Beba Razvoj u 1. godini 25. lipnja 2016.

Bebe plivači imaju bolju ravnotežu

Beba pliva
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja su plivala i trenirala balansiranje u vodi kao bebe imaju bolju ravnotežu i vještije hvataju predmete nego neplivači i gotovo pet godina nakon prekida treninga

Naučite li samo dva mjeseca stare bebe da plivaju pomoći ćete im da kasnije u životu razviju impresivne fizičke vještine. Sveučilišna studija pokazala je da bebe plivači imaju bolju ravnotežu i spretnije hvataju predmete nego neplivači. 

Kakav kolut za plivanje odabrati za bebu?

Razlika je bila vidljiva i kad su djeca napunila pet godina, pokazalo je istraživanje Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju. Već tri mjeseca stare bebe mogu zadržati stojeći položaj u vodi. Profesor Hermundur Sigmundsson i njegov kolega prof. Brian Hopkins sa Sveučilišta Lancaster usporedili su 19 beba plivača i 19 beba iz kontrolne grupe koje nisu znale plivati. Jedini faktor razlike među njima je bila sposobnost plivanja. Svi drugi faktori poput roditeljskog obrazovanja i ekonomskog statusa bila je ista.

Kako dijete naučiti plivati?

Bebe plivači sudjelovale su u satovima plivanja dva sata tjedno od svog drugog ili trećeg mjeseca života sve dok nisu imale sedam mjeseci. Tipičan sat uključivao je pomaganje bebi da izvede salto na plutajućem madracu, ronjenje, skakanje s ruba bazena i balansiranje na ruci svog roditelja u vodi dok hvataju plutajući objekt.

Kada su napunile pet godina bebe iz obje grupe prošle su niz testova poput održavanja ravnoteže, balansiranje na jednoj nozi, skakanje preko užeta i hvatanje male platnene vrećice.

Bolesti koje prijete iz bazenske vode

Istraživači kažu da su ih rezultati iznenadili. "Vrlo smo jasno vidjeli da su bebe plivači bolje u vježbama koje su bile povezane s ravnotežom i sposobnosti da hvataju predmete. Nevjerojatno je uzbudljivo vidjeti da specifični trening malih beba ima utjecaj na kasnije sposobnosti u životu.", kaže prof. Sigmundsson. 

Profesor Sigmundsson dodaje da je jednostavno zapanjen što su sve instruktori naučili bebe i kako je to ostavilo traga na njihove sposobnosti pet godina kasnije.

Beba u vodi osjeća neovisnost i samopouzdanje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.