12. travnja 2013.

Anoreksija dojenčeta

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Anoreksija označava gubitak ili slabljenje teka.

Ako vaše dijete jede manje nego ranije, ne uznemirujte se prekomjerno. Tijekom prve godine života mora se postupno priviknuti na prsa i/ili bočicu, a zatim na žličicu. Prehrana, u početku tekuća, postaje sve gušća, s komadićima različite čvrstoće. Dijete katkada teško prihvaća neke od navedenih promjena. Budite strpljivi, promjene teka su česte.

Provjerite ipak ima li vaše dijete drugih probavnih tegoba ili vrućicu, te porazgovarajte s liječnikom. On će potvrditi kako u osnovi gubitka teka ne leži nikakva upala niti bolest. Neka dojenčad ima slab tek; ako je njihov prirast na težini uredan nema mjesta zabrinutosti; mir i strpljivost dat će rezultate.

Anoreksija nastaje kada roditelji, zabrinuti što njihovo dijete manje jede, žele dijete nahraniti pod svaku cijenu. Dijete se opire sve više i više odbijajući hranjenje, a to opet pojačava zabrinutost roditelja.

Ovaj se zlosretni krug svakako mora izbjeći. Ne prisiljavajte nikada dijete da do kraja ispije bočicu ili isprazni tanjur. Neka objeduje u mirnom i vedrom ozračju. Osobito ga nemojte buditi kako biste mu dali jesti. Ako je potrebno, otiđite liječniku koji će vam dati korisne savjete i pokazati kako se vaše dijete pravilno razvija i deblja se. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.