11. travnja 2013.

Anoreksija u adolescenciji

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U adolescenciji, odbijanje hrane i anoreksično ponašanje otkrivaju psihološke poremećaje koji nadaleko premašuju običnu težnju za vitkom linijom. U toj dobi, od anoreksije obolijevaju u načelu mlade djevojke.

Navika smanjena unošenja hrane može započeti tijekom dijete za mršavljenje na koju se adolescentica odlučuje, ali i zbog kakva događaja koji nije povezan s prehranom. Tek je naizgled nepromijenjen, a anoreksična osoba katkada ima napade bulimije. (Namjerno, u tajnosti izazvano povraćanje nije rijetko).

Gubitak na težini je često brz, ali ga okolina uvijek ne zapaža, barem u početku. Djevojka se i dalje bavi svojim tjelesnim aktivnostima bez vidljiva zamora; često sudjeluje na školskim natjecanjima s rezultatima iznad prosjeka; zauzvrat, seksualnost je zanemarena i najčešće mjesečnica nestaje (amenoreja). Ovakvo stanje u adolescentnoj dobi ukazuje na poremećaj ličnosti koji zahtijeva bolničko liječenje u specijaliziranoj ustanovi.

Postoje li opisani simptomi u vašeg adolescenta/ice ili on/ona bira hranu izbacujući onu koju smatra previše kaloričnom, posavjetujte se bez odlaganja s vašim liječnikom.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.