Beba Razvoj u 1. godini 01. veljače 2023.

'Tužno bež' roditeljstvo - trend koji je uzeo maha. Kakav utjecaj ima na razvoj djeteta, odgovara stručnjakinja

Foto: Freepik&Instagram@our_epoch_of_grace ; 'Tužno bež' roditeljstvo - trend koji je uzeo maha
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Tužno bež roditeljstvo" je najnoviji trend koji nam dolazi iz svijeta društvenih mreža. To podrazumijeva odijevanje djeteta u zagasitim, bezličnim bojama koje, po mišljenju stručnjaka, loše utječe na njegov dalji razvoj vida

Ako si u proteklih nekoliko godina kupovala odjeću za svoju bebu, tražila darove za novorođenče, možda si primijetila da određena paleta boja dominira na odjeći, igračkama, ali i u uređenju soba.

Ovu bezličnu boju - bež- koja je zavladala dječjom modom i dizajnom, humoristična spisateljica Hayley DeRoche oštro je nazvala "tužna bež". Trend prevladavanja bež boje dobio je i svoj naziv na društvenim mrežama, a o terminu ‘beige mom’ sve se češće raspravlja kad su lifestyle teme vezane za mame i bebe u pitanju.

DeRoche — spisateljica, knjižničarka i majka dvoje djece — počela je isticati bizaran trend na TikToku, i na njezino iznenađenje, uzeo je velik mah. Sada ima cijeli TikTok račun posvećen "tužnom bež fenomenu" i više od 191.000 pratitelja koji ga smatraju potpuno histeričnim.

DeRoche objavljuje duhovite snimke bež odjeće i igračaka i opisuje ih u stilu redatelja i scenarista Wernera Herzoga. Na primjer: ‘Ovu zovem ‘Pogledao sam duboko u bezdan da vidim što ima u paklu.‘ Jednostavan top za 45 dolara.‘

A taj bež trend doista jest skup. Ironično je da treba izdvojiti jako puno novaca da bi dijete tako izgledalo, a ona taj izgled naziva "izgled siročića iz 19. stoljeća".

Iako, neki su se roditelji počeli opirati trendu i kažu: ‘Želim nositi ljubičasto! Dovraga i ova svijetlo siva haljina za 130 dolara!‘ Nitko ne želi reći: ‘Jeste li vidjeli moje dijete? Bilo je tu u ovom pješčaniku, obučeno u bež oblekicu od organskog pamuka, a u ruci je držao igračku od naplavnog drveta... Oh, tu si, dragi.‘

Odakle 'tužna bež'?

Nekoliko je stvari moglo potaknuti ovaj prigušeni zaokret u dječjoj modi. Prvo, u bijegu od rodnih ograničenja agresivno reklamirane ružičaste ili plave boje, neki su ljudi možda pronašli bež boju kao rodno neutralne opcije. Nijanse poput zobenih pahuljica, vrhnja, kamena, užeta, kosti i pepela ne odišu muškim ili ženskim rodom. 

Drugo, nema ničeg boljeg od donošenja novog čovjeka na svijet koji će ojačati vašu ekološku svijest. Ne želite da gomile plastičnog otpada neprestano plutaju morem, a ne želite ni plastične igračke vrištećih boja koje uznemiruju mirnu atmosferu dječje sobe tvoje bebice.

Konačno, postoji veza i s prirodnim materijalima koji su sigurni i netoksični za bebe. Na primjer, neobojene drvene igračke i nebijeljeni, neobojeni pamuk uglavnom su bež nijanse, tako da ta boja postaje skraćenica za jednostavnost i zdravlje. No, kao što je DeRoche primijetila, samo zato što je proizvod bež boje ne znači da je proizveden etički ili održivo. 

@sadbeige sad new year my babies 😔😔😔 #sadbeigebaby #sadbeigechildren #nurserydecor #nurserytour #aesthetic #satire #satirecomedy #comedytiktok #comedytok #fyp ♬ Sad Emotional Piano - DS Productions

Je li pretvaranje da boje ne postoje loše za bebe?

Ipak, život bez boja ne čini se baš idealnim. Život i bez kontrasta nije baš idealan za bebe. 

‘Motivacija da se ima ‘kuća za Instagram‘ i da se djeci ne dopušta da istražuju i naprave nered me pomalo brine‘, kaže neuropsihologinja Amanda Gummer. ‘Nisam baš sigurna koliko ima djece kojima je omiljena boja - bež.‘

U prvoj godini života razvoj vida se događa brže nego u bilo kojoj drugoj dobi! Vid je bitan za razvoj komunikacije, motorike, pamćenja, spoznaje kao i za razvoj socioemocionalnih vještina.

Kako se bebin vid razvija i je li pretvaranje da boje ne postoje loše za razvoj vida, objašnjava radni terapeut Lea Balja Pancirov, praktičarka rane intervencije, Terapeut senzorne integracije prema Ayres®.

"Osjećaj kad nas naša beba prvi put pogleda, kad nas prati, kad nam se smiješi je neprocjenjiv. Tako se povezujemo i razvijamo privrženost.

Saznanja o razvoju vida, koji je i dalje predmet istraživanja, jasno ukazuju kako je vid rođenjem osjetilo koje je najmanje razvijeno te da novorođenčad najjasnije vidi, odnosno najviše odgovara na visokokontrastne boje (crno-bijelo-crveno) na 30ak centimetara od očiju (koliko je otprilike udaljeno majčino lice od djeteta u položaju dojenja).

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Smatram da smo odgovorni kao stručnjaci educirati roditelje, a oni koristiti te informacije u svakodnevnom životu kako bi maksimalno poticali djetetovo vizualno iskustvo koje je važno za svaki segment razvoja. Pa bi tako novorođenče trebalo imati jasne visokokontrastne veće predmete kako bi ih zamijetilo jer će možda biti više motivirano za odizanjem glave od podloge u potrbušnom položaju koji mu je jako izazovan. Kako beba raste tako i mi prilagođavamo okolinu i igračke koje nudimo, kako oblik i svrhu, tako i boje. Boje moraju biti snažne, jasne. Neka istraživanja pokazuju da djeca sa 6 mjeseci već jasnije vide boje te da ih kategoriziraju.

Ne bi trebali podlijegati raznim trendovima koji nisu ničim utemeljeni. Dakle, djetetova okolina i igračke koje nudimo moraju biti prilagođene djetetovoj dobi te mora biti poticajna, a ne premalo niti previše stimulirajuća. Svako dijete ima pravo vidjeti ovaj šareni svijet, a mi smo tu da im to omogućimo!"

Kako adaptirati svakodnevne predmete i okolinu kako bi bili vizualno stimulativni za bebe, pročitaj ovdje.

Možda te zanima... Što sve tvoja beba može u prva tri mjeseca? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.