Pozdrav cure,
odlučila sam se malo više educirati o suplementima i IVF-u općenito pa evo, danas dijelim s vama nešto malo o DHEA, možda će nekoj od vas biti od koristi..
(prema ISWTE R. Fett)
Što je DHEA
DHEA je prekursor hormona koji se u najvećoj mjeri sintetizira u nadbubrežnim žlijezdama, a u manjoj mjeri u jajnicima gdje se onda dalje koristi za sintezu testosterona i estrogena. Testosteron u jajnicima ima vrlo važnu ulogu jer potiče sazrijevanje vrlo ranih folikula - onih koji su barem 3-4 mjeseca udaljeni od ovulacije. Stoga je u toj fazi važno imati dovoljno testosterona u jajnicima.
Razina DHEA u većine žena opada s dobi, a pokazalo se da je obično nizak i u žena s preuranjenom ovarijalnom insuficijencijom/zatajenjem (POI/POF). Ova stanja su, s druge strane, najčešće potaknuta nekim autoimunim zbovanjima poput autoinumih bolesti štitnjače, reumatoidnog artritisa ili ukoliko npr postoje protutijela koja napadaju nadbubrežnu žlijezdu. Niska razina DHEA dovodi do niske razine testosterona što smanjuje broj folikula koji ulaze u proces sazrijevanja, što će se klinički očitovati niskom razinom AMH i malim brojem antralnih folikula, odnosno smanjenjenom plodnosti.
Kada ima smisla uzimati DHEA?
Ima smisla u svih žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom ili smanjenom plodnošću zbog više dobi.
Prije nego se krene sa uzimanjem, svakako je potrebno napraviti laboratorijske nalaze - odrediti DHEAS (sulfatni oblik DHEA koji je pohranjen u tkivima pa time puno manje podložan varijacijama vrijednosti, za razliku od običnog DHEA koji se nalazi u krvi i čija vrijednost fluktuira kroz dan), a istovremeno je potrebno odrediti i ukupni testosteron.
Za plodnost se pokazalo da bi optimalne vrijednosti trebale biti sljedeće:DHEA 2.6 - 7.3 mikromola/L - idealno oko 5 mikromola/Lukupni testosteron 0.9 - 1.6 nmol/L
Ako vam je vrijednost ukupnog testosterona unutar gore navedenih vrijednosti, suplementiranje DHEA vjerojatno neće imati previše koristi, čak i ako je DHEAS niži.
Verbena hvala na korisnim informacijama 🤗
Cure, sretno svima, pratim vas! 🌸
👩💼1987., POI, Mb Hashimoto, AMH 1.0 pmol/L
👲1988., normozoospermia
11mj/2024 - blaga stimulacija (Duphaston, Femara, Menopur, Centrotide, Ovitrelle), 1🥚, transfer ❌
4mj/2025 Menopur i Centrotide po 1 injekcija, Ovitrelle, 2 folikula, aspiracija- prazni folikuli
5mj/2025 Ovitrelle, 1 folikul, aspiracija- prazni folikul
Sirena ja sam isto na estrofemu, ali od 1dc i 3 puta dnevno, nadala sam se da san danas gotova s njim ali nastavljam i dalje rekla mi je nekad u trudnoći da stajem. Neka samo dođe ta trudnoća neće bit problem pit ga 🤣
Verbena hvala na info, meni je DHEA povišen pa sam ja među ovima kojima on ne treba 😅
30yo👩🏼🦰 PCOS, IR , AMH 33, lijevi jajovod prohodan, desni neprohodan (sumnja na hydrosalpinx ?)
32yo 👱🏼♂️10/24 spermiogram uredan ✅
01/23- ectopic 👼🏻 (mtx)
1.KBC Split - IVF 12/24 - 16 js, 12 oplođeno, 8 ❄️ (hiper, freeze all)
FET 01/25 - 7dpt ➕.. 11dpt beta 26💔
FET 04/25 - 7dpt ➕… 13dpt beta 580, 15 dpt 1016, 5+6 💔
FET 07/25 - 13dpt beta 1139 16dpt 3164 🙏🏻 6+3 imamo ❤️🙏🏻 8 tj missed abortion gemini 💔💔
Sirena ja sam isto na estrofemu, ali od 1dc i 3 puta dnevno, nadala sam se da san danas gotova s njim ali nastavljam i dalje rekla mi je nekad u trudnoći da stajem. Neka samo dođe ta trudnoća neće bit problem pit ga 🤣
Verbena hvala na info, meni je DHEA povišen pa sam ja među ovima kojima on ne treba 😅
Ja sam od 2 dc i tri puta dnevno po 2 mg.
Tako je nije problem pit samo da dode do trudnoce 💪
👩🏻 91g AMH 9,3 pmol/L, 4G/4G Homozigot, imunološki ✔️ kariogram ✔️Nk stanice✔️biopsija✔️
🧑🏻 88 g ✔️pokusavamo od 12/20
5/2021 missed 7tt, 8/21 i 4/22 biokemijske
2/23 i 3/23 AIH ❌
IVF 6/23 Bemfola 225, 21 🥚, 10 🐧
8/23 FET 🐧❌, 9/23FET🐧❌, 10/23🐧❌, 1/24
FET🐧❌, 3/24 FET🐧🐧❌, 10/24 FET 🐧🐧❌
2/25 FET 🐧🐧 ,12 dpt beta 139 IU/L, 14 dpt 250, 16 dpt 596, 7 tt Blighted Ovum
IVF-ICSI 10/25 Ovaleap 225, Ganirelix, Ovitrelle-10 🥚 7🐧, 2 po 🐧🐧 i 🐧
10/25 ET 🐧🐧 11 dpt beta 1064 IU/L
Ima li tko iskustva s Trisequens tabletama?
.
Piše da se daje ženama kojima je prošlo minimalno 6mj od zadnje menstruacije. Meni su u natrag godinu dana postale neredovite (4mj, 44 dana, 21 dan i sl.), pa ono, jesam svejedno u toj kategoriji? 😅
Dobila sam ga jer nakon Duphastona (10 danax 2tbl) nisam dobila krvarenje (nije bilo folikulogeneze).
👲1988., normozoospermia
11mj/2024 - blaga stimulacija (Duphaston, Femara, Menopur, Centrotide, Ovitrelle), 1🥚, transfer ❌
4mj/2025 Menopur i Centrotide po 1 injekcija, Ovitrelle, 2 folikula, aspiracija- prazni folikuli
Pozdrav svima, isprike na upadanju i smetnji. Treba mi pomoc. Naime vadila sam nalaze za trombofiliju jer sam imala spontane i problem oko zadrzavanja trudnoce. Imam jedno dijete koje je zaceto prirodnim putem.
Kod nalaza mi je IgG bio povisen. U prvom nalazu 21, a u drugom 23. Normalno je do 20. Da li je neka od vas imala sa time problema tj. da li je to uopce problem?
Hvala puno.

Anda, nemam iskustva, ali koliko čitam, često se daje kod žena sa POI kako bi se pokušala ponovno uspostaviti normalna funkcija jajnika. Ponekad se uzima dugotrajno.
Evo link na jedan članak koji sam našla:
https://gremjournal.com/journal/04-2020/resumption-of-ovarian-function-and-successful-pregnancy-in-a-patient-with-premature-ovarian-insufficiency-after-a-long-term-hormone-replacement-therapy/
🤷🏼♀️ 1985. - AMH 2.2 pmol/L, mb.Hashimoto, PAI-1 4G/4G
🧔 1986., sve ok
🏥 SV. DUH
🔶1. IVF, 10/24 => 5 j.s. -> 3 🐣=> 2 bc ❄️
🔸10/24 ET 1 3dn ❌
🔸11/24 FET 1 bc => missed ab. 9 +4 tt 💔
🔸5/25 FET 1 bc => missed ab. 9+5 tt (citogenetika ploda - sy Down) 💔
🔶 2. IVF, 10/25 => 3 j.s. => 1 🐣
Mislim na to da se hormonska nadomjesna terapija (a tu spada i Trisequence) često daje kod žena s POI za poboljšanje šansi za trudnoću.
🧔 1986., sve ok
🏥 SV. DUH
🔸10/24 ET 1 3dn ❌
Vidim da se svasta događa, želim svima sreću ❤️
.
Ja se zadnjih dana bas osjecam cudno… Nervozna sam dosta i stalno mi je mučnina. Od proslog pokusaja jako sam osjetljiva na mirise (vise nego inace) i često mi se povraća. Zadnjih par dana je bas ajme. Mucnina je prisutna pola dana, ne povracam al stalno imam osjecaj da hocu i jos ta nervoza bas se osjecam cudno. Sutra mi je zadnji dan estrofena pa cekam da dođu stvari da vise krenemo. Ovaj prvi mjesec traje duze nego ikadsirenasretno neka se podeblja baš kako trebaMolly8slažem se znači siječanj mi je ovaj put kao da su dva mjeseca u jednom i nikako da se išta pomakne…sad će više proći i te retrogradne planete pa punom snagom naprijed
Sta god bilo samo neka prode jer ta veljača nikako doc 😅...
🙋🏻♀️33-AMH 9.5
.
🙋🏼34- Oligoasthenozoospermia - terapija catafertyl, bioastin, umbiqunol
Kariogram 👫✅
9/2024 - ICSI - cito (gonal, orgalutran)- 4 js - 0 oplodenih
2/2025 -ICSI - cito (gonal,orgalutran)- 2js -0 oplodenih
5/2025 KBC St - ICSI (pergoveris, cetrotide) 2js - 1 oplodena - ✖️
Anda, nemam iskustva, ali koliko čitam, često se daje kod žena sa POI kako bi se pokušala ponovno uspostaviti normalna funkcija jajnika. Ponekad se uzima dugotrajno.
Verbena puno ti hvala na članku. Razjasnio mi je neke stvari. Malo sam do sad imala osjećaj da dosadašnji doktori nisu uopće pristupali individualno, već po principu - nizak AMH, vi ste slučaj za donaciju stanice i bok. A evo žena iz članka imala isto ful nizak AMH.
👲1988., normozoospermia
Anda, drago mi je da je bilo od pomoći :)
🧔 1986., sve ok
🏥 SV. DUH
🔸10/24 ET 1 3dn ❌
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji