Mi smo sa spavanjem na 21:00-06:30. U 20:15 legne u krevet ali do 21:00 nema sanse da zaspi. I neovisno o tom kad zaspe, 06:30 je budan. Svako dijete ima neke svoje potrebe i bioritam. Popodne zato spava koliko god mu dopustimo 😅
Kako je vama nakon odvikavanja od pelena s piskenjem po noci?
On mene svaku noc budi, zove da treba piskiti. Ne znam dal to prestane u nekom trenu. Sad smo mjesec i pol bez pelena.
Jos jedno pitanje - i da znam da je jos rano haha, ali imate li neku preporuku za dobru igracku za njihovu dob, za Bozicne poklone? Nama je za sad Connetix super.
Cordiso i meni se smiju za to spavanje, ali to što kažeš - mora biti red i rutina, inače je kaos. Pogotovo kad sam sama s njima. Tak da mi malac obično u 19 već spava, nekad i ranije, ujutro se budi oko 7.30. a stariji ide oko 20 spavati, obično do 20.30 spava, 21 najkasnije, buđenje u 7. Popodne spava nekad dva sata, nekad sat i pol, ovisi koliko ga izmorim u parkiću.
Pomicanje sata sam uvijek dosad po principu pravim se da ne postoji i da se ništ nije promijenilo 😆 vidjet ću kak bude sad to funkcioniralo.
Petrica puzzle one jednostavne, imaš na Amazonu slične te kocke na magnete, nama su odlične. Balans bicikl ako voli, slikovnice. Ploča za crtanje... Ovisi kakvi su mu interesi 😊
Ja nisam skinula još noćnu pelenu. Ne mogu ga probudit za pišanje, ako se popiški to ga ne probudi nego tak spava, nekad ostane suh do jutra... A zapravo mi se samo ne da dizati zbog toga. Dižem se za dojenje svako malo, dajem si još vremena za tu noćnu pelenu 😅

Tonkica i ja pokušavam štediti sebe, i baš zato još uvijek on ima noćnu pelenu.. samo neće u nju piškiti 😅. Povratak na spavanje kao da je beba🙃
Balance bike je super ideja, hvala ti!
Corsisoo eh da bar ali nije, ja spavam s njih dvije u sobi, spojili smo ih da se naviknu jedna na drugu, to je medukorak 😅 tek kad mala krene spavat cu se povuc u svoju sobu. Probala sam par noci i tako ali se moram dic bar 10x da ne probudi seku jer bas urla tak da nis od toga. Lakse mi je bit pored. Premorena sam.
Za raspored spavanja se slazem, nama se od starije jos svi cude kako vec u 20.30 su u krevetu, a pogotovo sad kad je skoro 6 godina, ali tako funkcionira. Ova mala remeti ritam jer da ju stavim i i 19.30 ona prije 21.30 nebude zaspala. Al da, obje su takve, s manjim potrebama za snom.
Sad citam kak vasi spavaju cca 21-7 (i vise) i jos cca 2 sata popodne, top. Mi smo donja granica... jos se bojim sad zime i manje aktivnosti vani...
Pomicanje sata sam do sad uvijek ignorirala i bilo je ok, mozda dan dva bude onak li la dok se ne naviknu al ugl prode bezbolno, pa se nadam i sad 🤞🏻
Pokloni i ja vec radim listu i rekla sam ove godine necu u zadnji cas, vec sad trazim sta bi. Starijoj imam vec ideja, maloj pojma nemam jer ima sve od seke...
Al da, u ovoj dobi magnetne plocice su top, balance bike (moje nisu fanovi iako ga imamo al nece voziti), puzzle, plastelin ali i one sprave da mogu svasta istiskivati, ploca za crtanje, moja jako voli presvlaciti lutke/figure/barbike, kuhinjica/stol s alatom (uskoro ce u lidlu i kauflandu one sve drvene igracke i sve su top)...

Nocnu pelenu jos ima jer iako se budi 10 puta piskit se ne budi i bude u peleni jedan pis uglavnom. A ima vrecu za spavanje i neda mi se jos i za to buditi i mjenjati sve usred noci... idem linijom manjeg otpora. Starija je do 3.god imala nocnu, bila joj je cak i 2 mj vec skroz suha al ona nije htjela lec bez nje navecer i onda je sama jedan dan rekla da ce bez i to je bilo to. Tak da ima vremena za nocnu.
.
Moja je prestala dojiti prije 10ak dana, sama je pocela prvo svaki drugi dan, pa treci i onda prestala traziti. To je ispalo top. Bez drame i bez upala mojih cica. 🙈 malo sam tuzna bila jer je kraj ali i sretna sto je toliko trajalo.
Sad jos dudu moramo rjesiti... to bu najteze vec vidim. Ima ju samo za spavanje al neda bez nje ni blizu.

Aah think, bas sam mislila da ste se malo vise makli s mrtve tocke😅. Al dobro i to je pomak, daj joj misec dana da se navikne na seku. Mozda se smiri onda.
Pa do kad ti se starija budila? Meni to zvuci bas grozno, razumim tvoja nespavanja jer ni ja ne spavam kako mi taman pocne vece dijete spavati, dizem se jer sam trudna pa rodim i ispocetka. Al nekako to sve tako prihvatim jer je normalno da beba ne spava, al bas bi mi tesko palo da recimo mala ne spava, ona je bas teska i borbena i to bi bio pokolj ako bi uletila u neki tantrum po noci.
Meni je normalno za pelenu, moja mala jos malo piski nocu u pelenu, skoro nista i cini mi se da je i za skidanje nocne, al ostavit cu joj sigurno dosta dugo, ne da mi se radi piskenja dizati. Po danu je pocela ic na tutu ako ju pitamo dal zeli, u biti je za odvikavanje, tete isto govore da joj skinemo, al mi nikako da se odlucimo. A znam da ce se to sve ocito po zimi skidati.
Dudu jos ima, mislila sam ju sad oko nove godine od dude odvikavati, tako sam i stariju sa 2g i 4mj. U 2 noci je proslo, bezbolno.
Meni je najgore sta mi starija ima jos nocnu pelenu, ne znam vise dokle, preko dana ne nosi odavno ni za spavanje. Al toliko to dijete piski, pa to bi bila poplava svaku noc, pelena bude prepunjena, uopce ne koncentrira urin kako treba, kod male se urin poceo koncentrirati odavno.
Ne znam dal da jos pricekam, bas joj bude svijetli bistar ujutro i pelena prepunjena, nekad se budi sva ispiskena.

👩33g👨33g 👧👧👶
Mame imate kakav savjet za prilagodbu u jaslicama?
Evo danas je teta rekla da dođemo jedan dan na razgovor. Da ovo nije dobro, da smeta i drugoj djeci (razumijem)
Ostaje tamo po 2-3 sata svaki dan. I vidim da tete nisu zadovoljne nikako.
Pričamo o vrticu, čitamo slikovnice, uvijek pozitivno pričamo. Nikad mu nisam rekla npr ako si zločest ideš u vrtic… ne znam kako pomoći njemu i tetama. Mislim da će mi i oni predložiti da ga ispišemo.

Kad je krenio u jaslice? Kako vi doma o tome pricate?
Inace vecina vrtica ima plan prilagodbe od 2 tjedna i ostanu onda full. Jel on vec duze na ta 2-3 sata? Jel planirate da ide duze inace?
Mozda ga to zbunjuje sta ostaje tako kratko, a zna da ostali ostaju duze pa mozda misli da ce negodovanjem postic da ne mora ici.
Ja bi se tu savjetovala sa psihologom iz vrtica, neka djeca teze prihvacaju promjenu i to je ok, ne znam jel ga koci pristup tete na to sve.
Jasno da drugoj djeci “smeta” ako place i sl, al tako je kako je, proc ce ga. Neka djeca se adaptiraju kroz duzi period.
Bitno da osjeti od vas da mora ic, da imate povjerenja u ustanovu i da je to tako kako je. I nadam se da tete ne pricaju o njemu ispred tebe jer to naravno moze pogorsat tu situaciju.
Moja starija je krenila isto s 2g i puno teze je sve prihvatila nego mala kad je s 1g. Mislim da je starijoj prilagodba dugo trajala jer se stalno prekidala s bolestima. Nije imala kontinuitet boravka. Al isto tako kad su prosla 2 tjedna isla je 8-15 i gotovo.

👩33g👨33g 👧👧👶
Ako ti nisi na cisto s tim i ima mogucnost biti kuci, zelis ga povuci, to je isto ok. S 3g u vrticu ce mu biti lakse, ali ako je takvo dijete, tad ce opet prolaziti kroz prilagodbu i trajat ce mozda duze nego drugima. Samo znaj da ih je u jaslicama manje i da ga dogodine ceka vise djece koje je rjede bolesno i da se nece teta moc njemu posvetit isti tren. Moja starija je tek s 3g prihvatila vrtic kako spada i voli ici stvarno, ima prijatelje i uce svasta. Mala sad s 2g isto voli ici, ne buni se, igra se s djecom.
Al isto tako ako duze ne idu jer ih povucemo pa krenu, dan il dva doma reagiraju i to sve normalno; ipak su mala djeca.
Samo je bitno da osjete nasu sigurnost u tete i vrtic.

👩33g👨33g 👧👧👶
Krenuo je prije 2 tjedna.
I ja sam rekla teti da ona njega prati i nek nam kaže koliko da ostaje.
Ja vi rado da ide u vrtic i kad tad moramo proći tu prilagodbu i bolje mi je da sad prođemo nego kad će i mala beba bit tu.

Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji