http://www.index.hr/mame/clanak/ovo-je-aktualna-slika-nasih-rodilista-i-stanje-prava-zena-koje-radjaju/876423.aspx
http://www.index.hr/mame/clanak/ovo-je-aktualna-slika-nasih-rodilista-i-stanje-prava-zena-koje-radjaju/876423.aspx
Ovo sam vec citala i reci cu samo jedno: ne podrzavam cinjenicu da se ne postuju prava zena, ali isto tako, zene se moraju biti sposobne raspitati o svojim pravima. Vrlo jednostavno. Doktori moraju komunicirati s rodiljom, ako ni iz kojeg razloga, onda zato sto to nalaze pristojnost, ali i zene moraju znati da se nitko o njima nece posebno brinuti ako to one same nisu sposobne.
Ja znam curu koja je majka a pojma nije imala sta je to drip. Jer se niti jednom u 9 mjeseci nije raspitala niti interesirala o porodu. A za to sigurno nije lijecnik kriv.

Zvala sd. Bitno je da tata tj pratnja (to nisam detaljno jer apdurdno mi je da npr mama koja je njih 5 rodila nema pojma o porodu) ima potvrdu o trud tecaju. Bilo gdje i bilo kada. Jupi! Ja na miru.
Ogradica...poslikam svoj komplet 200kn koliko se sjecam u tekstil prometu. Samo da izvucem iz ormara

Ja cu ti prva priznati da sam usla u trudnocu sa minimalnim znanjem o njoj i porodu, sa malo djecom imam iskustva ali ovo ostalo....sve nešto ofrlje
I moram reci da sam dugo mjesala drip i epiduralnu ali kak trudnoca odmice trudim se informirati i napraviti najvise za sebe i svoje dijete, jos sam zbunjena i neodlucna oko nekih stvari ali do poroda si budem poslozila pricu....
Ja cu ti prva priznati da sam usla u trudnocu sa minimalnim znanjem o njoj i porodu, sa malo djecom imam iskustva ali ovo ostalo….sve nešto ofrlje
I moram reci da sam dugo mjesala drip i epiduralnu ali kak trudnoca odmice trudim se informirati i napraviti najvise za sebe i svoje dijete, jos sam zbunjena i neodlucna oko nekih stvari ali do poroda si budem poslozila pricu….
Naeavno, svaka ili barem vecina od nas, je usla u prvu t bez predznanja i informacija. Ali onda je razlika dal ces tako cijelu trudnocu ili ces nesto procitati, otici na radionicu, pitati lijecnika ili ces si reci: a kaj, kako su sve prije mene budem i ja?
Okej, da, zene su i prije radale, naravno. Ali isto tako zene su prije radale doma, bile okruzene drugim zenama koje su joj pomagale u porodu/dojenju, brizi o bebi i sl. Radalo se u polozaju kako ti je pasalo, s lavorom tople vode i krpama. A dns to nije tako. Promjene sustava su, uz neke lose stvari (ne vjeruje se prirodi, sve se vise koriste medikamenti i sl.) donijele i smanjenje morbiditeta majki i novorodencadi i bolju prenatalnu i antenatalnu skrb.
A na zenama je da se informiraju i budu spremne. Meni je jasno da ne moze doktor bas svaki put, svakoj zeni, svaki put otpocetka objasnjavati sta je sta. Ali ako ja, kao rodilja, pokazem doktoru da ja razumijem sto koja intervencija znaci i u stanju sam prodiskutirari s njim potrebu za istom, to ipak nesto znaci. Jer, na stranu grubosti i uzasi kakve doktori rade (a rade ih) ima i zena koje su svakave. Realno. A ima i divnih doktora. Treba raditi na edukaciji svih!! I doktora, i babica i sestara i rodilja. Svih. Pa ce nam svima biti bolje i lakse donijeti zdravu djecu na svijet. A porod uz to, nece nuzno biti traumaticno iskustvo.
Ja sam uvijek nekako sklona biti pomalo naivna i vjerovati da svijet moze biti bolje mjesto. 😊😊😊

Puno ljudi ide u neku pricu s mislju kak bude bit ce, ne shvacajuci da uvijek postoje bolje opcije od toga i da samo treba pitat, krenuvsi od obicnog lijecenja u bolnici do poroda i svega ostaloga u zivotu....nitko nam nista nece dati na dlanu.....sjecam se da smo se u skoli morali izboriti za sebe i svoje ocjene i neznam gdje je to nestalo kad smo odrasli.....

Inaj bas zanimljiv clanak.
Posteljina he bas za curku. Jos ce imat i dekicu It's a boy :P sjecam se da je bila 200-250kn, a sad kad vidim da dodju po 600 muka mi je.

Sanjarka da, pronasli smo prekrasne zlatne leptiricee..
Abies posteljina je prekrasna.. Kad i gdje si to kupilaaa? Bas mi se jakoo svidaa...

🙋♀️ 29
🙋♂️30
14.06.2016 💙👶
Someone i love was never born. 💓😇
22.02.2022 💔 21.tt
27.12 ➕
Baby girl 💗
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji