Jesenske bebe/mame 2018

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Schinin
    11. Travanj 2018. 14:43

Vidim zadnjih par postova ste pisple o stitnjaci...znam da dosta dr me salju to kontrolirat, a principijelno je jako vazno jer razina hormona itekako ima utjecaj na razvoj ploda, vazno je da i trudnice koje nikada nisu imale problema kontroliraju jer jako cesto se nepravilnosti primjete bas u trudnoci, nekad bude samo za vrijeme trudnoce... Prvo u trudnoci je potrebno vise hormona nego bez trudnoce - dvoje vas je 😉. Drugo u trudnoci se proizvode posebni proteini koji "uhvate" hormon a on tako uhvacen nema nikakvog djelovanja, tako da odmah treba kolicinski vise. I trece, cesto u trudnoci dodje do hashimoto thyreoiditis - autoimuna upala stitnjace, nitko nije bas siguran zasto je to tako, ali eto bude...
    Sto se tice terapije, TSH je od 0,5-4,5 u normalnim granicama, dakle ako je sve ostalo u redu mogu se te vrijednosti akceptirati. Za mpo napr. Se ide TSH ispod 2 jer su tada bolji rezultati sto se tice opstanka trudnoce. I ako je problem poznat od ranije ide se da TSH bude negdje 1-2. za sve ostale, kazem do 4,5 se moze akceptirat, ali iz iskutstva vecina pacijenata ima simptome i kad je TSH 3 a posto ja kazem da tretiramo pacijenta, a ne labaratorijske nalaze, ja bih u zavisnosti toga kako se pacijent osjeca prepisala terapiju iako je TSH u granicama normale....

• anusha
    11. Travanj 2018. 15:03

Schinin, čini se da dosta toga znaš o štitnjači pa da pitam. 
    Koliko zaista takva mala odstupanja od maksimalnih vrijednosti koje neke cure ovdje imaju, zaista utječe na razvoj beba? Puno se piše o toj opasnosti ali dobila sam dojam čitajući članke i forume da se ta opasnost zapravo odnosi na zaista velike vrijednosti tsh, a sve ovo što je malo odstupanje je zapravo samo reagiranje po principu bolje spriječiti nego liječiti. Znači, ne govorimo o dvoznamenkastim ili još gore, troznamenkastim vrijednostima. Ima li tu logike, jesam dobro shvatila ili se samo tješim?

Schinin
    11. Travanj 2018. 15:19

Anusha specijalista sam nuklearne medicine, tako da mi je to kruh svagdasnji 😂 
    Principijelno nije TSH opasnost, jer on u biti i nije Hormon stitnjace, nego hipofize i treba da kontrolira Rad stitne. Mala odstupanja u TSH vrijednostima znace da negdje nesto ne stima, dok su obicno fT3 i fT4 (koji jesu hormoni stitne) u granicama normale i tu nema opasnosti za plod, ali se treba pravovremeno reagirati. Kad je TSH dosta visi ili u dvoznamenkastim brojkama, tu onda opasno nesto ne stima i tu naravno postoji opasnost 

Endzrue
    11. Travanj 2018. 15:21

pepe1907

upadam u ovu temu jer je najaktivnija 😉 u 5 sam.tjednu, naručena na prvi pregled 25.4… sestra mi rekla da uzmem folnu kiselinu…jel okej da uzmem elevit pronatal ili bas isključivo moram čistu folnu?

Ja sam si uzela twinlabovu folnu vrijednost 600 i nemam problema nikakvih.. Folacin nisam htjela 

petrapp2605
    11. Travanj 2018. 15:22

Garavusa005 baš si❤️! I naravno da ćemo zato pisati naše dogodovštine tokom dana, ili se pojadati jedna drugoj, kad je ovako puno lakše 😊 ponekad samo jedan post može razveseliti do neba kada ti baš treba. 

• anusha
    11. Travanj 2018. 15:29

Schinin, hvala na pojašnjenju. Dobro je imati jednu takvu u svojim redovima, sigurna sam da će biti još upita vezanih za štitnjaču 

11. Travanj 2018. 15:35

Baby.k

anusha

Da li ti je rekao vrijednosti šećera i tsh? Ma lako za jagode sa šećerom; ti uzmi neke dovoljno slatke pa ti šećer ni ne treba

Šećer 5.3 natašte a da bih u trudnoći trebao biti ispod 5. Tsh mi nije rekao točno, samo da je i dalje povišen. Prošli put je bio 3,4 a na nalazu prije 3,1.
    Slatke još nisam uspjela naći al još ima vremena😁😁

Meni je isto šećer bio 5,3 kao malo povišen pa mi je doktor rekao da pripazim što jedem (nije specificirao što točno, dal samo šećer ili sve ostalo što dijabetičari ne smiju) ali i ja sam malo bila bedasta - pametnjakovićka mislila da "natašte" znači min 6h ne jesti, ali su mi u labosu rekli da to znači minimalno 12h pa su me odmah upozorili da to može pomaknuti rezultate TSH i glukoze. Ja nikako nisam mogla jedno jutro biti natašte u tom periodu. Sigurno nekih mjesec dana sam se ustajala jesti jer sam imala straaaaaašne napadaje gladi tako da sam jedno jutro ustala jesti u 2 ujutro umjesto u 4, pa sam onda mislila da mogu izvaditi krv u 8. (To je u tom trenutku bilo tako logično ) Vidjet ćemo idući put kakav će biti rezultat ali meni baš slatko niti ne paše. Zna mi biti i dalje mučno i to baš od slatkoga. Eventualno pojedem sladoled, ali nakon što pojedem nešto konkretno, nikako na prazan želudac. 

11. Travanj 2018. 15:37

I hvala svima koje ste pohvalili post. Drago mi je da mislimo i osjećamo jednako 

petrapp2605
    11. Travanj 2018. 16:04

garavusa005 ja sam nutricionist, pa mogu podijelti puno savjeta vezanih uz prehranu i na što da pripaziš, sve je dobro dok ti ne nametnu strogu dijetu od 1800 kcal koje se onda moraš pridržavati htjela ne htjela 

Looda_vila
    11. Travanj 2018. 16:31

veks

Looda_vila

Dr.Pall je inace fenomenalan doktor. Ljubazan, strucan, strpljiv..mozes se preko maila sve sa njim dogovorit ilo pitat sto te zanima, a ordinacija mu je sva nova, bolje od vecine privatnika. Ja sam eto isla na prvi pregled kod privatnika, svidilo mi se i tamo , pa sam ostala i dalje.
    Ako ti se sestra ne javi na telefon, samo reci, zaletit cu se ja do ordinacije. 😉😉
    Looda_vila bila si u pravu, nitko se ne javlja cijeli dan, mislim da sam tridesetak puta zvala

Haha i mislila sam si. 😁 zaletit cu se sutra do ordinacije, pa cu pitat:)

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.