06. svibnja 2013.

Krvarenje (hemoragija)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Krvarenje je istjecanje krvi iz krvnog optoka, najčešće zbog ozljede prilikom pada ili ranjavanja.

Brzina kojom krv istječe iz rane ovisi o tipu ozlijeđene krvne žile: ona curi iz potpuno malih krvnih žila (kapilara), teče iz vene (i tamno je crvena), i šiklja u mlazovima iz arterije (svijetlocrvena).

Duboka rana. Vaše se dijete duboko porezalo čašom, nožem i sl. Pozovite liječnika, odnosno hitnu pomoć, podignite ozlijeđeni dio tijela, stavite sterilni zavoj na ranu i snažno pritisnite kako biste zaustavili krvarenje. Držite nekoliko minuta ako je potrebno. Ako krv probija kroz zavoj, ne mijenjajte ga, kako ne biste odstranili i ugrušak, jer bi se krvarenje ponovilo. Dodajte još gaze i zavijte zajedno, čvrsto kako biste komprimirali cijelo područje. Ako je presječena arterija, (krv šiklja u mlazevima), pritisnite arteriju palcem.

Krvarenje bez rane. Vanjske ozljede nisu jedini uzroci krvarenja. Postoje i potkožni gubici krvi (purpura, hematomi, ekhimoze). Ako vaše dijete često krvari iz nosa ili desni, ako u mokraći ili u stolici ima tragova krvi, obratite se liječniku kako bi pronašli uzrok krvarenja.

Lagana ozljeda. Vaše se dijete ogreblo ili površno porezalo. Operite ranu vodom i sapunom kako bi odstranili pijesak ili drugu nečistoću koja je mogla ući u ranu. Osušite je sterilnom gazom, a zatim nanesite lokalni antiseptik. Ako iz rane i dalje krvari, pritisnite sterilnom gazom nekoliko trenutaka, a zatim zalijepite flaster.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.