Beba Zdravlje i njega bebe 12. travnja 2021.

Moja beba plače zbog kolika: Prepoznaj kolike i kako ih olakšati svojoj bebi?

beba kolike grčevi
Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenački grčevi ili kolike nisu simptom bolesti, a prate ih gotovo svakodnevne epizode plača, crvenilo lica i bebin trbuščić je napet i napuhnut

Već i prije nego što beba dođe u kuću, roditelji slušaju o neprospavanim noćima i plaču na koje će se morati priviknuti. No što kad beba plače gotovo neutješno, nije gladna niti bolesna i baš ništa je ne može umiriti? U tom slučaju beba najvjerojatnije ima dojenačke grčeve ili kolike.

Najjednostavnije ih je prepoznati po određenom obrascu, a to su epizode plača koje traju više od tri sata na dan, ponavljaju se kroz barem tri dana u tjednu, a traju oko tri mjeseca. Prate ih iznenadne epizode glasnog plača, bljedilo ili crvenilo lica i grimase lica kao da ih nešto boli. Bebin trbuščić je napet, napuhnut i dijete privlači nožice, diže glavicu i stišće šake.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Plakanje bebe

Prema nekim statistikama, dojenački grčevi pogađaju od 10 do 30 posto djece, a prema drugim 5 do 25 posto. Važno je znati da kolike nisu simptom bolesti i ne ugrožavaju zdravlje djeteta, ali budući da dugo traju, roditelji žele napraviti sve što mogu kako bi ih olakšali svojoj bebi.

Uzroci nisu poznati, ali češći su kod nedonoščadi i prvorođene djece

Iako su kolike poznate već tisućljećima i postoje povijesni zapisi o njima, uzrok još danas nije poznat. Postoje mnoge pretpostavke: nezrelost probavnog trakta, pojačani rad crijeva zbog razvoja probavnog sustava, fiziološka nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera) koja dovodi do pojačanog stvaranja plinova - uglavnom vodika, različitost u odgovoru na vanjske stimuluse, nezrelost cirkadijanog ritma, središnjeg živčanog sustava. Statistike pokazuju i da prijevremeno rođena djeca, s porođajnom težinom manjom od 2500 grama, trostruko češće imaju grčeve.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Također, grčevi se ranije pojavljuju ako se beba hrani zamjenskim mlijekom (u prosjeku oko 2. tjedna života) nego majčinim (u prosjeku oko 6. tjedna). Češći su kod beba čije su majke doživjele stres tijekom trudnoće i porođaja te kod majki koje puše. Zanimljivo je da prvorođena djeca češće imaju grčeve nego njihova braća i sestre.

U mnogim zemljama diljem svijeta roditelji beba s kolikama češće posjećuju liječnika nego roditelji djece koja ih nemaju. Procjenjuje se da je 10-20 posto posjeta liječniku u prva dva mjeseca vezano isključivo za pojavu dojenačkih grčeva. Ako beba nema simptome bolesti poput temperature, povraćanja, proljeva, izostajanja stolice, nenapredovanja na tjelesnoj masi te dobro jede, raste i razvija se, velika je vjerojatnost da je bebin plač znak kolika.

Kako olakšati bebi?

Iako su grčevi kod bebe često stres roditeljima, važno je da je roditelj smiren i strpljiv kad joj nastoji pomoći. Korisno je ritmično njihanje, nošenje u uspravnom položaju, masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu, a često preporučivana metoda je i povijanje dojenčadi čime se nastoji simulirati situacija kakva je bila u maternici.

Nošenje bebe, posebno u položaju da je bebin trbuščić na našem trbuhu, i istovremeno se krećemo, ritmičnošću našeg kretanja potičemo spontanu masažu bebinog abdomena. Na taj način bebi pomažemo i u poticanju boljeg rada crijeva i bolje probave.

Bebin trbuščić možeš masirati tako da najprije ugriješ ruke. Stavi ih na bebin trbuh, pokušaj se opustiti i smiriti svoje disanje, udahni zrak duboko na nos i lagano izdiši na usta pritom izgovarajući glas S. Napravi 5-6 uzdisaja i izdisaja zaredom. Skupi prste desne ruke i dlanom pređi od gornjeg dijela trbuha prema donjem. Kada desnim dlanom dođeš do donjeg dijela, lijevom počni masirati na gornjem dijelu trbuha. Masiraj naizmjence jednom pa drugom rukom tako da napraviš šest izmjena ruku u jednom ciklusu masiranja. Rukama obuhvati djetetove potkoljenice. Savij noge prema trbuhu i zadrži ih pola minute u tom položaju. Zatim lagano smanji pritisak, ispruži noge i pusti da se dijete odmori i opusti. Masažu i vježbe treba provoditi svakodnevno tijekom dva tjedna da bi tretman bio koristan.

Kod uspavljivanja bebe preporučljivo je uvijek ponavljati istu rutinu - u mirnom okruženju previti ili okupati dijete, soba u kojoj spava ne mora biti sasvim u tišini jer bebe vole tzv. "bijelu buku", zvukove koji je podsjećaju na boravak u maternici. Svaki roditelj s vremenom će shvatiti na koje zvukove i metode smirivanja beba najbolje reagira.

Koji god način odabrali, savjet roditeljima je da pokušaju biti strpljivi, jer i to stresno razdoblje će proći.

Majke koje moraju odabrati zamjensko mlijeko kada ne doje ili dojenje nije moguće, a čija djeca pate od zatvora za pomoć oko odabira mliječnog pripravka trebale bi se obratiti svojem pedijatru. S više od 150 godina stručnosti i napornog rada, Nestlé® je postavio temelje za istraživanje i inovacije u prehrani dojenčadi i male djece. Uzimajući u obzir njihove prehrambene potrebe kako bi ispunili zahtjeve naših malih jedinstvenih potrošača. Za više informacija upitajte vašeg liječnika ili posjetite www.nestlebabyandme.hr stranicu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Nini1985

    http://www.sadrzaj.net/2021/03/grcevi-kod-beba.html

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.