Cure, znade li netko odgovor na moje pitanje?!
Naime, radim u kontinuitetu od 11mjeseca 2016godine. Pocetkom 5mjeseca 2018godine mijenjala sam poslodavca, te sam dobila ugovor na neodredjeno uz probni rad 6mjeseci. Prije nekoliko dana saznala sam da sam trudna.
Zanima me, da li imam pravo na naknadnu i kolika je ona ukoliko otvaram komplikacije u trudnoci? Moze li mi poslodavac svejedno za to vrijeme otkazati ugovor i kakva mi je naknada tada?
Ja bih cak i normalno radila, ali me strah ukoliko poslodavac skuzi da sam trudna da mi ne otkaze ugovor uz navedeni neki drugi razlog.
Hvala unaprijed.
Naime, radim u kontinuitetu od 11mjeseca 2016godine. Pocetkom 5mjeseca 2018godine mijenjala sam poslodavca, te sam dobila ugovor na neodredjeno uz probni rad 6mjeseci. Prije nekoliko dana saznala sam da sam trudna.
Zanima me, da li imam pravo na naknadnu i kolika je ona ukoliko otvaram komplikacije u trudnoci? Moze li mi poslodavac svejedno za to vrijeme otkazati ugovor i kakva mi je naknada tada?
Ja bih cak i normalno radila, ali me strah ukoliko poslodavac skuzi da sam trudna da mi ne otkaze ugovor uz navedeni neki drugi razlog.
Hvala unaprijed.
Ako odeš na komplikacije primat ćeš naknadu sa HZZO-a u visini pune plaće(tj Max do nekih cca 4250mislim da je najviše) do kraja bez obzira dal' ti poslodavac produžio ugovor ili ne pošto odlaziš na komplikacije dok si pod ugovorom..ak ti ga ne produži 45 dana pred porod te HZZO odjavljuje(tj odeš tamo i veliš im da ti je 45dana pred porod) i prijavljuješ se na burzu. Nakon poroda(u roku 30 dana) odjaviš se s burze i prijaviš opet na HZZO i godinu dana primaš naknadu(cca 2328kn).(s tim da je zbog burze bitno ako dođe do prekida ugovora iz nekog razloga ne potpisivati nikakav sporazumni otkaz ili da ti daješ otkaz jer onda burza ne daje naknadu). Sretno .
Hvala unaprijed.
Imas ugovor na neodredjeno, a imas i uvijet staza za punu naknadu. Dakle na komplikacijama je max 4250kn, a na prodiljnom je 100% place bez tog limita.
Tijekom komplikacija i porodiljnog ne moze ti dati otkaz, to je protuzakonito i mozes ga tuziti. Jedino sto ti po povratku s porodiljnog moze naravno dati otkaz bez bada.
http://proudmomy.blog.hr/
10.03.2013. Maksim 💙
04.06.2018. Aleksandar 💙
Pozdrav. Imam jedno pitanje. Dobila sam R1 obrazac zadnjih 6plaća.međutim krivo su mi napisali jer mi nema zadnjeg mjeseca u obračunu, tj. Ja sam otisla na cuvanje trudnoće 2.5 a obracun je samo do 3mj.znaci za 4mj nema. Pitala sam u firmi i rekli da zadnji mj ne ulazi u obracun. Pa me zanima prije nego odem na Hzzo dal ulazi zadnji mj u obracun ili ne. Hvala
Pozdrav. Imam jedno pitanje. Dobila sam R1 obrazac zadnjih 6plaća.međutim krivo su mi napisali jer mi nema zadnjeg mjeseca u obračunu, tj. Ja sam otisla na cuvanje trudnoće 2.5 a obracun je samo do 3mj.znaci za 4mj nema. Pitala sam u firmi i rekli da zadnji mj ne ulazi u obracun. Pa me zanima prije nego odem na Hzzo dal ulazi zadnji mj u obracun ili ne. Hvala
U obracun ulazi 6 zadnjih placa isplacenih u mjesecima prije onog mjeseca u kojem je otvoreno bolovanje. Dakle ako si u 5.mj otvorila bolovanje, 4mj ne ulazi u prosjek jer je to placa koja ti je isplacena u mjesecu kada si otvorila bolovanje, odnosno u 5.mj. Obrzaca ti je dobar.
http://proudmomy.blog.hr/
10.03.2013. Maksim 💙
04.06.2018. Aleksandar 💙
Evo što sam ja našla na temu komplikacija, i meni je najviše pomoglo oko svih nedoumica:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=1004999
Znači, napisala žena koja radi na HZZO-u
Pozdrav svima!
Molila bih vas pomoc oko dileme koju imam.Radim u skoli na neodredjeno vrijeme (placa 7500 s dodacima i putnim). Trudna sam 9 i pol tjedana, blizanacka trudnoca.Buduci da se radilo o potpomognutoj oplodnji na bolovanju sam od 23.4., a od 22.5. na komplikacijama zbog hematoma. Sada se stanje smirilo.Ako sve bude OK., termin bi mi bio 9.1. (pretpost. i ranije u 12. mj. jer su blizanci).
Razmisljam da li da ostanem na komplikacijama i dalje, u komadu, skroz do porodiljnog i rodiljnog ili da ih prekidam 15.6. kad zavrsi nastava, iskoristim godisnji i regres pa ponovo otvaram od 1.9. Tako bih dobila puno vecu placu za dio 6., cijeli 7. i 8. mj. od ove naknade od 4250 koju sada primam, ali opet kako bi mi taj prekid utjecao na visinu naknade za porodiljni i rodiljni? Morala bih nositi novi R1 obrazac? Sto bi tada ulazilo u prosjek placa?
A tajnica mi spominje da ako budem duze od 90 dana u kontinuitetu na bolovanju dobijem jos neku pomoc od poslodavca od 3300 kn...
Sto mi se bolje isplati? Bitna mi je svaka kn obzirom na velike troskove potpomognute, prenatalnih testova i ostalog.Ima li netko iskustava s prekidima i ponovnim otvaranjem komplikacija i vise znanja o svemu ovome? Gin. bi mi to sigurno dao, samo se bojim da negdje ne zakinem samu sebe financijski.
Unaprijed hvala na odgovorima...:)
Pozdrav svima!
Molila bih vas pomoc oko dileme koju imam.Radim u skoli na neodredjeno vrijeme (placa 7500 s dodacima i putnim). Trudna sam 9 i pol tjedana, blizanacka trudnoca.Buduci da se radilo o potpomognutoj oplodnji na bolovanju sam od 23.4., a od 22.5. na komplikacijama zbog hematoma. Sada se stanje smirilo.Ako sve bude OK., termin bi mi bio 9.1. (pretpost. i ranije u 12. mj. jer su blizanci).
Razmisljam da li da ostanem na komplikacijama i dalje, u komadu, skroz do porodiljnog i rodiljnog ili da ih prekidam 15.6. kad zavrsi nastava, iskoristim godisnji i regres pa ponovo otvaram od 1.9. Tako bih dobila puno vecu placu za dio 6., cijeli 7. i 8. mj. od ove naknade od 4250 koju sada primam, ali opet kako bi mi taj prekid utjecao na visinu naknade za porodiljni i rodiljni? Morala bih nositi novi R1 obrazac? Sto bi tada ulazilo u prosjek placa?
A tajnica mi spominje da ako budem duze od 90 dana u kontinuitetu na bolovanju dobijem jos neku pomoc od poslodavca od 3300 kn…
Sto mi se bolje isplati? Bitna mi je svaka kn obzirom na velike troskove potpomognute, prenatalnih testova i ostalog.Ima li netko iskustava s prekidima i ponovnim otvaranjem komplikacija i vise znanja o svemu ovome? Gin. bi mi to sigurno dao, samo se bojim da negdje ne zakinem samu sebe financijski.
Unaprijed hvala na odgovorima…:)
U svakom slucaju, za otvaranje bolovanja (u ovom slucaju, ponovnog otvaranja) trebas prosjek zadnjih 6 primanja. U to bi onda ulazilo i ovo sto si bila na bolovanju pa opet prosjek ne bi bio tvoja placa i tu bi si srozala i naknadu za vrijeme porodiljnog dopusta prvih 6 mj.
Razumijem te sto se tice financija. Ja sam isto sa place 7000 kn pala na 4250 kn jer zbog opisa posla nisam mogla nastaviti raditi trudna.
Nakon 90 dana bolovanja imas pravo na Naknadu za dugo bolovanje u iznosu koji ti je tajnica rekla. S obzirom da ti je poslodavac drzava, dobit ces to. Ja sam u bolnici i dobila sam. Samo napises zamolbu i obrazlozis da si na bo zbog komplikacija u trudnoci i od kojeg datuma.
Pozdrav svima!
A tajnica mi spominje da ako budem duze od 90 dana u kontinuitetu na bolovanju dobijem jos neku pomoc od poslodavca od 3300 kn…
Unaprijed hvala na odgovorima…:)
I ja sam u školi, i prvo wow za plaću :) ako se prekinu komplikacije, mora se predati novi R1 obrazac, a onda se mjeseci na kompikacijama računaju kao 0 kuna, jer ih ne isplaćuje poslodavac. Mislim da se u krajnjem slučaju ne isplati prekidati komplikacije preko ljeta. A regres će se dobiti kad se iskoristi godišnji. A ako bi se opet otvarale komplikacije npr 1.9. onda ne bi bilo ovih 90 dana na komplikacijama i prava na naknadu, jer bi prije isteka 90 dana počeo službeno porodiljni. Ne znam koliko sam jasna bila, ali mislim da se u krajnjem slučaju ne isplati prekidati komplikacije i ponovno ih otvarati nakon 2 i pol mjeseca.
Sortiraj odgovore
Najstariji