Proljetne bebe 2021

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    19. Siječanj 2021. 09:52

Jagodice vezano za ovo s engleskim i  ruskim.. ja imam seku koja je u rujnu napunila 3 godine.. gleda crtice na youtube na tabletu, kolko puta dok sam kod njih ih znam uhvatit da gleda na ruskom, to joj izbacuje i ona samo stisce i gleda.. rijeci vec jako lijepo izgovara, neki dan me iznenadila kako je razgovjetno izgovorila Čarape i naglasila Č i R ,ja onak wow! Iako joj mama pokusava braniti te crtice, pa cak i na srpskom i bosanskom kad gleda jer joj izleti neka rijec i onda ce se tak nauciti.. i crtici na engleskom,ona npr boje zna na engleskom i na hrvatskom (na hrvatskom se teze sjeti) ali zato ce 'oranž' ili 'vajt' izgovoriti cisto🤷🏼‍♀️
    Ali posto je baka bila do nedavno teta u vrticu i ona ju cuva dok mama radi,uvijek imaju aktivne i ispunjene dane, i crtaju i igraju se i svasta😅 ali mislim da prvo mora nauciti hrvatski🤷🏼‍♀️

19. Siječanj 2021. 09:58

Jagodica125

NevaEva - bas sam ti htjela reci nesto u vezi moje kume koja ima malog od 2ipol godine. Znas kak smo pricale sa valja djetetu citati, pjevati i pricati jer govorimo i hrvatski i njemacki, engleski sta sve ne.
    .
    E sad, kuma malome da gledati crtice na engleskom, pa cak na ruskom je bio jedan (jer je mali rekao "oranžnji traktor"😅). Kad je bila prosli put kod nas smo skuzili da mali niti jednu rijec (iako sa 2ipol vokabular nije bog-zna-kaj) ne govori razgovijetno. Cak ni Ma-ma. Ja mu pokazala vratasca na jaslicama on meni "opn-šat", blijedo gledam dijete jer ne kuzim, pa mi kuma kaze da govori "open and shut".
    .
    Pa kaj nije to klincima malo zbunjujuce? Mislim si neka prvo nauci hrvatski, pa ima vremena u vrticu pocet uciti engleski. Kaj ne?!🤔

Nema istrazivanja koje to potvrdjuje i u praksi je vrlo vrlo rijetko. Kad sam proucavala rano ucenje stranog jezika, na cca 250 djece smo imali jednog koji ni jedan jezik nije znao dobro ali to ce se tek kasnije vidjet, jos je ovo prerana faza. U biti do 3.godine vise slusaju jezik a kad ga krenu govoriti, obicno su cijele recenice u pitanju, onda tek skuzis koliko zna. Tak da ja nebi brinula u ovoj fazi jos. Osim ako ne govori niti hrvatski.
    Mi cemo od prvog dana dvojezicno krenuti a sa crticima uvesti 3.jezik, to bude kod mene engleski. S tim da ne mislim na skolsko ucenje pa mu pokazes predmet i kazes to je neznam die Puppe nego pricas s njim na tom jeziku, on ne reagira i tako dosta dugo ali cuje i skuplja vokabular koji ostaje kasnije.
    Ako postoji sumnja da dijete NI JEDAN jezik ne prica razgovjetno, ja bih se konzultirala s logopedom i fokusirala se samo na jedan.

Lonmi
    19. Siječanj 2021. 09:59

Ma tu mozda ovisi i od djeteta do djeteta. Ono sta ja znam je to da se moj bratic sigurno nije nista posebno bavio ni zamarao (da ne shvatite krivo, odgajaju i jako dobro brinu za dijete) s govorom, izgovorim, crtanjem itd. s malom, a mala od svoje 3 godine prica ko naviknuta, rijeci super izgovara, sve povezuje. Znaci ucili su ju pricati na klasican nacin, bez knjiga, pomagala, samo kroz igru i dijete zna sve. Sad ce 5 i ja imam dojam da pricam s odraslom osobom na trenutke.
    Mozda ne treba oko toga svega dramiti ko mnogi roditelji. Pustiti dijete da se razvija, igra, cuje, povezuje. 
    Gledam i ja neke doma zatrpane s knjigama o razvoju i pokusavanjima primjene nezz cega na dijete. 
    Ne govorim o ljudima kojima je to struka, to je odlicno, ali onda ostavimo struku da radi svoj posao pa im se po potrebi obratimo ili ce dijete doc do njih tokom skolovanja pa ce metode biti primijenjene.
    Tolika ocekivanja danas od djece. 
    Moji nisu pricali 3 strana jezika, nit se trudili nezz sto posebno, ali sam vec prije predskole procitala Grimmove bajke i pricala hrvatski 100 na sat, eng. sam naucila kasnije i sve super. 
    Danas toliko dramimo da nakraju djeci i otezavamo. 
    Moji ce gledati crtice i na eng. pa sta popamte i skuze super, skupa cemo citati i uciti kroz igru i to je to.
    Nek dijete bude sretno i opušteno.

Lonmi
    19. Siječanj 2021. 10:02

Sta radi ovaj hzzo s uplatom 😂

19. Siječanj 2021. 10:02

I ovo dok velim krenuti dvojezicno nije nikakvo forsanje u pitanju nego meni dolazi automatski jer i sama imam dva materinjska jezika i tu nemam nikakve sumnje sa strane struke da moze napraviti stetu ili da ce manje znat hrvatski. Ali ne ocekujem da ce pricat na njemackom s menom odmah, treba pustit da sve sjedne.. Engleski je ipak dosta jednostavan po gramatickoj strukturi i vokabular siroko rasprostranjen, naucit ce ga vec.. 

Lonmi
    19. Siječanj 2021. 10:06

NevaEva

Iva, slazem se, iz profesionalnog iskustva mogu potvrditi da roditelji djeci cesto oduzimaju mogucnost da nesto nauce i razvijaju se samo da bi izgledali bolje, oni ili djeca, pred drugim roditeljima i djecom. S obzirom na to da osobno jos nemam djece, ne zelim bacat kamenje 😅 ali mislim da cu na to pazit vise dok dodjemo do skole. Ne trebaju sve napravit savrseno vec u skladu s razvojnim fazama i vjezbom. To doduse nema veze s tim jel sad u trudnoci pazimo jer ako se sad nest krivo razvije, nece niti imat iste mogucnosti kao druga djeca a s obzirom na to da sam i to vidjela, ekstra sam oprezna u ovoj fazi. Najbolje mi je bilo vidjet lektire 😂😂😂
    Djecu prije skole treba vjezbat da ispravno drze olovku, kist, da sami vezu cipele, mogu uhvatit loptu i vjezbat s njima sintezu i analizu glasova a ne dok dodje u skolu da mu kazes ta-ta, sto si cuo? Mali veli bus. To se moze vjezbat doma. Sve ostalo treba vjezbat kad dodje vrijeme i pustit ih da se igraju. To je moje misljenje, profesionalno i osobno. A kak ce bit u praksi.. javim vam 😂😂😂😂 ocekujem prepreke i izazove.
    .
    Vidim danas clanak da su dokazali da se roditelji vracaju u normalan ritam spavanja oko djetetove 6.godine 😂😂 Mame, jel to istina? A beba kao moze vec s god.dana prespavat u miru al roditelji ne spavaju jos kak treba..
    .
    Svima koji imaju preglede, ogtt i sl., sretno! :)
    Mi se veselimo 4D u cetvrtak, valjda ce nam se htjet pokazat.. 😅

🤣🤣 Ma da, sve cemo to u hodu pomalo rjesavat zajedno s djecom.
    Gledala sam bas neku listu zadataka koje bi dijete trebalo moci obaviti po montessori pedagogiji ovisno o godinama, bome bi se puno ljudi iznenadilo u danasnje vrijeme sto se nekad od djece ocekivalo. Dosta su visoko bile postavljene ljestvice 😊
    .
    Za jezike nisam sigurna, mislim da je bolje krenuti dosta rano, a dijete funkcionira tako da ce pokupiti ono što mu je lakse za izgovoriti. Zato me ne cudi da se dijete presaltalo na engleski, iako vjerujem da upija i hrvatski. Iako, kazem, pojma nemam samo mi zvuci logicno 🤣
    .
    Sto imate vi danas na meniju? Mi radimo quiche od povrca 😍

Zato ja te pedagoske stvari ne zelim ni proucavati, ja cu svojim metodama prije skole i tog dijela 😂. Gledam neku djecu opterecenu i sta im roditelji rade i grozim se. Najbolji su mi oni koji svoje neke nedostatke i neispunjenje zelje zele ostvariti kroz vlastito dijete. Svega sam se nagledala i mogu reci samo uzas.
    .
    Meni ce mama spremiti neko varivo, nesto malo na zlicu danas 😊

19. Siječanj 2021. 10:08

Tako je, sve kroz igru i isput pricat kako kazu Lonmi i Iva i doci ce. Iva i ja sam skuzila da se nekak sve smanjuje, prije su djeca vise toga morala znati. 
    .
    U svakom slucaju, ja nebi oko jezika nista forsala. Bitno je da djeca cuju ispravno i razgovjetno (bilokoji jezik) i da ih se na vrijeme odvede strucnjaku ako postoji problem kod izgovora i sl. Cijele generacije profesora njemackog su naucile njemacki preko gledanja crtica bez prisile, pritiska i sjedenja na instrukcijama. 

kety992
    19. Siječanj 2021. 10:12

Da...probudili se i oni...poskocili svi al uspavali smo ih dalje...ja budna od tad 😔 
    Hmmm sto se tice jezika..ja imam skolarku, 1.razred...pocela pricat sa 10mj...sa godinu i pol pricala bas sve...od r do drugih glasova...blizu dvije g je vec pricala engleski(abeceda,boje,hrana,zivotinje) maleni radio 😂 nismo ju forsirali,jednostavno je trazila da se igramo na engleskom...pa je pripremala hranu raznu i tak...nisu u kuci neki govornici engl jezika osim mene i bas je sve fascinirala s tim..s 5 godina sam pocela s njom sintezu i analizu i stvarno kao sto kaze NevaEva....vecina njezinih u skoli nije znala rec proslovkanu rijec...u predskoli...nemam problema s njom...cita sama vec godinu dana i nije mi zao sto sam ju naucila...jer olaksala sam sebi a nije joj dosadno u skoli...s djecom treba radit...to se slazem...

https://lb1f.lilypie.com/sLAfp2.png

19. Siječanj 2021. 10:13

NevaEva

Iva, slazem se, iz profesionalnog iskustva mogu potvrditi da roditelji djeci cesto oduzimaju mogucnost da nesto nauce i razvijaju se samo da bi izgledali bolje, oni ili djeca, pred drugim roditeljima i djecom. S obzirom na to da osobno jos nemam djece, ne zelim bacat kamenje 😅 ali mislim da cu na to pazit vise dok dodjemo do skole. Ne trebaju sve napravit savrseno vec u skladu s razvojnim fazama i vjezbom. To doduse nema veze s tim jel sad u trudnoci pazimo jer ako se sad nest krivo razvije, nece niti imat iste mogucnosti kao druga djeca a s obzirom na to da sam i to vidjela, ekstra sam oprezna u ovoj fazi. Najbolje mi je bilo vidjet lektire 😂😂😂
    Djecu prije skole treba vjezbat da ispravno drze olovku, kist, da sami vezu cipele, mogu uhvatit loptu i vjezbat s njima sintezu i analizu glasova a ne dok dodje u skolu da mu kazes ta-ta, sto si cuo? Mali veli bus. To se moze vjezbat doma. Sve ostalo treba vjezbat kad dodje vrijeme i pustit ih da se igraju. To je moje misljenje, profesionalno i osobno. A kak ce bit u praksi.. javim vam 😂😂😂😂 ocekujem prepreke i izazove.
    .
    Vidim danas clanak da su dokazali da se roditelji vracaju u normalan ritam spavanja oko djetetove 6.godine 😂😂 Mame, jel to istina? A beba kao moze vec s god.dana prespavat u miru al roditelji ne spavaju jos kak treba..
    .
    Svima koji imaju preglede, ogtt i sl., sretno! :)
    Mi se veselimo 4D u cetvrtak, valjda ce nam se htjet pokazat.. 😅

🤣🤣 Ma da, sve cemo to u hodu pomalo rjesavat zajedno s djecom.
    Gledala sam bas neku listu zadataka koje bi dijete trebalo moci obaviti po montessori pedagogiji ovisno o godinama, bome bi se puno ljudi iznenadilo u danasnje vrijeme sto se nekad od djece ocekivalo. Dosta su visoko bile postavljene ljestvice 😊
    .
    Za jezike nisam sigurna, mislim da je bolje krenuti dosta rano, a dijete funkcionira tako da ce pokupiti ono što mu je lakse za izgovoriti. Zato me ne cudi da se dijete presaltalo na engleski, iako vjerujem da upija i hrvatski. Iako, kazem, pojma nemam samo mi zvuci logicno 🤣
    .
    Sto imate vi danas na meniju? Mi radimo quiche od povrca 😍

Njaaaaam 🤩🤩 sama radis?

kety992
    19. Siječanj 2021. 10:17

Dok malac...4 g ima..ljencina teska...do 3g...samo osnova...bili kod logopeda...i od tog pregleda za mjesec dana propricao sve 😂 nismo isli na vjezbe jer nije imalo smisla vise 😅 sad prica sve...pjeva...engleski isto popamtio...pokazuje interes za matematiku..citanje i pisanje skoro pa ga i ne zanima 😅  sve to dode na svoje,ali treba radit...izazovi su to...ali bas slatki i ponekad bas smijesni 😂

https://lb1f.lilypie.com/sLAfp2.png

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.