Beba Razvoj u 1. godini 01. rujna 2023.

Po čemu su bebe rođene u rujnu posebne?

Foto: Pexsels/Hasan Albari
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rujan je odlično vrijeme za rođenje djeteta. Ljeto se bliži kraju, vrućine su popustile pa se sve mame s terminom poroda u rujnu samaim time mogu smatrati sretnicama.

Ako je tvoje dijete rođeno u rujnu, možeš se smatrati sretnicom. Donosimo sedam razloga zašto je tome tako. I to znanstveno potkrijepljenih.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih su djeca rođena u rujnu posebna.

Što godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj?

Najčešće upisuju vrhunske škole

Prema istraživanjima, ljudi koji su rođeni u rujnu puno se brže razvijaju u ranom djetinjstvu. Također, 20 posto je veća mogućnost da će zbog svojih uspjeha u školskim klupama pohađati najelitnije fakultete. Istraživanje objavljeno u National Bureau of Economic Research otkrilo je da su djeca rođena u rujnu često uspješnija tijekom školovanja. Naime, spadaju u polovicu starije djece u razredu, a to često vodi do akademskog uspjeha jer u nižim godinama i šest mjeseci čini veliku razliku.

škola djeca Možda te zanima... Koliko djeca trebaju vježbati da bi imala bolje rezultate u školi? Školarci

Sportski su tipovi

Bebe rođene u rujnu imaju fizičke predispozicije za bavljenje sportom i među njima je najviše vrhunskih sportaša.Kod djece rođene u sjevernoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju. Imaju veću mišićnu masu, ranije postaju aktivni i uključuju se u sport”, izjavio je dr. Gavin Sandercock sa Sveučilišta Essex.

Ovo je najpopularniji datum rođenja u Hrvatskoj!

Viši su od ostalih

Ako se usporede s rođenima u proljetnim i zimskim mjesecima, rođeni u rujnu u prosjeku su viši. Jednim dijelom to ima veze s velikim količinama vitamina D kojem su izložene majke u zadnjim mjesecima trudnoće.

Manja je vjerojatnost da će razviti bipolarni poremećaj

Ne zna se zašto je tome tako, no kod svih beba rođenih u rujnu veća je razina vitamina D pa znanstvenici vjeruju da se ključ krije u prenatalnoj izloženosti suncu.

beba mama majka Možda te zanima... Ljetne bebe imaju manje alergija, zimske bolji vid Beba

Otporniji su na astmu

Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u jesen najčešće alergična na jaja, kikiriki i mlijeko. Međutim, otporniji su na astmu.

Manja je vjerojatnost da će upadati u nevolje

Istraživanje prema kojem su djeca rođena u rujnu uspješnija u školi pokazalo je i da će ta djeca imati manje problema sa zakonom nego djeca rođena u kolovozu. Razlog je taj što su među starijom djecom u školi te su automatski odgovorniji kako za sebe tako i za kolege iz razreda.

Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspjeh u pitanju. Tako će vjerojatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloljetni kriminalci”, naveli su autori istraživanja. 

Možda te zanima... Znaš li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini? Trudnoća

Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mjesecu

Rujan je mjesec s najviše rođene djece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama. Nekoliko znanstvenika usporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su kako je rujan najpopularniji mjesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim blagdanima. Smatraju kako je to vrijeme kad je najveća vjerojatnost da će žena začeti. Prema Mattu Stilesu koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014. najviše djece rađa se 9., 12. i 19. rujna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.