Dohrana dojenog djeteta

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    21. Travanj 2018. 10:26

Blume

Gumbek, hvala na odgovoru! Jedino mi nije sasvim jasno nakon ovih vocnih kasica, odnosno uvodjenja vocnog obroka prilagodjenog starosti bebe, kada poceti sa povrcem? Ima li smisla uvesti npr mrkvu i slicno nakon desetak dana voca i onda dalje ostati na tom jednom obroku dnevno, povrtnom, dok se ne uvedu kasnije oba

Ja sam recimo pocela s povrcem, uvela sam 4-5 namirnica, onda sam uvela rizu i cini mi se proso, pa smo malo kombinirali sve to. Onda sam uvela 2-3 vocke i poslje sam uvodila kako sam sto nabavljala obzirom da je bilo ljeto pa je namirnica bilo na biranje.
    Osobno se nisam strogo i slijepo drzala kalendara, ali sam pazila da je nova namirnica 3 dana, pratila sam svoju curu i njoj prilagodjavala.
    Ona aplikacija mi je recimo super bila jer pise sto otvara a sto zatvara, pa sam lakse kombinirala.
    Probajte s mrkvom, ona se super s jabukom kombinira, ali sama mrkva zna isto malo zatvarat pa nemojte pretjerat. 
    Sve vam to na pocetku dodje kao igra, dok ne skuzite sta vama i vasoj bebi najbolje pase. 
    A sad dal ce strogo biti vocni ili povrtni obrok, mislim da je manje bitno. 

• Blume
    21. Travanj 2018. 21:36

Hvala! Posto sam pocela vec sa jabukom, nastavit cemo pa onda dodati i povrce u meni. Nadam se da ce bit jednako entuzijasticna kao i za ovu prvu zlicu, posto smo se dovoljno namucili sa dojenackim strajkanjem 😊. Tnx

dea32
    22. Travanj 2018. 08:43

Ako beba zna imati problema sa stolicom, najbolje da za pocetak odgodite uvodenje rize i mrkve jer ce jos pogorsati situaciju. 
    Taj jutarnji obrok ne mora uvijek biti povrtni ili vocni, kad uvedete namirnice prilagodene dobi, moze se kombinirat jedan dan vocni sa zitaricama, drugi dan povrtni ili kako vam lakse/sto imate doma.
    Od zitarica najbolje proso, amaranth, zobene pahuljice (ali bio, ne one instant u prahu ili sl). 
    Od voca i povrca dajte sezonsko, s tim da je oprez na jagode (iako sam ja domace davala).

• Blume
    22. Travanj 2018. 14:49

S obzirom da beba ima tek 5 mj, zbog glutena bi ovaj mjesec ipak pricekala sa zobi, ali druge, odnosno bezglutenske zitarice bi uvela. Nisam sigurna glede povrca. Dosta kalendara navodi povrce tek sa 6 punih mjeseci. Jabuka, evo od danas i kruska nam ide super. I beba zeli i trazi jos. Dajem joj 50 ml, kasice, ali mislim da bi i cijelu krusku pojela. Da li joj mogu za dva dana dodati pir u navedeno voce, da pojacamo kalorijski unos? Sitna je i zivahna, mislim da zeli papat jos, a nisam sigurna smijem li radi gramaze. I da li, sta mislite, ipak i povrce neko ubaciti s obzirom na dob. Jedostavno mi se cini da je gladna i trazi, a kad vidi nas da papamo, mrmlja i prati svaki zalogaj 😊

22. Travanj 2018. 15:19

Blume

S obzirom da beba ima tek 5 mj, zbog glutena bi ovaj mjesec ipak pricekala sa zobi, ali druge, odnosno bezglutenske zitarice bi uvela. Nisam sigurna glede povrca. Dosta kalendara navodi povrce tek sa 6 punih mjeseci. Jabuka, evo od danas i kruska nam ide super. I beba zeli i trazi jos. Dajem joj 50 ml, kasice, ali mislim da bi i cijelu krusku pojela. Da li joj mogu za dva dana dodati pir u navedeno voce, da pojacamo kalorijski unos? Sitna je i zivahna, mislim da zeli papat jos, a nisam sigurna smijem li radi gramaze. I da li, sta mislite, ipak i povrce neko ubaciti s obzirom na dob. Jedostavno mi se cini da je gladna i trazi, a kad vidi nas da papamo, mrmlja i prati svaki zalogaj 😊

Probajte s tikvicom. 
    Mi smo upravo nju kao prvo povrce uveli, ne zatvara, dostupno tokom godine, ne napuhuje, a nije napadan okus.
    S pirom nemam iskustva. 
    Mislim da smo mi proso uveli odmah iza rize, nisam sigurna napamet ovako

Balda
    22. Travanj 2018. 18:22

Pir sadrzi gluten

dea32
    22. Travanj 2018. 22:14

Zob je u pravilu bez glutena, ali prilikom obrade ili pakiranja moze doci do kontaminacije, sto ne velika razlika (onima koji su osjetljivi na gluten nije). Pir sadrzi gluten, ali je drugacijeg svojstva nego onaj u psenici pa je lakse probavljiv. Moze se uzeti gris od pira.
    I szo preporuca alergene davati ranije, bez odgadanja kao i to da se ne treba drzati neke posebne tablice.
    Ja osobno nisam pazila na to, svakome je na izbor, naravno.
    Mozete uvesti palentu, ali krupicu ne instant. 
    Ako ste na facebooku, preporucam grupu 'Domace kasice za nase bebe', imaju od recepata, tablica, dokumenata sto, kako, zasto i kada. I nutricionisticu u grupi koja ju ujedno i vodi..

dea32
    22. Travanj 2018. 22:19

Osobno sam misljenja da se prvi mjesec upoznaju sa hranom vise nego sto zapravo pojedu kalorijski dovoljno. Ipak jedna jabuka ili kruska imaju manje kalorija nego mlijeko koje je ionako osnova prehrane djeteta do god dana. 
    Ono sto se preporuca je obrok velicine bebine stisnute sake, iako ce nekad pojesti manje.
    A ovo za gledanje i mrmljanje, oponasa ono sto vi radite,tako uci, ne mora znaciti da je gladna. Mene moj mali od 4,5 mj gleda dok jedem i kako bi rekli 'jede ocima', sto ne znaci da je gladan jer je upravo prije toga jeo..

• Blume
    22. Travanj 2018. 23:45

Da, na proso sam mislila, ne pir, bila je greska u pisanju.  Ja sam iskljucivo pocela sa dohrananom ranije zbog kalorijskog unosa, odnosno da beba dobije na tezini. Posto smo velikih problema imali sa njenom stolicom nakon,po preporuci pedijatra, uvodjenja nestle-ovog sinlaca, sada sam mislila nakon jabuke i kruske podebljat ih nekim ugljikohidratom. Podoji su nam se sveli na 2-3 min, ako smo sretni 5 min, a toliko je zivahna da me ljudi i pitaju koliko cesto jede, posto potrosi sve kalorije „trcanjem“ 😊. Ad je pila samo kratko, par dana oko 6 tjedna, nakon cega smo se vratili dojenju. Pokusala sam opet, ali ni cut, vise proizvodjaca, bocica, na casicu. Samo se strese i ispljune. Danima sam pokusavala. Brine me sto su podoji tako kratki, odnosno da ne odustane i od toga, jer smo, posto je strajkas dosta mukice imala. Premalena je za ikakvo drugo mlijeko, tako da nemam izbora vec joj davati dohranu, ako je moguce bez bojazni da ce ju zatvorit i da ce dobivati dovoljan unos energije

dea32
    23. Travanj 2018. 07:34

Blume, beba od 5 mj je jaca i moze u 3 min navuci i posisati dovoljnu kolicinu mlijeka u odnosu na novorodence. Ako ste vi kao roditelji sitnije grade ne moze ni beba biti debela i velika.
    Svi ovi instant prasci su zapravo puni secera, sa malo nutritivno bogatih sastojaka.
    Istrazuj, kombiniraj namirnice i nadam se da ce beba prihvatiti.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Odustani