Imam upit nevezan uz trudnoću, već mi treba savjet od iskusnijih žena. Naime, ne znam tko se sjeća da sam spominjala prije par mjeseci da sam ostala trudna tijekom ozljede na radu (bila sam opljačkana na radnom mjestu u 12.mjesecu prošle godine). E sad, kako sam ja prošle godine do trenutka pljačke iskoristila samo 3 dana godišnjeg odmora, 21 dan mi je ostao i to se moglo iskoristit do 30.6.ove godine. Na ozljedi na radu sam bila do 3.11.i tad su mi otvorene komplikacije, a do tad mi se bolovanje pravdalo jer sam pohađala program u dnevnoj bolnici na psihijatriji u Jankomiru i to je trajalo 6 mjeseci. Znači ja nisam koristila godišnji pod bolovanjem (koliko znam to nije ni moguće) te sam očekivala da će mi se ti dani isplatiti na račun. Mojem poslovođi svake godine isplaćuju godišnji jer on godišnji uopće ne koristi i to mu je bolja opcija. Mene zanima jesam li ja sad ostala zakinuta za svoj godšnji i što mogu poduzeti po tom pitanju. Planiram ići u petak na HZZO jer moram riješiti papire za komplikacije, ali bilo bi mi drago ako bi mi netko mogao dati neki savjet ili informaciju čisto da se mentalno pripremim. Hvala unaprijed! 😃
Poslodavac ti je dužan isplatiti neiskorišten godišnji odmor. Za vrijeme bolovanje ne možeš koristiti godišnji odmor, dakle jedno isključuje drugo. Međutim, ako si zbog korištenja komplikacija bila onemogućena koristiti godišnji, onda zakon kaže ovako:
Godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti te korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, radnik ima pravo iskoristiti po povratku na rad, a najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine.
Hvala na odgovoru! Svakako ću se pozvati na to kad dođe vrijeme.

Termin 25.03.2026.
🩷V🩷
Meni je tako ostalo godisnjeg i jos 10 dana koje sam "naradila" prekovremeno i prebacila u slobodne i necu ih moci iskoristit jer cu bit na bolovanju do poroda a posljje porodiljski. Nazalost necu dobit ni isplatu jer to u nas nije (u BiH) zakonski regulisano.
Al ajd nekako godisnji, najgore mj za 10 naradjenih dana za koje sam mogla birat dal da me isplate il slobodne dane i ja izabrala dane i sad sipak xD

2021 Baby girl 💕
03/25 biohemijska 💔
06/25 Baby girl 💕

Termin 25.03.2026.
🩷V🩷
Curee koliko hodate? 😆
Onako realno gledajuć koliko bi smjeli hodati, kad pitam gin dobijem odg: hodajte slobodno ali nemojte pretjerivati.
Iskreno bavim se lovom i nisam lovila pola godine sigurno zbog svega što se izdešavalo, a sad bi možda otišla malo prošetati, znači nikakav napor osim hodanja sa psom i puške na ramenu za svaki slučaj 🙈. Svaka dva tjedan imamo organizirano nedjeljom i prehodamo dosta, sa stajanjima i odmorom to traje nekih 2-3 sata a strah me da nebi pretjerala.
U prošloj trudnoći kada sam spomenula gin to osjećala sam se izvrijeđano, ali ne zato što nešto će se desiti nego ono jesam ja normalna to nije za žene, tako da se sada ne usudim uopće pitati.
Rečeno mi je da, ako nemaš nikakvih problema, hematoma i sl, da je preporučljivo hodati kako bi se ojačali mišići i prevenirali bolovi. Ja sam dosta dugo morala mirovati pa mi se bilo teško pokrenuti nakon, ali primjerice za Inteliber sam napravila preko 15.000 koraka i bila sam sasvim ok. Ostale dane se cijelo vrijeme vrzmam okolo kad radim po kući, koliko osjećam da mogu, a plus,odemo prošetati psa, najmanje 15 minuta dnevno, čisto da sam na zraku. A ljudi ko ljudi, čude se svemu što ne mogu strpati u neki kalup, briga te
3.7. ➕
NIPT: low risk curica🩷
Termin: 13.03.
Ja u prosjeku svaki dan oko 7000-10 000 koraka napravim. Ne brojim ako negdje odem u shopping,setnje neke i slicno,kao vikendom,ovo je neki dnevni prosjek😊

Ja kako koji dan, ali kad krenem u ozbiljnu šetnju bude minimalno 8 km. Najgore mi je što moram često na wc pa nekad idem u dva navrata u šetnju 😂

Termin 25.03.2026.
🩷V🩷

Little boy mama
17.05.2024. 👶🏻🧸💚
06.07.2025. 7tt missed ab🕊
06.09.2025. ➕️🌈
21.09.2025. 6+5 imamo ❤️
10.12.2025. 17+6 stiže gazdarica 🩷
Cure jeste odlucile u kojoj bolnici cete roditi? Pitam za cure iz ZG.
Mene je doktorica danas poslala da ostatak trudnoce pratim u bolnici u kojoj cu roditi. Rekla je da je praksa da se trudnice na inzulinu prate u bolnici i otkantala me.
Zbog dijabetesa mi je preporucila Petrovu, ali da sama odlucim.
Vi koje znate gdje cete roditi, koji su vam bili parametri za odluku, zbog cega idete u određenu bolnicu?
A sto se tice pregleda, bebica je 800 grama velika i lijepo napreduje, bilo me je strah da ce mi reci da se otvaram ili da trebam mirovanje jer kod malo duzeg hodanja osjecam ogroman pritisak dolje i hodanje boli. Kao da ce mi beba ispasti. Ali rekla je da sam zatvorena i cerviks je preko 4 cm. Tako da je sve okej. Jedino sto jako oticem i rekla je da ce me u bolnici vjerojatno ostaviti par dana na promatranju zbog toga.
Cure koje mozete hodati uzivajte dok jos ide. Ja sam se do nedavno osjecala top, a u zadnjih 2-3 tjedna mi je sve naglo otislo nizbrdo. Sve mi tesko i nelagodno/bolno.
Zao mi je sto se u zadnje vrijeme osjecas losije. Suosjecam, valjda sto trudnoca vise napreduje bit ce nam teze.
Ja sam razmisljala o Petrovoj.
Ali voljela bih cuti savjete cura koje mozda znaju malo vise o rodilistima odnosno prednostima i manama..

Dječak 💙
Meni je zasada izbor sv duh, nekako mislim da sve dode na slično i da stvarno ovisi kako te potrefi doktor i sestre. Puno ljudi istovremeno ima preporuke za neku bolnicu, a drugi pak kažu katastrofa tako da je teško znati.
Znam dosta cura koje su rodile u zadnjih god dana i prezadoovljne su sa vinogradskom, dok npr moja kuma sa Petrovom nije bila zadovoljna (sve je dobro proslo, no odnos osoblja joj je bio uzas) tako da na kraju krajeva ne možeš znati kako cete potrefiti :/
30.8. +
Stiže nam decko❤️
Sto se tice rodilista u zg nemam iskustva. Prvi put cujem da se vec tako rano trudnoca mora poceti pratiti u bolnici iz tog razloga.. sretno pri odabiru, koliko citam po grupama, petrova je navodno stvarno iznad svih, i ljubomorna sam na sve vas koji imate mogucnst tamo roditi.
I ja imam osjecaj pritiska dole dok setam, u 29tt sam, nekad se malo i prepadnem, nekad sjednem ako ima koja klupa ali obzirom da je vec zahladilo izbjegavam da ne bi jos neku upalu pobrala.
Sutra imam pregled, pa me bas zanima, koja pitanja vi postavljate ginekologu? Moj meni nista ne govori, ne pokaze mi bebu, nemam niti jednu slicicu sa ultrazvuka, ni cm ni tezinu, osim kada ja pitam. Imam osjecaj da mu je najbitnije napisati u sistem gestacijski dijabetes,stitnjaca, pregled za 4tj, i to je to. Pregled traje 1min a doslovno 4min zapisuje u sistem. Znam i svjesna sam koliko zena imaju dnevno i da im jr puna kapa ali ja bi ipak hrjela nesto vise znati o svojoj bebici.. a
👩❤️👨2013
Spontani 6/2021 💔
➕11.06.
UZV ⏳27.06. 6+5🐣
UZV ⏳ 04.09. 16+6 🥰 sin 🩵
UZV 3D/Anomaly ⏳ 02.10. 🤰🏼🙏🏻
UZV ⏳ 30.10. bebac 860g 🩵
⌛️ OGGT test 31.10. gestacijski dijabetes, nataste 5.6
UZV ⌛️ 27.11. 🥰🤰🏼🩵
Sljedeci UZV ⌛️ 29.12.
Due date ⌛️🩵 13.02.
Ja planiram opet roditi u Petrovoj. Nekako se pouzdam da su doktori tamo stvarno pravi stručnjaci, iako si im pomalo samo broj na traci. Odnos sestara i djelatnika nije najljubazniji, kako na koga naiđete, ali svakako se našlo i par dragih sestara koje su pokušavale pomoći. Što se tiče savjeta i pomoći oko dojenja, nemojte tamo previše očekivati, ja sam dobivala kontradiktorne savjete ovisno koga sam pitala. Radije se probajte ranije o tome educirati.
Ići ću tamo opet jer mi je najbliže, jer je baš nedavno preuređeno i jer su me prvi put tamo super zašili, nisam imala nikakvih komplikacija, sve je bilo super uredno. Bile su redovne vizite, stalno su nam nudili lijekove protiv bolova i slično. Prošli put su sve nas u sobi pitali želimo li ostati dan dulje u bolnici, prvi put sam odbila, ali ću sad vjerojatno ostati jer nakon carskog svaki dan odmora dobro dođe.

👱♀️ 32 👨 38
👦 3
Roditi cu u Petrovoj gdje sam rodila svo troje djece. Zaista nemam nekih primjedbi. Sve je bilo u redu. Ne mogu reci da me je nesto posebno zasmetalo. Uvijek ima onih koji su bolje raspolozeni i koji nisu. Svi smo mi drugaciji a ja doista ne trazim dlaku u jajetu,bitno da sve prode u redu!

Blago vama koje barem možete birati porodilište.Ja za izbor imam samo privatno porodilište koje mi je dosta daleko, cca 100km
Ne znam ima li ovdje neko iz Bosne,ali ovdje su uvjeti katastrofalni,a jedini izbor je KB Bihać.Dugo sam tražila iskustva,priče i baš je malo onih koji su zadovoljni..
Od higijene,do odnosa osoblja i pogrdnih riječi,udaranja žena po nogama i stomaku pri rađanju.Vjerujte, za ne povjerovati,a poroditi se kad krene moraš.Ne pitaju za tvoje mišljenje što se tiče epiziotomije,indukcije, carskih reza i nikakvih pomagala nema kakav epidural,kakvo olakšanje..
Bukvalno klaonica.I jako me strah kad dođe vrijeme za to.
Ovo je prestrašno za pročitati, baš mi je žao što je takva situacija.
23.7. ➕
28.8. imamo ❤️
Stize nam curica 🩷
Ja ti dijelim sudbinu.
Isto idem privatno i planirala sam porod privatno medjutim ako bude prijevremeni, sto mi je jako izgledno, ni jedna privatna ustanova ne smije poroditi u tom slucaju.
Tako da - mogu se samo molit Bogu da doguram do 36tt.

2021 Baby girl 💕
03/25 biohemijska 💔
06/25 Baby girl 💕
Da, i ja idem privatno međutim manja sam općina i imam DZ i tog doktora privatno,jedina privatna ordinacija.Doktor je sa iskustvom od sigurno 30+ godina, jako dobar,ali ima zabranu porođanja, samo kantonalna bolnica može izvršiti porod.Znam da imam još vremena ali stvarno me to jako muči
22.03.2024 |6| 💔
25.08.2025 ➕️ due date 21.04.2026 🫶
Girl🎀
Razumijem te , ali probaj da ne razmisljas previse o tome.
Stvarno zene imaju dosta losih iskustava i svega ima ali ima i onih dobrih koje se manje oglasavaju.
Mislim da su se i uslovi u BiH malo poboljsali zadnjih nekoliko godina.
Od srca ti preporucujem, a i curama drugim, Radosnica skola za trudnice, online je i kad prodjes taj kurs osjecat ces vise samopouzdanja. Zaprati ih na fb il insta i pocetkom svakog mjeseca bude prijava trudnica (znaci pocetkom dec bi trebalo bit il vec ove sedmice). Besplatna je. Meni je u prvoj trudnoci jako pomogla i podigla mi samopouzdanje.

2021 Baby girl 💕
03/25 biohemijska 💔
06/25 Baby girl 💕
22.03.2024 |6| 💔
25.08.2025 ➕️ due date 21.04.2026 🫶
Girl🎀
Mi smo obavili anatomy scan jučer i prošlo je super. Posteljica se na sreću podigla i odmakla od cerviksa, beba je super, sada mjeri 500g i sve izgleda kako treba.
Sam pregled je bio baš lijep i dobili smo par lijepih 3D slikica lica 😊
Nego, iznenadilo me čuti da mi je posteljica straga a ne naprijed kako su mi do sada govorili na svim pregledima… to objašnjava zašto toliko snažno osjetim udarce i vidim već pokrete izvana, ponekad ga čak pod prstima napipam na trbuhu što mi je bilo neobično i mislila sam da griješim jer sam bila uvjerena da je posteljica između nas…
Čestitam na super pregledu! 😊
Te 3D slikice su mi preslatke! 🥰

👱♀️ 32 👨 38
👦 3
Juuuj😍😍bravo za lijepi pregled,bas mi je drago za slikice,to je bas divna uspomena💙

36 god.
8/2024 spontani 💔
1/2025 PPROM u 15. tjednu 💔🌈👼
4/2025 biokemijska 💔
Genetska trombofilija – Clexane
30.07. ➕
1. beta 928, 2. beta 4683.04
13.08. - imamo ♥️
17.09. Low risk - dečko 🩵
a2025 ja vodim privatno trudnocu, dr mi sve objasni, na ultrazvuku uvijek pokaze gdje je sto, kaze kolika je beba, pogleda posteljicu i protoke, cerviks. Ovi u DZ su bas bezveze, rijetko koji dr je dobar. Imas pravo pitati sve sto te zanima i trazi slike ultrazvuka.
40 god, hipo, pai I 4g/5g, AMH 24, 33god, normo(??)kariogram ✔️, biopsija ✔️06/23 Missed ab.
03/24 biokemijska, 10/24 biokemijska, 12/24 biokemijska,
03/25 12 js, ICSI 9 js, 6 oplođeno, 1 četverodnevna i 1 blasta
04/25 ET biokemijska, 07/25 FET, 1.beta 128, 2.beta 707, ❤️
Cure meni nije tilo uc na ovaj forum danimaa.Ugl pregled je prosa oke,beba je oke 10 dana naprednija i nazalost dobila gestacijski dijabetes .moran odradit onaj profil u bolnici ja sam u splitu pa cu to moc odradit kuci pa cu vidit sta ce bit.Sama sam si kriva bas u mom slucaju san previse jela pila sta nesmin udebljala sam ajme al eto moram sad to odma prestat i nadat se da nece bit drame😔jel to neko od vas imal dosad?
Toncice super za dobar pregled.
Sto se tice gestacijskog, nemam iskustva, mene to tek ceka ja cu kasnije otic s 28tt jer mirujem pa smo uglavili skupa s pregledom da sto manje krecem se.
U prosloj trudnoci sam bila na nekim granicim vrijednostima pa sam morala da izbacim slatko i jedem 5x manje obroke.
Kako sam ja upucena, nema to veze s tim koliko i sta si jela do sad, gestacijski nastane radi trudnoce i sto se ti hormoni poremete tako da sumnjam da si manje jela da bi ista promijenilo. Ja u prosloj trudnoci smrsala pa opet bila granicna...
Mozemo mi to, samo polako ❤️ nadam se da cure se jave koje imaju vise iskustva

2021 Baby girl 💕
03/25 biohemijska 💔
06/25 Baby girl 💕
Toncice bit ce sve ok, vjerojatno ce te stavit na dijetu i pomalo, a i da dobijes terapiju, nije smak svijeta, samo polako.
Koliko si se udebljala ako nije tajna?
Super da beba lijepo napreduje.💗💗
40 god, hipo, pai I 4g/5g, AMH 24, 33god, normo(??)kariogram ✔️, biopsija ✔️06/23 Missed ab.
03/24 biokemijska, 10/24 biokemijska, 12/24 biokemijska,
03/25 12 js, ICSI 9 js, 6 oplođeno, 1 četverodnevna i 1 blasta
04/25 ET biokemijska, 07/25 FET, 1.beta 128, 2.beta 707, ❤️
Toncice bitno je da se pridrzavas dijete.
Ja sam prosla kroz to,ispikala se X puta,nosila,u 2.trudnoci bila hospitalizirana. Nadam se da ce ti biti bolje kad se budes pridrzavala prehrane,da ce to biti dovoljno🙏Drzi se🥰

1.8.2021 Curetak stigao 💗
Nije tajna 16 kg tako .Citala sam da je to do posteljice al u mom slucaju necemo se lagat apsolutno san se jako slabo kretala plus jela sve sta netriba u neogranicenim kolicinama tako da nije cudo uopce al evo bas me zanima sta ce rec ovaj profil kad ga napravin i sta ce dalje doktori rec ako je samo dijeta neka i vise kretnje no problem

A i nije bitno koliko sam se udebljala nego da san imala visak i na pocetku i kad se to sve zbroji plus naravno trudnoca hormoni ovo ono nije cudo da je secer poludia

Bok cure, evo i ja odradila ogtt i nalazi su dobri što se toga tiče, samo je krvna slika pokazala da sam malo anemična...dr mi je prepisala Heferol tablete i uz to trebam pit vitamin c šumeće..jeli imao netko problema sa niskim željezom i šta još osim naravno više zelenjave jesti da se to stanje malo popravi?
Mene slabo koja dijagnoza omasi. Isto sam anemicna i mislim dosta trudnica od drugog trimestra krene polako u anemiju.
Dobila sam ferimore forte u sebi ima vit c pa ne uzimam dodatno a sto se tice prehrane gledam da je tu crvenog mesa, spinat, jednom u deset dana jetrica, sok sam pravila hladno cijedjeni mrkva cvekla i jabuka al to je bas zahtjevno pa nisam vec par sedmica.
Uglavnom cini mi se da zeljezo uprkos svemu ide dole bez obzira sto pokusavam doci ga ovak

2021 Baby girl 💕
03/25 biohemijska 💔
06/25 Baby girl 💕
Dakle još nas ima anemičnih...jao, ma ja sam se odmah samo za bebu zabrinula, ma samo da njemu ništa ne fali...samo mi se pojavio neki strah! A dobro, malo prehranu korigirat još i ove tablete pit pa ćemo vidjet kako će se to odvijat...
Ja sam u pocetku trudnoce bila jako anemicna, pijem heferol i jedem crveno meso, spinat i skoro svaki dan uz rucak ciklu, zeljezo mi se sa 5 popelo na 9 i nastavljam i dalje ovako

2018 🩷
2021 💙
16.6. ➕
Nipt - low risk, curica 🩷
Termin: 01.03.2026.g.
Super...kopirat ću recept pa se nadam da će se i meni tako popravit! Hvala cure
Hejj,meni je jako pomagao sok jabuka,cikla i mrkva,bas sam to punooo pila kroz dan 😊
Nista strasno,bebica uzima sebi pa si ti ostala bez,pokusaj sa sokicima nadoknaditi,naravno i tablete koje si dobila.

Hej, pa baš sam si jučer kupila i taj sok, ali doduše bio je samo od cikle u dm-u ali potražit ću i ovaj mix što si navela...hvala tii!!
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji