19. travnja 2013.

Gastroenteritis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gastroenteritis je upala želuca i crijeva najčešće izazvana virusnom infekcijom. Dovodi do naglih probavnih tegoba, katkada iscrpljujućih, no rijetko traje duže od dva-tri dana. Nije opasan, pod uvjetom da se spriječi dehidracija.

Ako vaše dojenče ima proljev, udružen s drugim probavnim tegobama (gubitak teka, mučnina, povraćanje) liječnik će ustanoviti da se vjerojatno radi o gastroenteritisu.

Bolest je najčešće uzrokovana virusom, katkada bakterijom koja napada probavni sustav i ne razvija se u generaliziranu infekciju. Katkada je uzrokovana salmonelom ili koli bakterijom koje se mogu raširiti u organizmu; tada je potrebno liječenje antibioticima. U nekim slučajevima, u djece mlađe od 12 mjeseci može se raditi i o nepodnošljivosti kravljega mlijeka.

Nastavite hraniti svoje dojenče, a osobito ga napojite, dajući mu slano-slatke otopine (kupuju se u ljekarni). Tako će nadoknaditi vodu i mineralne soli koje je izgubilo. U dobi od 5 do 6 mjeseci možete mu dati sirovu ribanu jabuku, zgnječenu bananu, rižino brašno ili rižu i kompot od dunje. U načelu, simptomi gastroenteritisa ne traju duže od dva do tri dana.

Ako vaše dijete ne podnosi više ni tekućinu ni hranu pozovite liječnika. On će procijeniti stanje. Katkada je potrebno smjestiti dijete u bolnicu radi nadzora i eventualne rehidracije intravenskom infuzijom (u slučaju da je gubitak vode i soli izazvan povraćanjem prevelik).

S druge strane, možda će biti potrebna analiza stolice (koprokultura). Njome se može otkriti uzročnik bolesti i prema njemu prilagoditi liječenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.