Dunja...
S jedne strane kuzim i ovo - o cemu ce jedna doktorica pricati nego o medicinskim postupcima. To joj je doslovno posao i struka, i to mi je jasno. Lijecnici su jedino i skolovani za djelovanje. I to je super, kada je to zaista nuzno. Ali to da se ti ne mozes ustati s kreveta u trudovima jer si prikljucen na ctg non stop (kako mi je rekla - zbog sigurnosti vaseg djeteta, i uputila mi znacaj pogled ravno u oci - valjda tako uvjeravaju majke i za vrijeme poroda da sve sto eventualno odbiju ide direktno protiv sigurnosti djeteta ), da nema vode (nakon sto je rekla da porod od prijema u bolnicu u prosjeku traje 12 sati. bez gutljaja vode??), wc ako bas moras, i sl... Pa to nema veze s mozgom.
Ovo sto si procitala je vjerojatno ono na Indexu, sumirano s Rodinih stranica? Nisam sigurna da je to zakonski odredjeno. Trebalo bi naci taj zakon. U svakom slucaju, pratnja je dozvoljena svagdje - to moze biti bilotko, i tako se i predstavlja.
Doula se definitivno ne miješa osoblju u njihov posao, niti donosi odluke umjesto/u ime roditelja.
No, kako je kod nas to sve relativno novo, moguće da neke bolnice po defaultu ne odobravaju prisutnost doula jer nemaju pojma što one točno rade. Ali ako se predstavi kao pratnja, ne vidim problem.
E da, u Vinogradskoj nije moguca izmjena pratnje, malo partner malo druga osoba... Nemaju predradjaonu, samo radjaonu i partner je s tobom i za vrijeme trudova i za vrijeme izgona-- to je recimo plus. Koliko znam, na Sv.Duhu pratnja moze doci tek u boks, a u predradjaoni su zene same sa sobom.
Maja i duny necete ni osjetiti da trebate piskiti a u predradaoni nebi ni voljele da vam bude pratnja tj muz sa rasirenim nogama na izvolite...vodu cete moc pit ako vam je tko bude imao dodat (zato cete imat pratnju) inace cete vecinu vremena provest same i necete moc doc do torbe s vodom...
Uglavnom moj savjet je da se ne opterecujete previse s nicim jer i tako zena koja prvi put rada nikad ne moze znat sto je u stvari ceka i nikako ne pokusavajte isplanirat porod u svojoj glavi jer to jednostavno nije moguce! Uzivajte u trudnoci i razmisljajte o njoj dok ste trudne a o porodu necete ni imat kada ,kad dode vrijeme ic cete rodit i necete se ni snaci a sve ce proci i drzat cete svoje bebe
Znam da vam sad svi savjeti idu na zivce i sve se cini kao pametovanje ali ovo vam govorim jer sam kroz to prosla,citam vas i citam sebe tad 😙
I taaakooo..
Dobro vam jutro.. Otvorila oci prije pola sata i sada ih vise ne mogu zatvoriti..
Prijateljica dns ide na carski, stize joj sin nakon spontanog, 6 godina pokusavanja i 3 ivf-a... I danas ce drzati svog sina... Uf, uf!!
Spavala sam kao klada, jucer sam se bas nahodala, ne znam bas do kad cu moci toliko, ali dok ide, ide. Bitno mi je da me ne love kontrakcije, nemam grceve u nogama, spavam dobro...
Starim, slazem se ja s tobom da se ne treba opterecivati previse s porodom, za sad to niti ne radim. Ja mantram da ce doma puknut vodenjak, krenut trudovi, bit cu doma sto duze, doci u bolnicu, dobit epiduralnu, namazat ce me s Dianatalom i rodit cu bez po muke!! 😁😁😁😁
Takav si porod zelim!!!
I mislim da cu roditi 29.5. Takav imam osjecaj..
Sanjarka, kako ces ti tako dugo raditi? Imas li godisnjeg starog/novog za iskoristiti?
Ja cu od 24.3. koristiti 2 tjedna starog i 2 tjedna novog godisnjeg, a onda od 22.4. imam pravo na otvaranje porodiljnog 45 dana prije poroda.
Doduse, doma sam pa mi je svejedno, ali placa ce se vratiti u normalu.
Cure, jel netko zna kojeg u mjesecu sjeda rodiljna naknada? Jel isto kad i komplikacije? Oko 20. u mjesecu?
Pusa svima, idem probati zatvoriti oci na jos koju minutu.
Gladna sam.... ☕🍳🍞
Maja i Dunya slazem se sa Starim- ne opterecujte se sada s time...uostalom sve ovisi i o babici...meni je jedna dozvolila na wc, druga mi uvalila kateter,a treca dala bubreznjak da pisam u njega...na stolu (!!!) Ocito, vodu sam svo vrijeme pila, nitko mi rijec nije rekao za to. Ista stvar je i s epiziotomijom...netko ju izbjegava, nekome je ko dobar dan. Evo mene nisu rezali, dok moju cimericu jesu...i to za bebu koja je bila skoro kilu manja od mog. Kaze joj babica kad je izasla beba-ajme da sam znala da je ovak sitna, ne bih vas rezala... eto, sto ljudi sto cudi, ko uvijek i svugdje, tako i u rodilistu-sve ovisi na koga naletite, i ako na to ne mozete utjecat, nema se smisla opterecavat. I jako je tesko isplanirat porod-meni je cijeli tijek poroda isao suprotno od planiranog, samo zbog toga jer mi je prsnuo vodenjak prije nego sto se bilo sta pocelo događat-jbg, na to se ne moze utjecat. Doula je super ideja, pogotovo za prvorotke i mislim da ce vam to puno znacit, tako da...opustite se samo i u miru docekajte svoje zdrave bebice-to je najbitnije!
Dunya da, rodiljna sjeda otprilike kad i komplikacije-između 15-20og ako se dobro sjecam. Btw, mislim da ne zelis da ti doma pukne vodenjak-cim ti iscuri voda, beba treba sto prije van jer ostaje na suhom i podlozna je infekcijama (i moj je ostao zbog toga 10 dana na neonatologiji) tako da u tom slucaju obicno posegnu za dripom, bez obzira na tvoje trudove, cilj je sto prije dovrsit porod. Ne zelim te plasit, mene su pri dolasku u bolnicu prvo pitali-di si do sad, iako je proslo tek oko pola sata...a bila zatvorena ko tegla krastavaca
Dobro jutro!!
Vidim tema poroda je jako aktualna
Dunyasha dekica za Niku je predivna!! imam jednu vrlo slicnu, ali puno većih dimenzija iz svog djetinjstva pa budi uspomene
Sad jedno ozbiljno pitanje: cure koje ste nisko nosile posteljicu na početku, je li vas probadalo u području rodnice? Onako neka kratka oštra bol?
Sortiraj odgovore
Najstariji