07. svibnja 2013.

Mršavost

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mršavost djevojčice ili dječaka je čest izvor roditeljske brige. Međutim, u sasvim zdrave djece iste dobi postoje značajne razlike u težini.

Porast težine djeteta nije stalan: dobije li dojenče u prosjeku 6 do 7 kg tijekom prve godine života neće dobiti više od 2 kg tijekom druge godine.

Teško je reći je li dijete premršavo ili nije. Njegov status treba procijeniti uzimajući u obzir njegovu krivulju rasta, vitalnost i nasljedne čimbenike. Na kraju krajeva, mršavost djeteta može biti uvjetovana građom, osobito ako je jedan od roditelja bio mršav u istoj dobi.

Ako je dijete zdravo, tek mu je dobar i uredno raste, nema razloga za brigu. Ta vrst mršavosti može biti posljedica zastoja u unutarmaterničnom rastu.

S druge strane, ako dijete mršavi ili ne dobiva na težini, bolje je razgovarati s liječnikom. Brojni razlozi mogu dovesti do zastoja u rastu: bolesti probavnoga sustava koje onemogućuju apsorpciju ili pravilnu probavu hrane; opće, upalne ili zloćudne bolesti; bolesti metabolizma poput šećerne bolesti itd.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.