Beba Zdravlje i njega bebe 27. rujna 2018.

Cjepivo protiv pneumokoka: Stručnjaci misle da je za našu djecu najbolje 13-valentno

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Okrugli stol 'Cijepljenje protiv pneumokoka ulazi u kalendar, što dalje?' okupio je istaknute predstavnike struke koji su odgovorili na pitanja vezana uz najbolji odabir cjepiva

U organizaciji Klokanice u utorak, 25. rujna, održan je okrugli stol pod nazivom "Cjepivo protiv pneumokoka postaje dio kalendara, što dalje?" na kojem su stručnjaci razgovarali povodom uvođenja cjepiva protiv pneumokoka u Nacionalni kalendar cijepljenja za 2019. Istaknuti stručnjaci odgovorili su roditeljima na pitanja vezana uz najbolji odabir cjepiva, važnost uvođenja novog cjepiva u kalendar te kako dijete pripremiti za cijepljenje.

Bakterija Streptococcus pneumoniae ili pneumokok uzrokuje upale sinusa, bronha, pluća, uha, a može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, često otporna na antibiotike, a najopasnija za djecu vrtićkog uzrasta, no može biti vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća.

Možda te zanima... 7 stvari koje morate znati o pneumokoku i bolestima koje uzrokuje Vrtić

Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci. „Nije potrebna nikakve posebna priprema. Prije cijepljenja dijete mora biti zdravo i treba ga pregledati pedijatar. Prije cijepljenja nije potrebno davati nikakve antipiretike i analgetike unaprijed, eventualno zbog smanjenja osjećaja boli uboda igle može se staviti krema na mjesto uboda, a starijoj djeci važno je objasniti, na njima prihvatljiv način, što će se događati u ordinaciji kako bi eventualna bojazan bila što manja.“, istaknula je pedijatrica Iva Palčić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

 

Koju vrstu cjepiva će djeca dobivati?

Na tržištu postoje dvije vrste cjepiva – PCV 10 i PCV 13 – oba su cjepiva registrirana na tržištu Europske unije, no cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna serotipa 19 a, 6 a i 3 koja nisu sadržana u cjepivu PCV 10. Prema preporukama Hrvatskog pedijatrijskog društva cjepivo PCV 13 svakako je prikladnije za Hrvatsku iz razloga što su upravo serotipovi 19 a i 6 kod nas učestali i problematični zbog visoke otpornosti na djelovanje antibiotika. Serotip 19 a ujedno uzrokuje najgore oblike pneumokoknih bolesti, a javlja se u 47 posto djece mlađe od pet godina.

„Treba znati kako od pneumokoknih bolesti obolijevaju uglavnom zdrava djeca te cijepljenje samo rizičnih skupina nikako nije dovoljno za zaštitu cjelokupne populacije. Što se tiče odabira cjepiva između PCV 13 i PCV 10, a uzevši u obzir distribuciju i zastupljenost serotipa u Hrvatskoj, nema dileme kako prednost dajemo cjepivu PCV 13. No što će biti i krajnji odabir za uvođenje u Nacionalni kalendar, odlučit će zdravstvene vlasti te visina cijene i mogućnosti budžeta. Ipak, uvođenje bilo kojeg cjepiva je bolja solucija od trenutne.“, istaknuo je prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, a doktorica Iva Palčić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist pedijatrijske nefrologije nadodala je kako se ona i Društvo pedijatara nadaju da će odabir biti svakako PCV 13.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Trenutačno država osigurava besplatno cijepljenje protiv pneumokoka za osobe visokog rizika kao što su dijabetičari, oboljeli od karcinoma, oboljeli od kroničnih plućnih bolesti, imunološki bolesnici i srčani bolesnici, a svi oni dobivaju cjepivo PCV 13.

"Samo ime cjepiva jasno kaže da cjepivo PVC 13 ima 3 serotipa više od cjepiva PCV 10. Već dugi niz godina bavim se ovom tematikom i radim kao imunolog i pratim djecu s kroničnom bolestima i imama dugogodišnje iskustvo s cijepljenjem protiv pneumokoka, još od kada smo ih cijepili sa 7 valentnim cjepivom. Kada se gledaju podaci iz literature u zemljama koje su prvo imale 7 valentno cjepivo i onda su uvele 13 valentno cjepivo, vidi se značajan pad pobolijevanja od invazivnih pneumokoknih bolesti kao i drugih pneumokoknih bolesti. Ako gledamo u tom kontekstu, uvijek je bolje odabrati cjepivo s više serotipa. No to ne znači da ovo s manje serotipa neće imati svoj učinak“, naglasila je prim. Jadranka Kelečić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist kliničke imunologije i alergologije, KBC Zagreb te rekla da joj je "drago mi je da će ulaskom u Nacionalni kalendar sva djeca imati mogućnost besplatno se cijepiti".

Možda te zanima... Spriječite, a ne liječite: Cijepljenjem djece protiv pneumokoka štiti se cijela obitelj Beba

'Jedan od proizvođača uložio je žalbu koja je u postupku rješavanja'

Pitali smo epidemiologa Bernarda Kaića, voditelja Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kako provode natječaj te u kojoj je fazi odluka o cjepivu protiv pneumokoka. "Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi natječaj, a odluku o odabiru najpovoljnije ponude donosi Povjerenstvo osnovano u tu svrhu. Postupak javne nabave Cjepiva protiv pneumokoka (polisaharidno, konjugirano, adsorbirano) za 2019.- 2021. godinu je u tijeku te je objavljena dokumentacija sukladno Zakonu o javnoj nabavi dostupna zainteresiranim gospodarskim subjektima na platformi Elektroničkog oglasnika javne nabave EOJN. U skladu s prijedlogom Savjetodavnog odbora za cijepljenje, osim cjenovnog kriterija koji donosi najviše bodova pri ocjenjivanju dokumentacije, mala je prednost u natječaju dana jednom cjepivu na račun potencijalno veće učinkovitosti u smanjenju broja pneumokoknih bolesti te na račun prednosti s organizacijskog/programskog aspekta (mogućnost korištenja cjepiva u starijoj dobi). Naravno, oba proizvođača misle da su zakinuti objavljenim kriterijima te su pismeno uputili prigovor s mišljenjem da bi kriteriji morali ići više u prilog njihovog vlastitog cjepiva, što nam je drago jer to ukazuje da su su kriteriji ispravno procijenjeni. Jedan je od proizvođača uložio žalbu, koja je u postupku rješavanja", rekao je prim. dr. sc. Bernard Kaić.

Ulazak cjepiva protiv pneumokoka u Nacionalni kalendar cijepljenja zaista je velik napredak u prevenciji zdravlja najmlađih, ali i cijele zajednice, no i odabir konkretnog cjepiva koje će se koristiti sljedeće četiri godine jednako je važno. Cjepivo PCV 13 koristi se u 109 zemalja svijeta (Sjedinjene Američke Države, Kanada, većina zemalja Europske unije), dok je cjepivo PCV 10 prisutno samo u njih 39 (većinom zemlje afričkog i južnoameričkog kontinenta).

Možda te zanima... Cjepivo protiv pneumokoka: Hoće li cijena ili kvaliteta odrediti cjepivo Beba

Na okruglom stolu u organizaciji portala Klokanica sudjelovali su:

1. prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“
2. prim. Jadranka Kelečić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist kliničke imunologije i alergologije, KBC Zagreb
3. Iva Palčić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist pedijatrijske nefrologije, Poliklinika za dječje bolesti Helena 

 | Author: Davor Visnjic/PIXSELL Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.