Beba Razvoj u 1. godini 15. rujna 2018.

Nevjerojatan video jednogodišnje bebe koja pliva i roni izaziva raspravu

Foto: YouTube/ViralHog
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama čije su kćeri naučile plivati sa samo devet mjeseci, objavila je video u kojem njezine djevojčice pokazuju nevjerojatne sposobnosti. Saznajte što kaže stručnjakinja o plivanju tako male djece

Plivanje je puno više od zabavnog načina za opuštanje i tjelovježbe. Plivanje je također i vještina koja nam može spasiti život, ali i život naših voljenih.

Možda te zanima... Video: Kako izgleda škola plivanja za bebe Vrtić

Upravo zbog toga je mama Grace Fanelli iz SAD-a htjela da njezina djeca nauče plivati od najranije dobi, kako bi od početka izgradila njihovo samopouzdanje u vodi

Zapravo se radi o ISR tehnici (Infant Swimming Resource Self-Rescue technique), plivačko-plutajućoj tehnici kojom se bebe uče da plivaju pod vodom, a nakon toga se okrenu na leđa i plutaju.

Njezina starija kćer sada ima tri godine, a najmlađa je navršila jednu, a obje djevojčice su poput pravih morskih sirena. I jedna i druga naučile su plivati s devet mjeseci, u dobi kada većina beba tek u potpunosti razvije puzanje i samostalno sjedenje.

5 razloga zbog kojih je dobro naučiti bebu plivati

Njihova mama podijelila je video svojih kćeri kako se igraju u bazenu i istovremeno pokazuju nevjerojatne sposobnosti snalaženja u vodi.

"Utapanje je jedan od glavnih uzroka smrti kod beba i djece mlađe od pet godina iako mogu početi učiti kako plivati već sa šest mjeseci.", napisala je mama. 

Što kaže instruktorica plivanja za bebe i djecu?

"Dojenče je provelo devet mjeseci u toploj amnionskoj tekućini tako da je boravak u vodi prvih devet mjeseci zapravo boravak u poznatom i ugodnom okruženju koje je poticajno za dijete. Dojenče se rađa s mnogo refleksa koji postupno nestaju tijekom prve godine života, a jedan od refleksa koji se zadržava od 6 do 7 mjeseci jest plivački refleks koji je sličan gibanju žabe u vodi. Ako dijete u vodi podupremo i stimuliramo, ono će se kretati poput žabe. Zato je važno početi s plivanjem u prvih šest mjeseci kako bi se prirodni refleks koristio za kretanje kroz vodu", objašnjava Ana Sršen, bivša paraolimpijska plivačica, sada instruktorica plivanja za bebe i djecu

plivanje beba kolut Možda te zanima... Kakav kolut za plivanje odabrati za bebu? Beba

Ona govori kako je dijete potrebno naučiti kontrolirati tijelo u vodi tako da je uvijek sposobno zauzeti položaj u kojem će moći kontrolirano disati, tj. licem prema gore, kako bi bilo sigurno u vodi.

"Boravak u vodi uvijek treba biti zabavan. Uvijek je potrebno raditi aktivnosti za koje ćete dobiti odobrenje od djeteta. Preporučuje se od samog početka inzistirati na horizontalnom položaju u vodi kako na leđima, tako i na trbuhu. Možemo djecu poticati da izvode pokrete nalik gibanju morskih bića - skaču kao delfini, migolje kao morske alge, gmižu kao hobotnice, plutaju kao kornjače i slično", dodaje instruktorica.

Ana Sršen, bazen Možda te zanima... Ana Sršen objašnjava kako dijete naučiti plivati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.