Beba Razvoj u 1. godini 18. rujna 2015.

Znanstvenici testirali bebe u potrazi za 'psihopatskim genom'

beba crvena lopta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psiholozi su proveli test na 213 djece stare pet tjedana, promatrajući hoće li preferirati crvenu loptu nad ljudskim licem. Test su ponovili kad su navršili dvije i pol godine

Ima par znakova po kojima možete prepoznati psihopata: možda ne zijevaju kad i drugi, šamantni su i društveni, ali bez bliskih prijatelja i mirni su u opasnim situacijama u kojima druge ljude uhvati panika. Možda preko ovih znakova možete prepoznati odraslog psihopata, ali je li moguće prepoznati hoće li dijete kasnije u životu postati jedan?

Britanski psiholog proveo je eksperiment na 213 djece stare pet tjedana. Dao im je crvenu loptu i promatrao hoće li preferirati loptu nad ljudskim licem. Ponovio je test kad su navršili dvije i pol godine i pokazalo se da su oni koji su gledali loptu imali smanjenu empatiju, osjećaj krivnje i jače izraženo antisocijalno ponašanje. To je jedan od čimbenika koji može ukazivati na psihopatiju u odrasloj dobi, objavljeno je u časopisu Biologijska psihijatrija.

Još se ne zna koliko je jaka povezanost neosjećajnosti u djetinjstvu i kasnije psihopatije. Ovaj test, naravno, nije indikator da nešto nije u redu s djetetom ako izabere loptu, a ne lice. Ako dijete preferira loptu više od ljudskih lica, može biti pokazatelj problema u razvoju, kao i znak autizma, a može i ne značiti ništa. Rano je još, ističu znanstvenici, za donositi zaključke.

Istraživanje je također pokazalo da osjećajno roditeljstvo može spriječiti razvijanje antisocijalnog ponašanja kod djece. Kad je majka odgovorila s više osjećaja na djetetove potrebe tijekom igre u laboratoriju, bebine šanse za razvijanje takvog ponašanja bile su smanjenje. Bebe čije majke su angažiranije, pružaju im potporu i toplije su, zadovoljnije su.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.