Beba Zdravlje i njega bebe 10. veljače 2016.

Bljeskalica fotoaparata spasila bebi život

ryder
Foto: Facebook/Andrea Temarantz
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama je spomenula pedijatru 'bijeli sjaj' u Ryderovom oku i tako mu spasila život. Dijagnosticiran mu je retinoblastom, rijetki tumor koji je smrtonosan ako se ne otkrije na vrijeme

Mama Andrea Temarantz često je fotografirala svog sina Rydera, rođenog sa sindromom Down. Uostalom, kao i svaka majka. Prošlog prosinca je primijetila da bljeskalica fotoaparata proizvodi "bijeli sjaj" u Ryderovom lijevom oku na mnogim fotografijama. Prvo je to pripisala lošoj kameri na mobitelu, ali se "sjaj" vidio i na fotografijama slikanim drugom kamerom.

Na redovnom pregledu kad je Ryder imao 4. mjeseca, spomenula je to pedijatru. U roku od 24 sata, Ryderu je dijagnosticiran retinoblastom na lijevom oku. Bijela tumorska masa u stražnjem dijelu oka odbijala je svjetlost bljeskalice. Ryder sad čeka tri do šest oftalmoloških kirurških operacija. Njegovi liječnici procjenjuju da su šanse da će se oporaviti i ipak imati, koliki toliki, vid u lijevom oku oko 99%.

Retinoblastom je rijetki oblik tumora mrežnice (latinski naziv je retina) koji se većinom razvija u ranom djetinjstvu, do 5. godine i pogađa samo jedno oko. Prvi znak je upravo bjelina u zjenici, tzv. refleks mačjeg oka, vidljiva na fotografijama snimljenim uz bljeskalicu. To je jedna od vrsta raka koje su smrtonosne ako se ne otkriju na vrijeme. Obratite pažnju kad fotografirate dijete!

About 2 years ago I happen to see a post on facebook with a girl who's eye was glowing. I didn't pay much attention to...

Posted by Andrea Temarantz on Wednesday, 6 January 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.