Beba Zdravlje i njega bebe 27. ožujka 2023.

Treba li odvojeno prati svoju i bebinu odjeću i koristiti poseban deterdžent?

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ima li istine u navodima da se bebina odjeća mora prati odvojeno od ostatka odjeće i morate li koristiti posebne deterdžente za rublje?

Bebina koža izuzetno je mekana, nježna, ali i osjetljiva, zbog čega je često podložna iritacijama i osipima. Samozaštitni mehanizmi, koji postoje na koži odraslih, nisu toliko razvijeni kod mlade kože te bebina i dječja koža trebaju posebnu njegu. Upravo zbog toga trebaš biti vrlo oprezna kada je u pitanju pravilno tretiranje dječje robice.

Primjerice, pojedini omekšivači i praškovi za rublje znaju biti agresivni i prema našoj koži te ih nikako ne bi trebala koristiti za pranje dječje robice ili kada je na primjer riječ o pranju rublja u perilici, trebala bi pripaziti s kojom odjećom stavljaš bebinu. Uz ove, donosimo ti još nekoliko savjeta o tome kako se trebaš ophoditi prema bebinoj ili dječjoj odjeći kako bi bila sigurna da neće naštetiti njihovoj koži.

Sve što moraš znati o njezi bebine kože: Od suhoće kože do pranja odjeće

Operi novu odjeću

Prije dolaska bebe, operite svu kupljenu odjeću jer je nova odjeća često tretirana raznim kemikalijama protiv gljivica i mikroba, a te kemikalije mogu iritirati bebinu kožu. Novorođenčad ima osjetljivu kožu, a pranje će ukloniti i sve ostatke prašine. Malo popustljiviji možete biti s jaknama i stvarima koje ne dotiču direktno kožu djeteta. Uvijek pročitajte upute za pranje na etiketama. Različiti odjevni predmeti zahtijevaju različite temperature pranja, a na etiketama možete pronaći detaljne upute kako bi, između ostalog, spriječili i uništavanje i smanjivanje tkanine. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Poseban deterdžent ili ne?

Mnogo roditelja zabrinuto je hoće li normalan deterdžent ili prašak za rublje biti "preagresivan" za nježnu kožu njihovog djeteta. Predlažemo da napravite test. U mašinu s vašim rubljem, ubacite dva ili tri komada bebine odjeće. Ako beba neće reagirati nakon nošenja odjeće, slobodno možete prati bebinu odjeću s deterdžentom koji i vi koristite i nema potreba za kupovanjem blažeg "baby" deterdženta. Također, radije koristite tekući deterdžent od praškastog jer se bolje ispire, osobito u ispiranju "tvrdom" vodom. "Ako vaše dijete nema alergija ili vrlo osjetljivu kožu, bez obzira na dob, možete koristiti običan deterdžent ", kaže Mary Spraker, pedijatar dermatolog na Sveučilištu Emory.

Što se tiče omekšivača za rublje, ponekad nije loše ubaciti kap blagog omekšivača u perilicu kako rublje i bebina posteljina ne bi ostali "tvrdi". Ipak, izbjegavajte omekšivače na kojima nije označeno da se mogu koristiti od najranije dobi.  "Nije toliko bitno koji se deterdžent koristi, no svakako je važno da se rublje dobro ispere. Kod djece koja imaju osjetljivu kožu, možete namjestiti mašinu i na dva ispiranja. U takvim slučajevima se preporučuje izbjegavanje omekšivača uopće te korištenje odjeće od pamuka i svile", objašnjava pedijatrica prim. dr. Alemka Jaklin Kekez.

Jedan od trikova kako bi na prirodan način uklonili mrlje od mlijeka ili urina je dodati malo bijelog alkoholnog octa u perilicu prije programa ispiranja. Ocat se može staviti i umjesto omekšivača. Osim što će stvarno omekšati rublje i dezinficirat će ga od bakterija koje se znaju nastaniti u porama tkanine. Jedina stvar koju morate posebno prati su platnene pelene koje prije potopite u vruću vodu kako bi uklonili mrlje i ubili bakterije.

Razdvoji svoju i bebinu odjeću

Puno je razloga zbog kojih bi trebala odvojeno prati svoju i bebinu odjeću. Primjerice, odjeća odraslih prljavija je u odnosu na bebinu jer se odrasli više kreću po raznim mjestima te dotiču stvari koje je doticalo puno ljudi (poput proizvoda u trgovinama, rukohvata u javnom prijevozu...). 

Odvojeno pranje također se preporučuje ako roditelj radi na mjestima gdje se nalaze kemikalije, prašina i tako dalje. Zajedničkim pranjem riskiraš da odjeća tvoje bebe ne bude dovoljno dobro oprana, što može izazvati različite reakcije na njezinoj koži.

Nadalje, ako tvoja beba ima ekceme ili jako osjetljivu kožu, sigurno joj neće odgovarati izrazito mirisni praškovi i omekšivači jer se u njima nalaze dodatne kemikalije te će koža tvoja bebe biti iziritirana. Stoga ti svakako preporučujemo da odvojiš svoju odjeću od bebine jer ćeš tako biti sigurna da će njezina koža biti zaštićena.

Možda te zanima... Mama otkrila trik uz pomoć kojeg se lakše rješava 'brda' odjeće koju treba pospremiti Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.