Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zvijezda7
    27. Srpanj 2020. 23:59

buducaMaMa

Cao mamice, imam puno pitanja, u njemackoj sam, sa suprugom, sami smo ovdje, nemamo tu familije. Prva trudnoca, neznam kuda i kamo. Test napravljen, pozitivan, uraden prvi pregled u 5tj.sve je uredu. Sljedeci pregled je za mjesec dana. E sad, u radnom sam odnosu na odredeno, radim tek mjesec i pol, posao je dosta fizicki tezak, onako kako koji dan. Ali ja sad imam problema sa mucninama, zapravo tesko mi je i stajati na nogama a kamoli nesto fizicki raditi. Neznam tocno koja prava imam, bojim se nekako da ako cu stalno biti na bolovanju da cu dobiti otkaz. A u firmi jos nista neznaju za moju trudnocu. Sta mi je ciniti. Malo mogu biti na bolovanju ali opet stalno ne. A ja se stvarno ne osjecam dobro. Nemam ni pojima koja su mi prava ni nista. Ako moze koja mamica da mi pomogne. 😇

Čestitke na trudnoći! Što se tiče poslodavca, bilo bi fer da mu u dogledno vrijeme kažete za trudnoću iako zakonski to ne morate. Ali vidjet će se prije ili kasnije pa odaberite pravi trenutak za priopćiti vijest. Što se tiče ugovora, najvjerojatnije vam neće biti produžen,nažalost. Rijetko čujem da su trudnici produžili ugovor iako možda baš vas poslodavac hoće. Nadajmo se! Što se tiče zabrane rada, od ginekologa ide u iznimnim situacijama,ako su majka ili dijete ugroženi ili se pojavila npr bolest uzrokovana trudnoćom. Primjer,bolna ledja ili obične mučnine (ne one zbog kojih završite u bolnici) nisu razlog za zabranu rada. Imaju odredjena pravila,najbolje izguglati,o tezinama koje trudnica smije podizati i ostalim uvjetima rada. Na bolovanju smijete biti,naravno,ako se ne osjećate sposobnom za rad,poslodavac ne može znati zašto ste na bolovanju ako mu sami ne kažete. Bitno je znati da se nakon 6 tjedana bolovanja više ne dobiva puna plaća. Postoji i zabrana rada koju propisuje poslodavac ako vam kao trudnici ne može osigurati prilagođeno radno mjesto tj radne uvjete. Da,otkaz ukoliko ste na probnom roku možete dobiti,s tim da ako to i ne naprave svejedno vam mogu ne produžiti ugovor kad istekne,to nije otkaz.

• Ana-Maria
    13. Kolovoz 2020. 15:16

Pozdrav. Imam pitanje. Trudna sam s prvim djetetom, i zanima me kako ide procedura kod isplate place prije i nakon poroda, imam ugovor na stalno. Hvala vam. 

• buducaMaMa
    27. Kolovoz 2020. 16:50

Opet ja, stanje je komplicirano. Radim posao gdje moram dizati teske kutije sa metalnim djelovima, u hali je vruce po 45 50 stupnjeva, pod je sklizak, metalna prasina, niko se ne drzi onih svih naredbi uvezi corone. E sad dobila sam drugo radno mjesto, promjenilo se samo to da mogu sjesti i da sama radim, ostalo je sve isto. Nakon dva dana rada otisla dam kuci na bolovanje jer sam imala uzasne bolove. Zbog cega, zbog toga jer sam imala takav posao te dane da sam se svake 2 do 3 minute morala dizati i pakirati i opet 2 3 minute sjediti pa opet dizati sa stolice i pakirati. Neznam ako me razumijete ali nadam se da da. Zatrazila sam zabranu rada od svoje ginekologinje al ona je rekla da je sa bebom sve uredu i da mi ga pisati mora poslodavac. Nakon sto sam zatrazila u firmi da ga oni pisu jer nemaju zadovoljavajuce uvjete za mene odbili su me. i to na jako grub nacin. Ja sam sad na bolovanju s prekidima da mi ne prode tih 6tjedana. Sto mi je ciniti? Ja i suprug vise nezmamo kako i sto? Jako sam ocajna i mislim da nista necu moci rjesiti 😖😪 molim vas zene s iskustvom pomozite mi, kome da se obratim

• zvijezda7
    30. Kolovoz 2020. 11:20

buducaMaMa

Opet ja, stanje je komplicirano. Radim posao gdje moram dizati teske kutije sa metalnim djelovima, u hali je vruce po 45 50 stupnjeva, pod je sklizak, metalna prasina, niko se ne drzi onih svih naredbi uvezi corone. E sad dobila sam drugo radno mjesto, promjenilo se samo to da mogu sjesti i da sama radim, ostalo je sve isto. Nakon dva dana rada otisla dam kuci na bolovanje jer sam imala uzasne bolove. Zbog cega, zbog toga jer sam imala takav posao te dane da sam se svake 2 do 3 minute morala dizati i pakirati i opet 2 3 minute sjediti pa opet dizati sa stolice i pakirati. Neznam ako me razumijete ali nadam se da da. Zatrazila sam zabranu rada od svoje ginekologinje al ona je rekla da je sa bebom sve uredu i da mi ga pisati mora poslodavac. Nakon sto sam zatrazila u firmi da ga oni pisu jer nemaju zadovoljavajuce uvjete za mene odbili su me. i to na jako grub nacin. Ja sam sad na bolovanju s prekidima da mi ne prode tih 6tjedana. Sto mi je ciniti? Ja i suprug vise nezmamo kako i sto? Jako sam ocajna i mislim da nista necu moci rjesiti 😖😪 molim vas zene s iskustvom pomozite mi, kome da se obratim

Ostanite na bolovanju i svaki put ispočetka pitajte ginekologa za zabranu. To je jedino što vam mogu savjetovati. Bolovanje ili zabrana,što se tiče produzenja ugovora vam je svejedno. I u jednoj i drugoj opciji mogu vam ne produžiti ugovor. Ako firma ima Betriebsarzta,pokušajte se njemu obratiti. Ako je manja firma u pitanju,prezentirajte poslodavcu da mu je povoljnije da vam da zabranu nego da ste stalno na bolovanju, svakako ima onda manje troškove. Sretno!

• buducaMaMa
    31. Kolovoz 2020. 11:28

Receno mi je od strane ginekologa da odlazim na bolivanja malo po malo mozda tako firma popusti. Za ugovor ionako znam da ga nece produzit. Firma je velika. A rekla je sefica da nemaju betriebartza. Moram to provjeriti. Eto neznam vise sta. Nadam se da ce se ubrzo nesto promjeniti. Vama veliko hvala na odgovoru. Javim kada nesto konkretnije budem imala.

• mama5555
    20. Listopad 2020. 13:49

Bok Mame
    Ja zivim u Nejmacku u Hamburg
    Saznala sam da sam trudna u 5tjedna 
    Zaposlena sam imam stalni ugovor pa me zanima kad je najbolje reci u firmu da sam trudna i dali oni moze da mi daju otkaz 
    I kad se ostaje na porodilno? 

• laki9
    28. Studeni 2020. 06:35

Pozdrav svima, nova sam na forumu, inace zivim u Nemackoj vec dve godine. Imam par pitanja za vas pa ako mi neka moze pomoci. Imam radnu i boravisnu vizu na 5 godina tacnije spajanje porodice je u pitanju, muz ima eu pasos. Planiramo bebu, sada mene zanima da li ce prestanak rada zbog trudnoce uticati kasnije na dobijanje trajne radne i boravisne vize? Ja koliko sam upucena, ne bi trebalo da predstavlja problem, ali me zanimaju vasa iskustva. Hvala u napred 🙂

• aldinna
    28. Studeni 2020. 19:38

zvijezda7

Čestitke na trudnoći! Što se tiče poslodavca, bilo bi fer da mu u dogledno vrijeme kažete za trudnoću iako zakonski to ne morate. Ali vidjet će se prije ili kasnije pa odaberite pravi trenutak za priopćiti vijest. Što se tiče ugovora, najvjerojatnije vam neće biti produžen,nažalost. Rijetko čujem da su trudnici produžili ugovor iako možda baš vas poslodavac hoće. Nadajmo se! Što se tiče zabrane rada, od ginekologa ide u iznimnim situacijama,ako su majka ili dijete ugroženi ili se pojavila npr bolest uzrokovana trudnoćom. Primjer,bolna ledja ili obične mučnine (ne one zbog kojih završite u bolnici) nisu razlog za zabranu rada. Imaju odredjena pravila,najbolje izguglati,o tezinama koje trudnica smije podizati i ostalim uvjetima rada. Na bolovanju smijete biti,naravno,ako se ne osjećate sposobnom za rad,poslodavac ne može znati zašto ste na bolovanju ako mu sami ne kažete. Bitno je znati da se nakon 6 tjedana bolovanja više ne dobiva puna plaća. Postoji i zabrana rada koju propisuje poslodavac ako vam kao trudnici ne može osigurati prilagođeno radno mjesto tj radne uvjete. Da,otkaz ukoliko ste na probnom roku možete dobiti,s tim da ako to i ne naprave svejedno vam mogu ne produžiti ugovor kad istekne,to nije otkaz.

Pozdrav, 
    da li mozda neko od Vas zna u slucaju da ste prije godinu dana dosle u DE kao sto sam ja. Radila sam skoro godinu (ne citavu). Kad sam ostala trudna i rekla to svojoj sefici rekla je da nije moguce da ostanem raditi u kuhinji jer ne smijem puno stajati, ne smijem tesko podizati.. Sefica je vise puta htjela da moj ginek. izda zabranu rada sto ginek. nije htjela jer sam zdrava i ja i beba. Nakon toga dobila sam zabranu rada od sefice.
    U Januaru istice moja viza i ugovor, ugovor sefica ne moze produzit, sta uraditi po tom pitanju.
    Moja viza je bila radna, na spajanje porodice nije moguce ici, to ne dozvoljavaju u Bavarskoj... Daju opciju predati vizu ali iz Bih..

• laki9
    29. Studeni 2020. 19:54

laki9

Pozdrav svima, nova sam na forumu, inace zivim u Nemackoj vec dve godine. Imam par pitanja za vas pa ako mi neka moze pomoci. Imam radnu i boravisnu vizu na 5 godina tacnije spajanje porodice je u pitanju, muz ima eu pasos. Planiramo bebu, sada mene zanima da li ce prestanak rada zbog trudnoce uticati kasnije na dobijanje trajne radne i boravisne vize? Ja koliko sam upucena, ne bi trebalo da predstavlja problem, ali me zanimaju vasa iskustva. Hvala u napred 🙂

• buducaMaMa
    15. Prosinac 2020. 19:49

Mamice trebam hitan savjest, naime u 26. Tjednu sam. Vec dva tri dana bas slabo oajecam micanje bebice. Prije je to bilo ucestalo,a sad jako rijetko i jako slabo da osjetim.Bas se jako moram skoncentrirati da bi osjetila. Zabrinula sam se jako. Neznam da li da odem kod doktora ili pricekam. Znaci ima pokreta ali jako kratki i jako slabi.😓😢

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.