06. svibnja 2013.

Modrica (hematom)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hematom je medicinski izraz za ono što u svakodnevnome govoru nazivamo "modrica".

Hematom se obično pojavljuje nakon ozljede ili pada koji uzrokuje potkožno krvarenje. Koža poplavi, a zatim mijenja boje dok najzad, nakon desetak dana ne ostane nikakva traga.

Ako je vaše dijete "zaradilo modricu" poslije pada možete mu desetak minuta staviti na kožu hladnu vlažnu maramu. Time ćete smanjiti bol i oticanje hematoma.

Savjetujte se s vašim liječnikom ako modrica ne prolazi nakon sedam dana; ako se ponavlja; ako se pojavljuje bez vidljiva razloga; ako se pojavljuje istodobno s krvarenjem iz nosa ili desni ili uz purpuru (crvenkaste točkice na koži); ako veličinom odudara od jačine udarca, osim ako se nalazi na koljenima, laktovima, listovima ili ispred tibije.

Potrebno je napraviti pretragu krvi i odrediti broj crvenih i bijelih krvnih stanica i trombocita u kubičnom milimetru (mjere u krvnoj slici) i provjeriti ne pati li vaše dijete od poremećaja zgrušavanja krvi (koagulacije).  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.