Pozdrav cure, oprostite sto vam ovako upadam na temu 😐 treba mi pomoc pa ako neka ima savjet bila bi jako zahvalna 😊 Pokusavam doci i do rodine savjetnice za dojenje preko telefona i emaila ali bezuspjesno ...
Imam bebu staru 10 dana, nismo odmah uspostavili dojenje, u bolnici su forsirali, meni mlijeko nije bilo doslo, tek kolostrum nakon 3 dana, kap po kap ... beba je bila gladna, pa je zutica bila u pitanju, stalno je spavao nije vukao sisu, jeo ... pocela sam izdajati prije par dana... preko dana izdojim oko 150-240ml mlijeka. Jedemo i adaptirano 60ml po obroku, on je meni sada jako lijepo uhvatio sisu i zeljela bi ga dojiti. Pa me zanima ako neka od vas zna
1. Da li je kasno povecati kolicinu mlijeka 10 dana od poroda ? Na koji nacin to mogu uciniti? Nakon koliko vremena se mlijeko vise ne moze povecati ?
2. Da li je moguce bebu staru 10 dana prebaciti iskljucivo na dojku ?
3. Ja mu sada nudim obje dojke i dam ostatak na bocicu ako treba, onda idem izdajati u prazno za poticanje mlijeka. Da li je to ispravno ?
Koliko sam ja bila educirana i čitala, mislim da nije kasno za navući mlijeko. Mislim da bi ti savjetovali da bebu stavljas sto vise na obe dojke, a ako izdajas svaka 3 sata pa makar u prazno. To ti je 8 puta u 24 sata, po 10 min. Ne preskakati noćna, jer je tad prolaktin koji šalje signal za produkciju najviši. Također imas imas i nesto sto se zove power pump. Možeš malo pročitati na netu. Uglavnom izdajas dojku 20 min, pa 10 min pauza, pa 10 min izdajas pa pauza i jos jednom tako. To oponasa cluster hranjenje kod beba i navlaci mlijeko. Samo za to moraš imati vremena. Ja bi na tvom mjestu, ako ti beba bas lijepo vuče stavljala ju cesce, jer je beba efikasnija od bilo koje pumpe, kod tebe moze biti samo dodatno pomoć.

👫
36/36
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji