubnjić može biti crven (otitis) ili blijedožut (gnojni otitis). Katkada se može vidjeti istjecanje gnoja (otoreja) koje ukazuje na postojanje spontane perforacije bubnjića.

Uzroci

 Otitis nastaje zbog nekoliko povezanih pojava. Često rinofaringitis uzrokuje začepljenje Eustahijeve cijevi koja omogućava zračenje bubnjišta kroz nosni dio ždrijela. Takvo začepljenje može prouzročiti otitis. Isto tako, loša prozračenost bubnjišta izaziva pojačano lokalno lučenje koje postaje sve ljepljivije i nakuplja se. Nastaje serozni otitis, čiji su simptomi mnogo blaži nego oni u akutnoga otitisa. Akutni gnojni otitis nastaje zbog dodatne infekcije u toj zatvorenoj šupljini.

Liječenje

 U slučaju seroznoga otitisa liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma: daju se lijekovi za snižavanje temperature i kapi za uši protiv bolova.

Liječenje gnojnoga otitisa zahtijeva antibiotsko liječenje, uz lijekove za snižavanje temperature i kapljice za uši. O izgledu bubnjića ovisi hoće li se napraviti paracenteza. U svakom slučaju obvezan je liječnički nadzor bolesnika sve do izlječenja, jer može doći do komplikacija ako temperatura ne opada ili bubnjić ne poprima normalan izgled.

Serozni se otitis može javiti i kao posljedica gnojnih otitisa koji ne moraju uvijek biti povezani s akutnim sezonskim rinofaringitisom, čija su također komplikacija.

U maloga djeteta često se posumnja na serozni otitis kada se zapazi slabljenje sluha (koje je katkada razlog teškoćama u učenju i govoru) štoviše gluhoća. Liječenje se sastoji u suzbijanju ili ublažavanju, u najvećoj mjeri, okolnosti koje pospješuju nastanak rinofaringitisa. Ako to nije dovoljno valja ponovno uspostaviti prohodnost Eustahijeve cijevi. Odstranjivanje vegetacija (adenoidektomija) također može pomoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.