Beba Razvoj u 1. godini 16. lipnja 2017.

5 razloga zbog kojih je dobro naučiti bebu plivati

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zahvaljujući posebnim tehnikama, čak i malena djeca mogu naučiti preplivati kratku udaljenost. Pročitajte zašto je dobro poticati učenje plivanja od samih početaka i kako plivanje pomaže bebama

Tečajevi plivanja za bebe osmišljeni su tako da bebe postupnim učenjem, u vrlo ranoj dobi, mogu savladati vještine koje im mogu spasiti život, poput okretanja na leđa ili plivanja do najbližeg čvrstog objekta. Donosimo pet razloga zbog kojih je plivanje dobro za vašu bebu:

1. Bolji razvoj bebinog mozga

Tečajevi plivanja za bebe dodatno su unaprijeđeni kako bi se one u vodi osjećale sigurno. Vježbe u organiziranim skupinama uključuju lagano ljuljanje, dosezanje predmeta, udarce nogama i rukama, te učenje kako reagirati na naredbe. To je ujedno i sjajna stimulacija za bebin mozak, jer se on u prvoj godini života razvija brže nego u bilo kojem drugom razdoblju.

Možda te zanima... Otkriven još jedan razlog zašto plivanje pomaže razvoju beba Beba

2. Pomoć pri hodanju

Nedavno istraživanje pokazalo je da vježbanje od rođenja poboljšava bebinu ravnotežu i koordinaciju. Bebe vole ponavljajuće pokrete u vodi, a brčkanje u bazenu stimulira vestibularni sustav koji im daje osjećaj za pokrete i ravnotežu. Kako beba raste, to će joj pomoći da glavu drži uspravno, podigne se na noge, održava ravnotežu i, s vremenom, prohoda.

Beba pliva Možda te zanima... Bebe plivači imaju bolju ravnotežu Beba

3. Zabavna tjelovježba

Stručnjaci smatraju da bi djeca mlađa od pet godina trebala vježbati barem tri sata dnevno, pa je plivanje lagan i zabavan uvod u fizičku aktivnost. Plivanje je odlično za jačanje mišića ruku, nogu i vrata, te za razvoj pluća i kardiovaskularnog sustava. Osim toga, potiče urednije navike spavanja i hranjenja.

Možda te zanima... Video: Kako izgleda škola plivanja za bebe Vrtić

4. Samouvjereno dijete

Učenje samostalnog manevriranja u vodi u bebi će potaknuti neovisnost i samopouzdanje, što se često kasnije ogleda i u drugim životnim područjima, te daje hrabrost za iskušavanje novih stvari. Plivanje je odlično i za jačanje veze između mame i bebe jer na tečajevima, osim zabave, kvalitetno provodite vrijeme zajedno, a i možete steći nove prijatelje.

beba bazen majka mama plivanje Možda te zanima... Beba u vodi osjeća neovisnost i samopouzdanje Beba

5. Vještina koja spašava život

Da učenje plivanja od najranije dobi zaista može spasiti život dokazala je prije nekoliko godina dvogodišnja Elizabeth koja je pala u bazen. Budući da je počela plivati sa samo osam tjedana, znala je kako da izroni na površinu, otpliva do ruba bazena i pričeka mamu, koja je stigla nakon desetak minuta.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.