Cure,jel imala koja od vas herpes u trudnoci?
Nesto me pecka na sredini usne i izgleda da ce nastat herpes😑…jel smijemo koristit nesto tipa herplex?
Morat cu uj pitat dr…
Jao, evo me. U prošloj trudnoći, u posljednjem tromjesečju, zaradila primarni infekciju herpesom, znači, prvi put u životu. Od tada ga stalno dobijem, čim mi malo padne imunitet. I u ovoj trudnoći sam ga par puta imala. Stavim gore šta god imam doma, a posebno i one flastere da me malac ne bi slučajno dirnup po tome. Probaj malo češnjaka utrljati na ranicu, ja nisam probala ali budem prvom prilikom. Navodno puno pomogne.
Victoria, saznali smo spol, nosim opet decka. I za to se dodatno placa ako se ne varam...
Embarasada, bolovanje ne ulazi u prosjek za porodiljni. Ulazi samo placa koju isplacuje poslodavac. Ja sam bila na bo prva tri mjeseca i sad 3 radim. Uzimat ce mi se samo placa i to su dovoljne samo dvije...
Lanchi, drži se i pazi se koliko je moguće.
Meni mali sinoć zakurio, siroče, većinu noći je budan bio, od temp nije mogao zaspati. Sad čekam da vidim kakvo stanje će bit kad se probudi...
A vaginalni pregledi...ja imala do sad samo jedan tek krajem drugog tromjesjecja. To je neagresivan pregled, bar kod mene i traje sekundu. Najavila mi dr da ce sad to morat povremeno raditi da vidi stanje cerviksa bez obzira na uzv. To mi je i logicno. Ali cure, ne treba se toga bojati sve dok god ste zatvorene. Nije nista opasnije od sexa...a nuzno je zlo.
Victoria, saznali smo spol, nosim opet decka. I za to se dodatno placa ako se ne varam…
Embarasada, bolovanje ne ulazi u prosjek za porodiljni. Ulazi samo placa koju isplacuje poslodavac. Ja sam bila na bo prva tri mjeseca i sad 3 radim. Uzimat ce mi se samo placa i to su dovoljne samo dvije…
Opet mama, nažalost, nisi u pravu osim ako nisu nešto promijenili od 2017 kad sam ja prvi put išla na porodiljni. Naime, postoji kvaka. Istina je da su ti u polugodišnjeg prikazu plaća dovoljne 2 pune plaće da se izračuna prosjek. Ja sam imala situaciju da sam od prvog dana trudnoće morala na čuvanje koje sam prekinula nekih mjesec dana prije početka redovnog porodiljnog radi korištenja godišnjeg odmora. Kada sam ponovno išla na hzzo morala sam nositi novi prosjek u koji mi je ulazio i bolovanje jer se gleda zadnjih 6 mjeseci a ne zadnjih 6 plaća od poslodavca. Imala sam sreće pa mi je u tom prosjeku bilo dvije plaće, dok su 4 mjeseca bolovanja prikazana 0 nulom. Rekla mi je žena tamo da sam imala sreće i da ubuduće pazim na to jer sam tako mogla pasti na minimalna primanja. Cure, pazite na to.
Uf, jedan dan ne stignem doc ovdje i natipkate toliko da imam sta citati pola sata.
Cure koje imate problema s nosom i disanjem - fizioloska je super za dnevnu higijenu, znaci spricat onako kako su cure objasnile. U trudnoci je to sve jace prokrvljeno pa nos bude jos vise zapuhan, zato nije lose mozda kupiti i fiziolosku u spreju pa time spricnuti preko dana nekoliko puta kada nemate vremena spricom, i onda lagano ispuhati. Na taj nacin se nos odrzava cistim i prohodnim. No, u tezim slucajevima to nece pomoci i po mom misljenju slobodno posegnete i za nekim sprejom tipa meralis. Jer bolje je da dva dana koristite sprej dok vam se to malo ne smiri, nego da dobijete neku upalu sinusa pa morate radi toga piti atb. Ja npr. Imam velikih problema s proljetnim alergijama, i jako se bojim kako cu ove godinem inace koristim antihistamine i kortikosteroid u spreju da bi se odrzala funkcionalnom. No da bi djelovali, treba ih se koristiti duze vrijeme, tako da to definitivno otpada. Ali kad ce biti kriticno sigurno cu spricnuti necim tipa meralys. Bitno je samo ne pretjerivati i koristiti cim krace moguce.
Sto se tice bojanja, ja se nisam u prvom tromjesecju a nakon toga sam dva puta. Jednom odmah nakon 13 tjedna i sad u 22. Tjednu. Imala sam ruzni izrast i nisam ga vise mogla gledati. Mislim da to bebi nece smetati, nl svakako ne treba pretjerivati pa pokusavam razmak izmrdu bojanja cim vise rastegnuti, sto je pomalo tesko s obzirom da mi sad kosa raste kao luda.
Vidim da pisete i o mjerama na uzv. Ja od pocetka idem na uzv u sunce i bas sam zadovoljna jer sam skuzila da provjeri apsolutno sve sto treba i cak vkse od toga, ali me ne zamara najsitnijim detaljima. Lijepo mi sve pokaze, kaze da je sve super i to je to. Sad mi radi i abdominalni i vaginalni uzv, tako da mi mjeri i cerviks. I nikad nista ne ne kaze, rekla bi da nesto ne valja, a ovako samo kaze sve je super i ne zamara me dalje. Sto se tice mjera, nikad nece sve odg tocnom trajanju trudnoce. Prosli put sam bila trudna 20+6, a mjere su mi bile kako koje. Cijela paleta, od 20+2 pa do 21+2. I to je normalno, jer kao sto je netko napisao, niti beba raste posve simetricno, niti su ti uzv savrseno precizni. Bitno da to bude u okviru oko tjedan dana i da beba kontinuirano raste. Znaci ako je prije zaostajala 2 dana, ok je ako i sada zaostaje 2-3 dana. Bilo bi cudno ako sad odjednom zaostaje preko tjedan dana. Tako da mislim da sve to treba uzimati s oprezom i ne panicariti previse.
Izvinite sto sam se raspisala, nema me dugo pa moram nadoknaditi. I zelim dobrodoslicu svim novim curama, stvarno nas ima puno ovdje.
Ja sam do sad uvijek imala i vaginalni pregled i drago mi je da jesam. Prosli put je mjerio i cerviks, a inace samo pogleda otvaram li se i je li sve ok. Nije to nista strasno. Tenci ako si zabrinuta pitaj na iducem pregledu, mozda tvoj dr smatra da nije potrebno. Mozda nebi ni moj gledao da nemam cesto bolove u donjem djelu trbuha
A ne znam sto bi ti rekla. Meni su objasnili ovako kako sam napisala. I tako su mi isplacivali i naknadu za bo dok sam bila. Posto mi se podigla placa u medjuvremenu sad zadnja tri mjeseca, imat cu i za toliko visi porodiljni prvih 6 mjeseci. Trazila sam pravnicu u hzzo da mi to bas objasni jer sam nastojala i kalkulirati i bila spremna pisati godisnji umjesto bo zbog toga. Zena mi je to i potvrdila. Je znam da li se meni nesto poklopilo, ali tako je ona rekla. Ako ona laze, ja lazem. A i nema mi logike da drzava uzima ono sto sama isplacuje u prosjek...to je bit
OhsoBoho...mislim da ti nisi smjela pisati GO prije otvaranja porodiljnog i da je u tome caka nego ravno na porodiljni. Ali provjerit cu ponovo, zbog mira...
Sortiraj odgovore
Najstariji