Beba Zdravlje i njega bebe 07. listopada 2023.

6 opasnih stvari u domu koje vjerojatno ne primjećuješ

Foto: Freepik ; Skrivene opasnosti za dijete
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što su manji to su radoznaliji pa čak i u najsigurnijem okruženju djeca mogu naići na skrivenu opasnost.

Iako kao roditelji dom pokušavamo učiniti što sigurnijim mjestom za mališane, ponekad zaboravljamo na najuobičajenije stvari kojih ima u svakom domu, a koje mogu predstavljati opasnost. Instruktorica prve pomoći Gigi Jacob za TheSun je upozorila na šest najopasnijih stvari koje se nalaze u svakom domu i svaki roditelj za njih treba znati.

Možda te zanima... Zašto nikad ne bi trebala vrtjeti dijete držeći ga ruke? Vrtić

Torbice

Da, dobro si pročitala. U torbicama se često nalazi puno opasnih stvari, kao što su lijekovi, kovanice, parfemi, sredstva za dezinfekciju i upaljači. Torbice često odbacimo čim uđemo u dom, a znatiželjne bebe i djeca mogli bi u njih zaviriti. Torbice uvijek odloži izvan dosega djece, štoviše najbolje je da im nisu u vidokrugu. 

Baterije

Baterije, posebno male nalik na kovanice, nalaze se u upravljačima, satovima, digitalnim toplomjerima, kao i u igračkama. Kao što već znaš, baterije su opasne ako se progutaju jer se djeca njima mogu ugušiti. Također, slina aktivira električnu struju. Potrošnja baterija može prouzročiti kemijsku reakciju, koja može ozbiljno opeći jednjak.

Magneti

Magneti su posvuda - na oglasnim pločama, hladnjacima, nalaze se i u nekom nakitu i dio su igračaka. Djeca ih mogu progutati te tada osjetiti bol u trbuhu i povraćati.

Pegle za kosu

Pegle za kosu brzo se zagrijavaju i dugo hlade. Ako su ostavljene bez nadzora, djeca se na njih mogu opeći. 

Vrući napitci

Najugroženija su djeca u dobi od 8 do 18 mjeseci jer su tada znatiželjna i vole uzimati predmete koja ne bi smjela. Topli napitci predstavljaju rizik jer tekućina može opeći dijete. Također, pripazi da ne nosiš topli napitak dok držiš dijete, kao i da ga ne ostavljaš na rubu stola ili radne površine. 

Vreće za pelene

Vreće za pelene mogle bi ti jako dobro doći kada je u pitanju mijenjanje i uklanjanje prljave pelene, ali za djecu mogu biti poprilično opasne. Obično su pelene skrivene u torbama za presvlačenje, ali bi potencijalno mogle ugušiti dijete ako bi dijete bez nadzora, poseglo za vrećom i stavili ju prema licu.Vreće za pelene vrlo su tanke i mogu se zalijepiti za bebino lice - mlađe bebe prirodno teže hvatati stvari i stavljati ih prema ustima, na kraju mogu progutati vrećicu i ugušiti se. Dakle, vreće za pelene uvijek dobro zatvori i drži izvan dosega djece. 

Možda te zanima... 10 "opasnih" stvari koje trebamo dopustiti djetetu da radi Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.