Ja se takoder slazem sa Majadila !
Sve je u pristupu. Jer netko ima ruznih iskustava sa poroda upravo jer su one same bile bezobrazne umjesto da suradjuju… Naravno da smo mi osoblju samo broj ali zasto se ne potruditi da im bude zao sto te ne tretiraju kao sto ti njih tretiras. Kad vide da si spremna na suradnju i na ono sto ti kazu odmah ce se i njihovo ponasanje promjeniti. Nemoze netko na ljubav odgovoriti nasiljem zar ne?!
Uvijek mi je otac govorio; ''Umiljato janje dvije majke sisa.''
i meni su dvije važne osobe doživjele isto, vratile su se iz rodilišta praznih ruku. I još jedna osoba se vratila sa bolesnim djetetom nakon divne i zdrave trudnoće. U čak 2 od ta 3 bliska slučaja nameće se zaključak da se to dogodilo jer pod:
a) nema dovoljno osoblja da se posvete rodilji (ne potpuno, nego dovoljno)
b) nema dovoljno resursa (štednja, izbjegavanje carskog)
c) znaju da se tako mogu ponašati jer im nitko ništa ne može i između sebe se štite
Iskreno, ne čujem toliko ružnih priča o postupanju liječnika i osoblja u drugim medicinskim granama koliko ih ima u rodilištima. Smatram da broj rodilja koje se zateknu u rodilištu u doba kad i ja rađam ne može biti opravdanje da se meni ne posvete dovoljno.
Koliko sam puta čula/pročitala: "strah me ići na drugo dijete", "ne želim više rađati drugo dijete"... možda bi bilo pametnije da se neka sredstva ulože u poboljšanje uvjeta u rodilištima nego da se natalitet povećava tako da se daju financijske inekcije mnogobrojnim obiteljima. Jučer gledam na TVu prilog o jednoj siromašnoj obitelji, masa djece oko nje, gladni, žena ne radi, muž ne radi, podstanari su. Žive od rodiljnih naknada. Možda bi bilo pametnije uložiti sredstva koja bi prevenirala postupanja "neću ići na drugo dijete jer imam traumu sa prvog poroda!"..
Možda bi naše osoblje trebalo poslati u inozemstvo na edukacije, da vide kako se prema rodiljama ponaša u Austriji, Njemačkoj... kad bi samo taj dio promijenili, sigurna sam da naše cure ne bi išle rađati u Feldbach, Postojnu, a Podobnik bi radio samo za hrvatske celebrityje!
Ja znam da ne želim nalijeganje, rezanje, vakuumiranje i prijetnje da ne želim na boku jer ću ubiti svoje dijete. Nisam glupa, infomirana sam, želim normalan porod, nenasilan i surađivat ću da se tako i dogodi. Isto očekujem i od njih...
Fantaziram jeld??
Dunyasha, rodit cu na SD i prvo sam i svima vam zelim takvo ophodjenje i iskusvo. Nisam imala nikakvu vezu i svi su me zvali skolski primjer. Kombinacija lakog poroda i dobrog osoblja. Ali vam o cimericama necu tipkati. Koliko su bile bezobrazne prema sestrama i non stop su visile na onom dugmicu za pomoc pri dojenju, a kad bi sestra otisla, nisu uopce same pokusavale.
Ja se tjesim sada sto se blizanacka smatra rizicnom pa ce valjda i bolje paziti na nas.
Sanjarka, i ja cu opet sama u boks. Ne smeta mi, nije on za to i iskreno mi je rekao.
Sanjarka
Ja sam imala u planu trudove prosetati doma, s prijateljicom, bez ikakvih dripova, rezuckanja itd. Onako opusteno i svjesno da boli, ali da mi je pametnije da sam doma.
Zbog prenesene T se sama javljam u rodiliste, strah od pokakane vode je ipak bio prevelik. Dolazim na patologiju i istu vecer popijem ricinusovo ulje, ujutro klistir. Nije se nista pokretalo. I onda cekanje. Nitko nije nista silio. Tek 6 dan poslije toga u ponoc dobivam prvi gel. Ujutro u 6 drugi i nakon njega krecu trudovi i visoko prsnuce vodenjaka. U boks sam usla u 11h.
Zbog vodenjaka i gela idem odmah na stol bez brijanja i klistira. Spajaju me na infuziju i drip. Ne znam koliko je sati bilo kad sam dobila epiduralnu. Nisam vikala, zato se je babica obecala da nece rezati. Cak sam ju za ruku primila i objasnjavala. Ali cijelo vrijeme je bila nasmijana. Obilazila me, masirala, i iako me do epi strahovito bolilo, znala sam da se dobro ponasaju. Doktorica me pregledavala par puta, nisu bili u istom boksu jer je bilo jos zena koje su radjale. Slusala sam sto mi govore, trudila se prodisavati. Nakon epi pocinje toliko divno razdoblje. Ma milina. Anestezilog divan. Ma ona sestra na prijemu, Marina s kracom smedjom kosom, divni su bili zaista. Kad je mm zvao da netko dodje dosli su. Posto za drugacije ne znam, opet bi potpisala isto. Ako ne ide prirodno, ne ide. Znam da su zbilja dugo pustali da krene samo. I nisam niti jednu losu stvar cula od rodilja dok sam lezala u bolnici. Ali sam cula da su neke dosle sa puno svojih planova, i nisu htjele pristati na apsolutno nista, ali ako ne ide nesto veca je vjerovatnost za hitni carski itd. Ne forsiram u zivotu nista pa tako ni porod. Nadam se da ce ovaj put krenuti samo doma laganini, ali ako ne bude slobodno mogu sve ponoviti. Bas sve. Jer nemam traume zato sto moj porod nije bio potpuno prirodan. Ako je covjek bolestan i ne moze se prirodno izlijeciti isto uzima lijek. Tako gledam na to. A znam da ce mi biti divno, bez obzira na bol, i znam da cu opet moci trcati po stepenicama tri dana nakon poroda. Mantram mantram 😍😍😍
Create a life that feels good on the inside, not one that just looks good on the outside.
bok curke!nadam se da ste sve dobro i da bebači rastu :) čitam vas skoro svaki dan, ali ne stignem baš pisati. zadnjih par dana sam se bacila na proučavanje kolica. Bebetto su mi ušla u uži izbor, ali mi jučer MM kaže da ćemo na kraju sve od opremene od rodbine dobiti, tako da će kolica na kraju biti Stokke. ako ništa drugo uštedila sam si vrijeme hodočašćenja po dućanima i peglanja kartice.sad se mogu posvetiti kupovanju robice kad saznam spol..vidim da pišete o porodu.. ja se nekako izbjegavam zamarati sa tim šta i kako će biti. MM ide samnom i to je od početka govorio. kaže da ako ja moram prolaziti kroz tu bol da je najmanje što može učiniti da bude tamo uz mene.. i mogu reći da mi je nekako lakše kad znam da neću biti sama. što se tiče osoblja, ja znam za sebe da ću prema njima biti ljubazna i da ću pokušat surađivat koliko god budem mogla za doborbit sebe i djeteta..e sad, ako oni budu bezobrazni, bude muž odgovorio :) nego, dajte mi javite kako se stavlja slika na forum ?? pls detaljnije objašnjenje jer sam malo poglupavila u zadnje vrijeme ( pripisat ću to trudnoći :)) mene naime muči moj "trbuh" kojeg još skoro pa i nema.. a 19tj sam..vaga pokazuje +3 ( vjerojatno sada čak i više jer se nisam vagala ima 10 dana ) sve čekam kad će se krenut baš vidjet , a ono ništa pretjerano...znala sam imat veći trbuh poslije dobre klope :)
Sortiraj odgovore
Najstariji