08. svibnja 2013.

Krvarenje iz nosa

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Krvarenje iz nosa (ili epistaksa) može biti izazvano padom, udarcem ili se javiti spontano. Epistaksa je obično bezazlen simptom, čest u djece, ali je bolje obratiti se liječniku ako se krvarenje ponavlja.

Krvarenje zbog udarca. Rijetka u djece, jer se njihov nos uglavnom sastoji od hrskavice, fraktura nosa može biti uzrok krvarenja. Ako udarac nije bio usmjeren izravno u nos, a dijete unatoč tome krvari iz nosa, odvedite ga odmah u hitnu pomoć jer takvo krvarenje može ukazivati na frakturu lubanje.

Ponavljanje krvarenja. Ako se krvarenje ponavlja liječnik će prekontrolirati mehanizam hemostaze (zgrušavanja krvi). Otkrije li se kakav poremećaj, propisat će vam odgovarajuće liječenje.

Spontana krvarenja. Krvarenje je povezano s krhkošću krvnih žilica ili sluznice nosa. Možete ga jednostavno zaustaviti obrisavši djetetu nos, a zatim stišćući nosnice prstima četiri do pet minuta. Ako krvarenje i dalje traje ili se ponavlja, obratite se otorinolaringologu. Utvrdi li on posebnu slabost krvnih žilica u nosu, može ih spaliti.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.