Bravo za Grizlicu!
Imam tutu al je nisam ni skinula s ormara🙈
Sta je Montesorri pristup odvikavanju?
Beba nikad cula za ovo,ja imam Basic Ikea 😬
Eh Grizli odavno lavica ne uziva vise 🙈🤪
Mikio, nasli smo na kraju neke u Deichmanu te kao fejk crocsice. I to broj 19. On ko da sve manji i manji broj nosi
Eto, svi se slazemo da ne treba forsirat na tutu i da nije lako nit s pelenama nit s tutom:) Generalna prednost tute mi je da olaksam njemu, ne sebi. Po meni nema smisla cekat neku definiranu dob vec treba vidjet sto i kada dijete zeli.
Mi smo uzeli u obliku skoljke jer smo isto citali da klincima bude tako nekad lakse i da vise zele kad vide da je isto kao nas wc. I ima gumb za spustit vodu pa se cuje zvuk spustanja vode
Grizli, super:) Sad kad je skuzila vjerojatno ce joj se svidjet:)
Ovo za tute u pokretu mi je prvi glas, ne mogu se odlucit jel mi super prakticno il me odbija
Hvala, curke ☺️ Voljela bih vas pratiti češće, uvijek ima zanimljivih tema i raznih iskustava.
Mišljenja sam da sve treba onda kad je dijete spremno. Moj A je počeo sam skidati pelenu u toku dana, zato sam probala pa čisto da vidim da li je spreman i definitivno jeste. Sad skida i noćnu pelenu, probudi se u toku noći i kaže skini, a kad skinem onda ispusti uzdah olakšanja, presmiješan je. Zato više nema ni noćnu, nekad traži da ide na wc, a nekad ni ne traži, ide tek kad se probudi ujutru. Ali lavica je kao i uvijek u pravu 😆 Koliko je lakše bez pelene, toliko i nije kad se negdje ide, uvijek moram misliti da li je sve obavio, a na dužu vožnju tutu stavim u auto ako zatreba.
I on je dobio temperaturu i osip, i kod nas vlada taj neki virus (Bosna).
Mikio curica od prijateljice je imala tu fazu kad se skidala skroz gola, znači u sred parka, grada, bilo gdje 😆
Petra, ne znam bas nikoga s tom bolesti. Zvuci mi kao da moras mislit korak unaprijed. Mozda si zato tak super organizirana. Uvijek sve stizes:)
Beba, hej hoj:) Dugo te nismo culi:)
Annika, kak je vama sa spavanjem? Jel se malcu popravio san?
Mi stigli na otok. Krepani smo, krenuli u 9 stigli u 19. Stajanja, pa trajekt pa cekanja, hhhh. Mali je cak dobro podnio put, super volje bio :) Nadam se da ce mu tu kasalj nestati. Ja sam pak na autocesti skoro sudar napravila. Ne znam kako mi se to dogodilo, al nisam uhvatila auto u mrtvom kutu. Jeza mi je samo kad se sjetim. Muz nije znao kak se zove par minuta... i tak, idem spavat...
Ja se nadam da je i kod nas u pitanju 3-dnevna viroza, tesko mu spustam temperaturu, nocas nisam oka sklopila
A spava zarice bolje nego ranije ali i dalje je to par puta budjenje i deranje po noci pa se od 5 h penje meni po glavi.
I mene grizli zanima ta montessori metoda odvikavanja
Moji su stariji pelenu ostavili sitno poslije 2. godine
[iimg]
Cure sorry nisam stigla prije se javiti vezano za Montessori pristup odvikavanja. Jer sam glupaca! Kuhala rucak jucer i M nesto skakala oko mene nepazljiva skroz penjala se sa stolice na kuhinjski stil i ja da cu provjeriti dal je tjestenina kuhana stavila u usta tjesteninu one puzice bez da sam ocjedila iz njih vrelu vodu. 😖 Znaci opekla sam jezik, zubno meso i usne posteno, tako jako da danas imam plikove po cijelim ustima. Na hitno kao da bi hospitalizirali, pa ne bi pa nezanaju... Uglavnom otisla doma jer mi se nije dalo ostaviti M i mm same a da mi nis ne pomognu i sad jedem led i jogurt jer jedino pomaze. Srecom pa sam odmah ispljunula da nisam jednjak skurila. Odvratan osjecaj morma priznat. A sama sam kriva. Btw ako koja ima koji savjet kako si pomoc pišite... Nadam se samo da niti jedna nije takav pacijent ko ja.
.
Montessori pristup odvikavanju ide ovako moze ae krenut vec sa 12 mj. Ja M dosta dugo prvi i drugi korak sam govorila jer sam to pokupila od frendice koja mi je i otkrila taj pristup a nisam prije znala da je to priprema.
1. Prvo ih se avaki put prije presvlacenja pozove tj pita hoces da te presvucem ili idemo se presvuci sada.
2. Nakon presvlacenja im se kaze pozitivna strana toga sto je suh i cist. Npr. Super sad si cista i vidis da ti puno bolje tako nego kad si mokra/ukakana
3. Ako djete žele presvlacenje obaviti dok stoji i drzi se za zid, nas, nesto trece. Znaci stojecki ju presvlačim kad ne zeli leci nakon sto ju zamolim da legne. Moram priznati da mi je to bilo sf u pocetku posebno kod kakanja. S time da nije pozeljno korsiti negativne rijeci fuj, smrdis, bljak i sl. Jer mogu imati averziju prema fizioloskim potrebama pa teze to obavljat ili imat nelagodu pa trpit.
4. Kad postane svjesno djete sto su hlace/suknja pocne ga se zamoliti da pomogne skinut hlace/suknju ili da odljepi pelenu tj da sudjeluje u skidanju. Tako ih se hrabri da razviju vjestinu samostalnos skidanja.
Ako djete moze samo sjest na stolicu recimo i ustat ili na tutu prelazi se dalje...
5. Pita ga se zelis li sjest na tutu ili kako god to zvali? I to svaki put kad se presvlace pelene. Ako odbije ne sili se, ako kaze da priceka se s njime dok se ne digne. Makar nis ne obavi nema veze vazno je da ici ici na wc i pricekat da obavi. S vremenom je manje puta ne, vise puta da odgovor. Taj korak najduze traje obicno
6. Kad vidimo da je djete spremno mjenja se nuđenje u recenicu vrijeme je da pocnes piskit/kakat u tutu ides. I pocne im se nuditi i nakon budenja i nakon jela nevezano za promjenu pelena. Ne inzistira se, al se cesce napominje da bi trebalo obavljat se nuzdu u wc a ne pelenu. Tu ako odbija treba po uditi kao neku alternativu npr. Ok neces ici sad na tutu al mozda mozes poslije kad pogledaš crtić. Ili hoces na tutu sada ili kad pojedes. Ili ok nebis sada na tutu mozda ces htjet za 5 minuta. Kao da im se izbor al suptilno ih se upucuje sto se od njih ocekuje.
7. Nema ppsebnih nagrada za obavljanje nuzde i velicanje toga. Kad djete obavi ako se raduje samo ili ako ga nesto potice da to radi bas tamo jer ga veseli onda mu se kaze bravo si si kao mama/tata. Trebaju vidit da smo popratili da je nesto dobro napravilo, al ne neku euforiju oko toga.
7. Prate si dijete - ako zna skinut/obuc hlace, ako zna kad ima potrebu, pelena je duze suha isl moze se maknut pelena. Mice se prvo tokom dana i to bez obzora dal si doma ili vani. Djete se podsjeca svakih 30-45 min dal treba piskit/kakat. I nakon nekog vremena nocna.
8. Kad se djete popiski/pokaka ukljucuje ga se u ciscenje i ne vice se, ne radi drame isl. Nego mu se ukazuje na to npr hlace su ti mokre jesi se popiskila, idemo skinut hlace, pobrisat se, presvuc pa cemo skupa pocistit pod, promjeniti posteljinu, donest suhe gacice isl.
Uglavnom treba puno pricat s djetetom i puno ga pratiti. Mi amo sad realno na dijelu di ju pitam zeli li koristiti.
Ajoj Grizli 😳 Nadam se da si danas bolje! Zvuci grozno 😳
Sto se tice ovog pristupa mislim da je to 'uobicajen pristup, da se dijete slozi i spremno je. Ne slazem se s ovim tockama gdje ja pitam bebu /dijete zeli li stajati ili lezati dok mu presvlačim pelene jer smatram da neka granica mora postojati( ne zvuci mi higijenski ukaknu pelenu skidati stojecki samo jer je dijete izrazilo zelju plus duplo vremena treba jer se krecu posvuda). Jesam za uvažavanje djetetovih zelja ali ne naustrb nekakve logike (moje logike).
Losa ajme hvala ti za ovo za inhalaciji,tocno to meni treba za N!
Grizli ajme zvuci uzasno...nadam se da si bolje...za opekline je odlicna riblja mast al kako su u pitanju usta i unutrašnjost nemam nista pametno 🤷♀️
Ja tjesteninu nikad ne probavam,zakuham vodu,ugasim,ubacim da odstoji 10ak min i gotovo.
.
Za metodu se slazem s Lavicom, zvuci mi kao normalno odvikavanje jedino oko presvlacenja nema rasprave...jedinu opciju izbora koju on ima je hoce li mi donijeti cistu pelenu i poslije baciti prljavu. 😄
.
Annika jeste bolje? Zaboravila sam...vi to krenuli u gradnju montazne kuce?
A Grizli, kantarionovo ulje po usnicama ako je na vanjskom dijelu? Jekoderm krema je jako dobra ali ne znam smije li se na usnice. Užas
Spala jutros temperatura ali je M toliko živčan da je to strašno, samo nas sve lupa i udara i vristi
Mare je, montažna. Sad bi trebali temelje raditi a polovicom rujna treba krenuti montaža. Ja bih se najradije preselila na sjeverni pol dok se to ne riješi sve
[iimg]
Sortiraj odgovore
Najstariji